Želite napraviti sočan burger, ali u veganskoj verziji? Ne tražite dalje – uvjereni smo da će ovaj recept voljeti vegani, vegetarijanci, ali i mesojedi jer je s ciklom u glavnoj ulozi naprosto fantastičan!
Sastojci:
• 1 luk, narezan na četvrtine
• 3 žlice maslinova ulja
• 2 češnja češnjaka, zgnječena
• 200 g šampinjona
• 250 g dimljenog ili običnog tofua
• 2 (oko 100 g) kuhane cikle (ne u octu)
• 400 g limenke crnog graha, ocijeđenog
• 1 žlica pirea od rajčice
• 2 žlice veganske majoneze
• 1 žlica miso paste
• 100 g zobenog brašna
• 2 žlice mljevenog lanenog sjemena
• 50 g pekan oraha
• 200 g smeđe riže u mikrovalnoj pećnici, kuhane
Priprema:
Stavite luk u procesor hrane i obrađujte ga dok ne nalikuje riži. Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi, ubacite luk i pržite 10 minuta dok ne omekša i ne porumeni. Umiješajte češnjak i pržite još 1 min. Ubacite smjesu u veliku zdjelu.
Potom stavite gljive u procesor hrane te ih obrađujte dok i one ne nalikuju riži. U tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte gljive i pržite 10-15 minuta, dok ne ispari sva ispuštena tekućina i gljive ne omekšaju.
Ubacite ih u zdjelu s lukom. Stavite tofu, ciklu, grah, pire od rajčice, majonezu, miso, brašno i lanene sjemenke u procesor hrane s malo začina i miješajte dok ne postane glatko. Premjestite ih u zdjelu gdje se već nalazi povrće. Dodajte pekan orahe i polovicu riže u procesor i miješajte dok se ne pretvore u manje komadiće. Ubacite u zdjelu s mješavinom povrća i tofua, zajedno s ostatkom riže.
Smjesu oblikujte rukama u pljeskavice otprilike iste veličine kao što je vaše pecivo za hamburgere. Pljeskavice ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta prije pečenja. Nakon toga zagrijte tavu na srednje jakoj vatri ili zapalite roštilj, a obje strane pljeskavice premažite s malo ulja.
Pecite 5-8 minuta sa svake strane, okrećući jednom nakon što se stvori korica. Izbjegavajte prečesto okretanje jer su ove pljeskavice osjetljivije od mesnih. Na kraju ih prelijte sirom, ako ga koristite.
Pecivo prepecite na roštilju ili u tavi te ga napunite s nekoliko listova zelene salate, pljeskavicama i malo zdrobljenog avokada pomiješanog s malo limete. U slast!