Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Partnerova prošlost vas čini nesigurnima? Evo kako si možete olakšati
    • Posted on 10. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • VIDEO: Kako napraviti učinkovitu anticelulitnu masažu kod kuće?
    • Posted on 9. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: pexels
  • VIDEO: 15-minutni trening koji je idealan za izvođenje na plaži
    • Posted on 8. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • Chrissy Teigen: Zdravija verzija banane split celebrity kuharice
    • Posted on 7. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života
    • Posted on 6. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
335

Početna stranica U fokusu Kolumne Umak crven kao da je od rajčice? E, pa nije!

  • Kolumne

Umak crven kao da je od rajčice? E, pa nije!

Piše: Dunja Gulin. Naturalina kolumnistica koja se voli poigrati u kuhinji pripremila vam je pizzu s lažnim umakom od rajčice

  • Posted on 28. veljače 2013.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: Dunja Gulin
  • Foto: Dunja Gulin
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Ima nešto primamljivo u okusu rajčice, nešto zbog čega je tako mnogo ljudi obožava iako možda ne vole drugo povrće. Često će izbirljivo dijete ispljuckati juhu ili umak od povrća ali ako se radi o paradajz sosu, vjerojatno će ga halapljivo pojesti. Vjerojatno. Isto vrijedi i za muževe izbirljivce.

Dobro, oni neće pljuckati hranu za stolom (nadam se) no npr. umak od bundeve rijetko će izazvati oduševljenje i ovacije, a pašta sa šalšom definitivno hoće. Bar je tako kod mene.

Ali, dugogodišnje kuharsko iskustvo je moćno oružje i ne treba ga podcjenjivati! Treba mjesečnu kvotu bundeve, mrkve i cikle koju smatram da je nužno pojesti negdje i ugurati, a da prođu neopaženo.

Tu nastupa lažna rajčica, tj. umak od mrkve, cikle, bundeve i luka koji će zavarati i najveće mudrice! No zadatku pripreme treba pristupiti ozbiljno i s pažnjom kako bi ‘podvaljivanje’ bilo uspješno.
 

Stoga, nabavite sve potrebne sastojke, zaključajte se u kuhinju i ,dok nitko ne gleda, napravite veću količinu lažne rajčice- vaš adut u (ponekad nemogućoj) misiji šopanja ukućana raznolikim povrćem!

Potrebni sastojci su:

• Veći komad bundeve (najbolje vrste za ovaj umak su hokkaido ili turkinja)
• 2-3 veće mrkve
• 3 cikle
• 1 veliki luk
• 3 češnja češnjaka
• Lovorov list
• origano ili mješavina mediteranskih začina
• Sol, papar
• Umeboshi začin (nije nužno)
• Jabučni ocat
• Maslinovo ulje

Bundevu ogulite i očistite od koštica. Mrkvu dobro operite. Luk ogulite. Sve navedeno narežite na veće komade (cca. 4 cm). Ciklu ogulite i narežite na 3 mm tanke ploške po cijeloj dužini. U lonac debelog dna stavite sve navedeno povrće, lovorov list i dodajte vode da prekrije dno, do visine od 1 cm. Možete koristiti ekspres lonac ili obični lonac- u običnom će kuhanje trajati malo duže.

Dodajte nekoliko prstohvata soli i stavite na jaču vatru. Poklopite i pričekajte da voda provrije. Zatim smanjite vatru na minimum i kuhajte dok povrće skroz ne omekša. U ekspres loncu će se kuhati 20-ak minuta a u običnom 30-ak minuta. Ukoliko kuhate u običnom loncu, pazite da ne ispari voda! Važno je da je povrće nakon kuhanja, kada ga probodete vilicom, mekano- pogotovo mrkva i cikla.

Vadilicom izvadite iz lonca veći dio ploški cikle i odlijte u zdjelicu jedan dio vode od kuhanja povrća (i sačuvajte ju). Ovo je ključno, budući da cikla pušta dosta boje, a pogoditi pravu nijansu najveći je izazov pripreme ovog umaka! Zato morate poduzeti sve mjere predostrožnosti kako ne bi dobili ljubičastu ili narančastu nijansu koja će doživjeti fijasko i raskrinkati vaše namjere.

Dakle, kad ste maknuli veći dio cikle i dio tekućine, povrće izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Vrlo brzo ćete vidjeti koja nijansa prevladava- vjerojatno će pire biti narančast. Sad je vrijeme da malo po malo dodajete preostale šnite cikle i vodu od kuhanja- i tako sve dok ne dobijete žarko crvenu boju i gustoću koja vam je potrebna. Budite strpljivi. I meni je prvih nekoliko pokušaja bilo teško postići pravu nijansu, ali ovaj savjet s odvajanjem cikle i soka je trik koji vas vodi do uspjeha!

Pred kraj u umak protisnite češnjak, dodajte maslinovog ulja, soli, papra, suhih začina, žlicu umeboshi octa (ako imate), i na kraju malo octa koji će dati ‘šmek’ na rajčicu. Dodajte ove začine malo po malo, da bi pogodili okus, jer previše octa opet će razotkriti prevaru! Eto, ako ste sve napravili kako treba, u loncu imate lažni umak od rajčice! Bravo vi! 🙂

Iskoristite ga za pizzu, kao umak za tjesteninu, a možete ga i razrijediti da bi dobiti finu „paradajz“ juhu! Sjajan je osjećaj gledati dok svi mljackaju za stolom, i jedu ono što inače ne vole. Kakav trijumf! Ah, nas kuharske čudake zaista vesele neobične stvari! 🙂

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Napravite uljni parfem

  • Posted on 20. veljače 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Slobodanka Poštić
  • Foto: Slobodanka Poštić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

  • Posted on 2. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Ivana Orešić
  • Foto: Ivana Orešić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Ostrman, mag.pharm.: Fitoterapija kod tretiranja endometrioze

  • Posted on 28. srpnja 2022.28. srpnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Maja Ostrman, mag.pharm., fitoaromaterapeut
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.: Koje biljke pomažu kod kroničnog stresa?

  • Posted on 21. srpnja 2022.21. srpnja 2022.
  • 7 min
  • Autor: Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak, mag. pharm.: Kako sve aromaterapija može pomoći kod malih ljetnih boljki?

  • Posted on 19. srpnja 2022.19. srpnja 2022.
  • 5 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: Nametnuta pravila iz djetinjstva koja vas dovode do nezadovoljstva

  • Posted on 15. srpnja 2022.15. srpnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak, mag. pharm.: Kako se zaštititi od sunca na prirodan način?

  • Posted on 12. srpnja 2022.12. srpnja 2022.
  • 7 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Vlaho Šapro: Idu li jabučni ocat i mršavljenje zajedno?

  • Posted on 4. srpnja 2022.4. srpnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Dr. Vlaho Šapro
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Stalno ste zauzeti ili bježite od nečega?

  • Posted on 29. lipnja 2022.29. lipnja 2022.
  • 5 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag. pharm.: Jednostavne recepture za tretiranje celulita

  • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Iztok Bončina: „Ja sam više prosječni avanturista koji ne izaziva sudbinu“

    • Posted on 5. kolovoza 2022.6. kolovoza 2022.
    • 9 min
    • Foto: Iztok Bončina
    Pročitaj
  • Dr. Vlaho Šapro: Zdravo mršavljenje je jedino poželjno mršavljenje

    • Posted on 4. kolovoza 2022.4. kolovoza 2022.
    • 5 min
    • Foto: Bojan Zibar
    Pročitaj
  • Ravan trbuh: 5 efikasnih vježbi za smanjenje trbušnih masnih naslaga

    • Posted on 4. kolovoza 2022.4. kolovoza 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Gastro fuzija na domaći način: Donosimo 3 ljetna recepta kojeg su osmislile Ankica i Karla

    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • 4 min
    • Foto: Nikola Zoko
    Pročitaj
  • Ovo su tri savjeta za pripremu savršene šalice kave kod kuće

    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • 4 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Partnerova prošlost vas čini nesigurnima? Evo kako si možete olakšati
    • Posted on 10. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • 2
    VIDEO: Kako napraviti učinkovitu anticelulitnu masažu kod kuće?
    • Posted on 9. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: pexels
  • 3
    VIDEO: 15-minutni trening koji je idealan za izvođenje na plaži
    • Posted on 8. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Chrissy Teigen: Zdravija verzija banane split celebrity kuharice
    • Posted on 7. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života
    • Posted on 6. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
335
Najnovije objave
  • Zero waste veganska salata od dinje s Michelinovom zvjezdicom
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
  • Fran Mikuličić: “Mnogi savjeti koje smo u životu primili to uopće nisu”
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: unsplash
  • Važno priznanje domaćoj eko proizvodnji: David Pejić u finalu izbora za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU
    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
  • Umijeće odmaranja: 10 načina za postizanje ravnoteže u užurbanom svijetu
    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići