Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Na krov Zagrebačkog plesnog centra vraća se omiljeni Corona Sunsets Sessions!
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • Vrijeme je za self-care: 6 savjeta za održavanje mentalnog zdravlja
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • Nije sve u genima: Tajna bezvremenske ljepote Andie MacDowell
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Instagram @andiemacdowell
  • Sara Kostović: Fit kikiriki gnjezdašca koja se tope u ustima
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Sara Kostović
  • Sretniji dom: 6 stvari kojih se trebate riješiti za uredniji dom i miran um
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
329

Početna stranica U fokusu Kolumne Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

  • Kolumne

Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Piše: Ivana Orešić. Zavirite u kofere i kuhinju Globalne proždrljivice koja za sebe kaže kako putuje jeftino, ali zato jede bogovski

  • Posted on 2. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Ivana Orešić
  • Foto: Ivana Orešić
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Otok Pijavica, Hrvatska

Sanjam proljeće, subotnje jutro, prve dane svibnja u Dalmaciji. Prošlo je 10 sati. Sunce već dovoljno prži, da valja potražiti hlad. Čini mi se baš idealan dan za berbu plodova kapara. More je mirno kao ulje. Tišinu povremeno prekida krik usamljenog galeba koji, nadajući se da ćemo mu dobaciti malo kruha, neumorno prati naš brodić.

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Prolazimo Čiovo. U daljini se nadzire vrh otočića Pijavice. Sidrimo se u jedinoj uvalici. Sve je po mom guštu. Ni more primijećujem nije prehladno za otvaranje sezone kupanja. Maska i disalica obavezni su dio opreme. Plivam do obale.

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

 

Na površini od tek 110 kvadratnih metara gotovo iz svake rupice u stijenama rastu grmovi prepuni sitnih, zelenih, aromatičnih mediteranskih plodova. Iako mi zbog oštrog kamenja i nije lako brati, već se unaprijed veselim kako ću za nešto više od mjesec dana uživati u prvim ukiseljenim plodovima.

 

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Prema starom vrlo jednostavnom dalmatinskom receptu svježe ubrani kapari deset dana stoje u morskoj vodi koja se svakodnevno mijenja.  Zatim se ocijede, poslože u staklenku i zaliju dalmatinskom kvasinom. Tako pripremljeni kapari mogu se konzumirati nakon 30 dana. Rok trajanja im je neograničen.

 

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Kapare, kapare, kapare

 

Najbolje prijaju uz slane inćune po receptu prijateljičinog dide Mate, motar koji također svake godine kiselim i domaće pečene masline. Delicije Jadrana obilno polijevam marinskim maslinovim uljem u koje močim komadiće svježe pečenog kruha. Čaša biševskog plavca čiji trsevi rastu iz pijeska prijala bi uz ovaj slastan obrok. Lijep je život u Dalmaciji?!

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Srdela, maslina, motar i kvasina – za marendu ko stvoreno!

 

Kapar, latinskog naziva capparis spinosa mediteranska je biljka. Grmovi kapara rastu u stijenama uz more, a vole se nastaniti i u šupljinama između kamenja starih primorskih kuća. Okruglasti, zeleni pupoljci u kulinarstvu se još od antike kisele ili sole. Zbog specifičnog, intenzivanog, gorkastog okusa omiljeni su detalj raznih namaza, tapenada, brudeta, umaka. Odlično prijaju u mesnim ili ribljim umacima od rajčice i crnog vina. Kisele se i listovi. Kapari se beru u proljeće. Cvijet im je bijelo-ružičaste boje.

Motar, petrovac ili šćulac latinskog naziva crithmum maritimum, mediteranska je biljka iz porodice štitarki. Raste u obliku grma iz stijene u neposrednoj blizini mora. Mesnati listići dugački dva centimetara aromatičnog su okusa, beru se i konzerviraju u proljeće. Biljka cvate ljeti. Cvijet motara je sitan i zelene boje. Ukiseljeni listovi poput kapara omiljeni su detalj brojnih mediteranskih jela, salata, umaka. Najbolje prijaju uz slane inćune i srdele ili komad tvrdog sira.

Kvasina – dalmatinski izraz za vinski ocat

Proljeće uvijek vežem uz putovanja. Za destinaciju najradije biram mirisima, okusima i bojama bogat Mediteran. Malta je došla na red prije tri godine. Živopisni otok veličine Brača obiluje prirodnim ljepotama, prekrasnim kamenim zdanjima i kaparima. Mirisnog kunića u umaku od crnog vina i kapara kušala sam na malteškom otočiću Gozo u restorančiću na jednoj od najljepših terasa glavnoga grada Rabata.

 

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Kapari na malteškom zidiću

 

Kapari su tek detalj prirodnih bogatstva koje otkriva taj malteški otok. Možda je upravo Azurni prozor, satkan u ogromnoj stijeni, na plovidbi morskim prostranstvima privukao Homerova junaka Odiseja. Mudar i lukav čovjek, kakvim ga je opisao grčki pjesnik, čak sedam godina nije mogao odoljeti čarima prelijepe nimfe Kalipse, koja mu je za ostanak na Ogigiji (Gozu) obećala besmrtnost.

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Ponekad se kapari nađu i na zidu kuća

 

Odlukom grčkih bogova otok je napustio na drvenoj splavi, opskrbljen hranom, vodom i vinom. Gozo je i danas poznat po vrhunskom crnom vinu, usoljenim kaparima i aromatičnom cvjetnom medu, jednom od sastojaka svijetlog malteškog piva Cisk.

  Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

 >> Recept za Mirisnog kunića u umaku od crnog vina i kapara pronađi u Putopisnoj kuharici Globalne proždrljivice

 

Kunić nimfe Kalipse iz moje putopisne kuharice recept je za istinske sladokusce, nepopravljive romantičare, štovatelje mitologije i mistike, a ljubi se s domaćim njokima, čašom slatkog crnog vina, zvukom malteškog bubnja i frulice. Kao glazbenu pratnju ovom jelu možete odabrati i għanu, možda najdojmljiviju vrstu tradicionalne malteške glazbe.

I dok kroz svoj zagrebački prozor gledam u tmurno nebo veseli me što se zima pomalo bliži kraju i što vrijeme u Dalmaciji već odavno miriše na proljeće i što se uskoro vraćam u svijet o kojem sanjam.

>> Gdje kupiti Putopisnu kuharicu Globalne proždrljivice?

 

PROSLAVIMO ZAJEDNO 103. MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA KULINARSKO-PUTOPISNOJ RADIONICI GLOBALNE PROŽDRLJIVICE IVANE OREŠIĆ!

Dragi ljubitelji kulture, kuhinje i glazbe Orijenta,

ponovno putujemo u Istanbul na kulinarsko-putopisnoj radionici Ivane Orešić.

Družit ćemo se u petak 8. ožujka od 17 do 20 sati u Centru za kulturu prehrane u Nazorovoj 18 u Zagrebu.

Cijena radionice: 200 kuna

Rezervacije i informacije:

098 79 1414, oresici@gmail.com
091 481 4466, info@kulturaprehrane.hr
 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Umak crven kao da je od rajčice? E, pa nije!

  • Posted on 28. veljače 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Dunja Gulin
  • Foto: Dunja Gulin
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Tri koraka do dubokog iscjeljenja

  • Posted on 4. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Ben Ralston
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag. pharm.: Jednostavne recepture za tretiranje celulita

  • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak, mag. pharm.: Aromaterapija kao prva linija obrane kod malih ljetnih izazova

  • Posted on 21. lipnja 2022.21. lipnja 2022.
  • 7 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Liječenje Hashimotove bolesti počinje promjenom prehrane

  • Posted on 15. lipnja 2022.15. lipnja 2022.
  • 4 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: Kako se ponovno osjećati živim nakon bolnog prekida?

  • Posted on 13. lipnja 2022.13. lipnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Nutricionist Branimir Dolibašić: Jagode su riznica vitamina, ali imaju i određene nedostatke

  • Posted on 10. lipnja 2022.10. lipnja 2022.
  • 4 min
  • Autor: Branimir Dolibašić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.: Kako se riješiti nesanice jednom zauvijek?

  • Posted on 3. lipnja 2022.3. lipnja 2022.
  • 7 min
  • Autor: Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sve što ste oduvijek željeli znati o botoksu, a niste se usudili pitati

  • Posted on 2. lipnja 2022.2. lipnja 2022.
  • 4 min
  • Autor: Poliklinika Ghetaldus
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak, mag. pharm.: Kako prepoznati i živjeti svoju misiju?

  • Posted on 1. lipnja 2022.1. lipnja 2022.
  • 9 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Projekt #RokOtok: Sve je spremno za treću fazu „Najljepše priče ljeta“

    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Digitalna moda dobiva zamah, a zašto je to bitno?

    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • 50 nijansi plave: Koja je prava nijansa plave kose za vas?

    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Frane Herenda, mag. pharm.: Jednostavne recepture za tretiranje celulita

    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • NATURALA WELL BREAK: Uzmi mali godišnji prije godišnjeg! #takeabreak

    • Posted on 23. lipnja 2022.23. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Luka Dubroja, Bojan Zibar
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Na krov Zagrebačkog plesnog centra vraća se omiljeni Corona Sunsets Sessions!
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • 2
    Vrijeme je za self-care: 6 savjeta za održavanje mentalnog zdravlja
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Nije sve u genima: Tajna bezvremenske ljepote Andie MacDowell
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Instagram @andiemacdowell
  • 4
    Sara Kostović: Fit kikiriki gnjezdašca koja se tope u ustima
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Sara Kostović
  • 5
    Sretniji dom: 6 stvari kojih se trebate riješiti za uredniji dom i miran um
    • Posted on 24. lipnja 2022.24. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
329
Najnovije objave
  • Mirta Lozančić: “Prirodna kozmetika Mirta omiljeni je suvenir otoka Lošinja”
    • Posted on 23. lipnja 2022.23. lipnja 2022.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Istina ili mit: Mogu li se ljudi stvarno promijeniti (nabolje)?
    • Posted on 23. lipnja 2022.23. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • Recept za sok od bazge: Mnoštvo blagodati povrh odličnog okusa
    • Posted on 23. lipnja 2022.23. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • VIDEO: Istezanje za dobro jutro od samo 10 minuta
    • Posted on 23. lipnja 2022.23. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići