Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Znate li kada i koliko često treba raditi piling lica i tijela?
    • Posted on 19. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Timberland: za hladnije dane birajte odjeću proizvedenu u skladu s prirodom!
    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: Nikola Zoko
  • Nedostaje vam modne inspiracije? Nije sve tako crno!
    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Bike&Pottery – otkrijte domaći brend keramike profinjenih oblika
    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: Privatni album
  • #VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a
    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • Foto: promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
343

Početna stranica U fokusu Kolumne Umak crven kao da je od rajčice? E, pa nije!

  • Kolumne

Umak crven kao da je od rajčice? E, pa nije!

Piše: Dunja Gulin. Naturalina kolumnistica koja se voli poigrati u kuhinji pripremila vam je pizzu s lažnim umakom od rajčice

  • Posted on 28. veljače 2013.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: Dunja Gulin
  • Foto: Dunja Gulin
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Ima nešto primamljivo u okusu rajčice, nešto zbog čega je tako mnogo ljudi obožava iako možda ne vole drugo povrće. Često će izbirljivo dijete ispljuckati juhu ili umak od povrća ali ako se radi o paradajz sosu, vjerojatno će ga halapljivo pojesti. Vjerojatno. Isto vrijedi i za muževe izbirljivce.

Dobro, oni neće pljuckati hranu za stolom (nadam se) no npr. umak od bundeve rijetko će izazvati oduševljenje i ovacije, a pašta sa šalšom definitivno hoće. Bar je tako kod mene.

Ali, dugogodišnje kuharsko iskustvo je moćno oružje i ne treba ga podcjenjivati! Treba mjesečnu kvotu bundeve, mrkve i cikle koju smatram da je nužno pojesti negdje i ugurati, a da prođu neopaženo.

Tu nastupa lažna rajčica, tj. umak od mrkve, cikle, bundeve i luka koji će zavarati i najveće mudrice! No zadatku pripreme treba pristupiti ozbiljno i s pažnjom kako bi ‘podvaljivanje’ bilo uspješno.
 

Stoga, nabavite sve potrebne sastojke, zaključajte se u kuhinju i ,dok nitko ne gleda, napravite veću količinu lažne rajčice- vaš adut u (ponekad nemogućoj) misiji šopanja ukućana raznolikim povrćem!

Potrebni sastojci su:

• Veći komad bundeve (najbolje vrste za ovaj umak su hokkaido ili turkinja)
• 2-3 veće mrkve
• 3 cikle
• 1 veliki luk
• 3 češnja češnjaka
• Lovorov list
• origano ili mješavina mediteranskih začina
• Sol, papar
• Umeboshi začin (nije nužno)
• Jabučni ocat
• Maslinovo ulje

Bundevu ogulite i očistite od koštica. Mrkvu dobro operite. Luk ogulite. Sve navedeno narežite na veće komade (cca. 4 cm). Ciklu ogulite i narežite na 3 mm tanke ploške po cijeloj dužini. U lonac debelog dna stavite sve navedeno povrće, lovorov list i dodajte vode da prekrije dno, do visine od 1 cm. Možete koristiti ekspres lonac ili obični lonac- u običnom će kuhanje trajati malo duže.

Dodajte nekoliko prstohvata soli i stavite na jaču vatru. Poklopite i pričekajte da voda provrije. Zatim smanjite vatru na minimum i kuhajte dok povrće skroz ne omekša. U ekspres loncu će se kuhati 20-ak minuta a u običnom 30-ak minuta. Ukoliko kuhate u običnom loncu, pazite da ne ispari voda! Važno je da je povrće nakon kuhanja, kada ga probodete vilicom, mekano- pogotovo mrkva i cikla.

Vadilicom izvadite iz lonca veći dio ploški cikle i odlijte u zdjelicu jedan dio vode od kuhanja povrća (i sačuvajte ju). Ovo je ključno, budući da cikla pušta dosta boje, a pogoditi pravu nijansu najveći je izazov pripreme ovog umaka! Zato morate poduzeti sve mjere predostrožnosti kako ne bi dobili ljubičastu ili narančastu nijansu koja će doživjeti fijasko i raskrinkati vaše namjere.

Dakle, kad ste maknuli veći dio cikle i dio tekućine, povrće izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Vrlo brzo ćete vidjeti koja nijansa prevladava- vjerojatno će pire biti narančast. Sad je vrijeme da malo po malo dodajete preostale šnite cikle i vodu od kuhanja- i tako sve dok ne dobijete žarko crvenu boju i gustoću koja vam je potrebna. Budite strpljivi. I meni je prvih nekoliko pokušaja bilo teško postići pravu nijansu, ali ovaj savjet s odvajanjem cikle i soka je trik koji vas vodi do uspjeha!

Pred kraj u umak protisnite češnjak, dodajte maslinovog ulja, soli, papra, suhih začina, žlicu umeboshi octa (ako imate), i na kraju malo octa koji će dati ‘šmek’ na rajčicu. Dodajte ove začine malo po malo, da bi pogodili okus, jer previše octa opet će razotkriti prevaru! Eto, ako ste sve napravili kako treba, u loncu imate lažni umak od rajčice! Bravo vi! 🙂

Iskoristite ga za pizzu, kao umak za tjesteninu, a možete ga i razrijediti da bi dobiti finu „paradajz“ juhu! Sjajan je osjećaj gledati dok svi mljackaju za stolom, i jedu ono što inače ne vole. Kakav trijumf! Ah, nas kuharske čudake zaista vesele neobične stvari! 🙂

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Napravite uljni parfem

  • Posted on 20. veljače 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Slobodanka Poštić
  • Foto: Slobodanka Poštić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

  • Posted on 2. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Ivana Orešić
  • Foto: Ivana Orešić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina

  • Posted on 3. studenoga 2022.2. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Trebaju li osobe s hipotireozom izbjegavati kupusnjače?

  • Posted on 18. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Kako uspješno odgovoriti na nečiju kritiku?

  • Posted on 16. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: “Ako ne položite svoju ‘The lekciju’ nikad nećete dobiti ‘Prave Stvari'”

  • Posted on 15. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 5 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Vlaho Šapro: Ovaj će vas doručak napuniti energijom i pomoći da mršavite bez gladovanja

  • Posted on 10. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Dr. Vlaho Šapro
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Slojeviti desert s mliječnim kefirom

  • Posted on 7. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.: „Pamćenje nam opada već u dvadesetima, ali biljke tu uskaču u pomoć“

  • Posted on 21. rujna 2022.21. rujna 2022.
  • 8 min
  • Autor: Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Eterična ulja za mamu i bebu

  • Posted on 14. rujna 2022.15. rujna 2022.
  • 6 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Promo PR
Najnovije
  • Tvoj muškarac ima bradu? Ova će ga vijest razveseliti!

    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Udruga Nismo same će svoju inicijativu “zdravih kava s doktorima” održati i u Zagrebu

    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Posjetite prvu samostalnu izložbu dizajnerice Lane Živić u Samsung Studiju 22

    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Život u blizini vode u djetinjstvu utječe na mentalno zdravlje u odrasloj dobi

    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash i Pexels
    Pročitaj
  • Jelena Glišić otkriva tajne uspjeha u dinamičnoj industriji i kvalitetne brige o sebi!

    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • 6 min
    • Foto: SAMSUNG PROMO
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Znate li kada i koliko često treba raditi piling lica i tijela?
    • Posted on 19. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Timberland: za hladnije dane birajte odjeću proizvedenu u skladu s prirodom!
    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: Nikola Zoko
  • 3
    Nedostaje vam modne inspiracije? Nije sve tako crno!
    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 4
    Bike&Pottery – otkrijte domaći brend keramike profinjenih oblika
    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: Privatni album
  • 5
    #VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a
    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • Foto: promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
343
Najnovije objave
  • Falkensteiner otvara hotel u središtu prvog CO2 neutralnog skijališta u Austriji
    • Posted on 16. studenoga 2022.16. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Ove zime otkrijte novu razinu intimnosti i povezanosti
    • Posted on 16. studenoga 2022.16. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Najnagrađivaniji hrvatski pršut proizvodi se u Dugopolju
    • Posted on 16. studenoga 2022.16. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Nove Replay kolekcije koje će suvremene žene obožavati
    • Posted on 16. studenoga 2022.16. studenoga 2022.
    • Foto: promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići