Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Napravite sami: uljni ekstrakt kamilice savršen za suhu kožu!
    • Posted on 22. studenoga 2022.22. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Pexels
  • Samobor poput pravog adventskog kalendara nudi bezbroj iznenađenja
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Influencerice diktiraju kombinacije za najbolji instagram feed
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Prepustite se profesionalcima koji će vaš proizvod ili uslugu predstaviti putem zanimljivih native članaka!
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
  • Prirodnim putem za bolji imunitet: ImmunoGalaktan je novi adut za zdravlje
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
    • Foto: HUG YOUR LIFE
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
343

Početna stranica U fokusu Kolumne Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

  • Kolumne

Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Piše: Ivana Orešić. Zavirite u kofere i kuhinju Globalne proždrljivice koja za sebe kaže kako putuje jeftino, ali zato jede bogovski

  • Posted on 2. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • 4 min
  • Autor: Ivana Orešić
  • Foto: Ivana Orešić
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Otok Pijavica, Hrvatska

Sanjam proljeće, subotnje jutro, prve dane svibnja u Dalmaciji. Prošlo je 10 sati. Sunce već dovoljno prži, da valja potražiti hlad. Čini mi se baš idealan dan za berbu plodova kapara. More je mirno kao ulje. Tišinu povremeno prekida krik usamljenog galeba koji, nadajući se da ćemo mu dobaciti malo kruha, neumorno prati naš brodić.

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Prolazimo Čiovo. U daljini se nadzire vrh otočića Pijavice. Sidrimo se u jedinoj uvalici. Sve je po mom guštu. Ni more primijećujem nije prehladno za otvaranje sezone kupanja. Maska i disalica obavezni su dio opreme. Plivam do obale.

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

 

Na površini od tek 110 kvadratnih metara gotovo iz svake rupice u stijenama rastu grmovi prepuni sitnih, zelenih, aromatičnih mediteranskih plodova. Iako mi zbog oštrog kamenja i nije lako brati, već se unaprijed veselim kako ću za nešto više od mjesec dana uživati u prvim ukiseljenim plodovima.

 

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Prema starom vrlo jednostavnom dalmatinskom receptu svježe ubrani kapari deset dana stoje u morskoj vodi koja se svakodnevno mijenja.  Zatim se ocijede, poslože u staklenku i zaliju dalmatinskom kvasinom. Tako pripremljeni kapari mogu se konzumirati nakon 30 dana. Rok trajanja im je neograničen.

 

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Kapare, kapare, kapare

 

Najbolje prijaju uz slane inćune po receptu prijateljičinog dide Mate, motar koji također svake godine kiselim i domaće pečene masline. Delicije Jadrana obilno polijevam marinskim maslinovim uljem u koje močim komadiće svježe pečenog kruha. Čaša biševskog plavca čiji trsevi rastu iz pijeska prijala bi uz ovaj slastan obrok. Lijep je život u Dalmaciji?!

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Srdela, maslina, motar i kvasina – za marendu ko stvoreno!

 

Kapar, latinskog naziva capparis spinosa mediteranska je biljka. Grmovi kapara rastu u stijenama uz more, a vole se nastaniti i u šupljinama između kamenja starih primorskih kuća. Okruglasti, zeleni pupoljci u kulinarstvu se još od antike kisele ili sole. Zbog specifičnog, intenzivanog, gorkastog okusa omiljeni su detalj raznih namaza, tapenada, brudeta, umaka. Odlično prijaju u mesnim ili ribljim umacima od rajčice i crnog vina. Kisele se i listovi. Kapari se beru u proljeće. Cvijet im je bijelo-ružičaste boje.

Motar, petrovac ili šćulac latinskog naziva crithmum maritimum, mediteranska je biljka iz porodice štitarki. Raste u obliku grma iz stijene u neposrednoj blizini mora. Mesnati listići dugački dva centimetara aromatičnog su okusa, beru se i konzerviraju u proljeće. Biljka cvate ljeti. Cvijet motara je sitan i zelene boje. Ukiseljeni listovi poput kapara omiljeni su detalj brojnih mediteranskih jela, salata, umaka. Najbolje prijaju uz slane inćune i srdele ili komad tvrdog sira.

Kvasina – dalmatinski izraz za vinski ocat

Proljeće uvijek vežem uz putovanja. Za destinaciju najradije biram mirisima, okusima i bojama bogat Mediteran. Malta je došla na red prije tri godine. Živopisni otok veličine Brača obiluje prirodnim ljepotama, prekrasnim kamenim zdanjima i kaparima. Mirisnog kunića u umaku od crnog vina i kapara kušala sam na malteškom otočiću Gozo u restorančiću na jednoj od najljepših terasa glavnoga grada Rabata.

 

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Kapari na malteškom zidiću

 

Kapari su tek detalj prirodnih bogatstva koje otkriva taj malteški otok. Možda je upravo Azurni prozor, satkan u ogromnoj stijeni, na plovidbi morskim prostranstvima privukao Homerova junaka Odiseja. Mudar i lukav čovjek, kakvim ga je opisao grčki pjesnik, čak sedam godina nije mogao odoljeti čarima prelijepe nimfe Kalipse, koja mu je za ostanak na Ogigiji (Gozu) obećala besmrtnost.

 Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

Ponekad se kapari nađu i na zidu kuća

 

Odlukom grčkih bogova otok je napustio na drvenoj splavi, opskrbljen hranom, vodom i vinom. Gozo je i danas poznat po vrhunskom crnom vinu, usoljenim kaparima i aromatičnom cvjetnom medu, jednom od sastojaka svijetlog malteškog piva Cisk.

  Omiljeni kapari s Pijavice i Goza

 >> Recept za Mirisnog kunića u umaku od crnog vina i kapara pronađi u Putopisnoj kuharici Globalne proždrljivice

 

Kunić nimfe Kalipse iz moje putopisne kuharice recept je za istinske sladokusce, nepopravljive romantičare, štovatelje mitologije i mistike, a ljubi se s domaćim njokima, čašom slatkog crnog vina, zvukom malteškog bubnja i frulice. Kao glazbenu pratnju ovom jelu možete odabrati i għanu, možda najdojmljiviju vrstu tradicionalne malteške glazbe.

I dok kroz svoj zagrebački prozor gledam u tmurno nebo veseli me što se zima pomalo bliži kraju i što vrijeme u Dalmaciji već odavno miriše na proljeće i što se uskoro vraćam u svijet o kojem sanjam.

>> Gdje kupiti Putopisnu kuharicu Globalne proždrljivice?

 

PROSLAVIMO ZAJEDNO 103. MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA KULINARSKO-PUTOPISNOJ RADIONICI GLOBALNE PROŽDRLJIVICE IVANE OREŠIĆ!

Dragi ljubitelji kulture, kuhinje i glazbe Orijenta,

ponovno putujemo u Istanbul na kulinarsko-putopisnoj radionici Ivane Orešić.

Družit ćemo se u petak 8. ožujka od 17 do 20 sati u Centru za kulturu prehrane u Nazorovoj 18 u Zagrebu.

Cijena radionice: 200 kuna

Rezervacije i informacije:

098 79 1414, oresici@gmail.com
091 481 4466, info@kulturaprehrane.hr
 

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Umak crven kao da je od rajčice? E, pa nije!

  • Posted on 28. veljače 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Dunja Gulin
  • Foto: Dunja Gulin
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Tri koraka do dubokog iscjeljenja

  • Posted on 4. ožujka 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Ben Ralston
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina

  • Posted on 3. studenoga 2022.2. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Trebaju li osobe s hipotireozom izbjegavati kupusnjače?

  • Posted on 18. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Kako uspješno odgovoriti na nečiju kritiku?

  • Posted on 16. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: “Ako ne položite svoju ‘The lekciju’ nikad nećete dobiti ‘Prave Stvari'”

  • Posted on 15. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 5 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Vlaho Šapro: Ovaj će vas doručak napuniti energijom i pomoći da mršavite bez gladovanja

  • Posted on 10. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Dr. Vlaho Šapro
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Slojeviti desert s mliječnim kefirom

  • Posted on 7. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.: „Pamćenje nam opada već u dvadesetima, ali biljke tu uskaču u pomoć“

  • Posted on 21. rujna 2022.21. rujna 2022.
  • 8 min
  • Autor: Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Eterična ulja za mamu i bebu

  • Posted on 14. rujna 2022.15. rujna 2022.
  • 6 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Promo PR
Najnovije
  • Od seksi igrački do kristala – ovo su najoriginalniji adventski kalendari 2022.

    • Posted on 21. studenoga 2022.20. studenoga 2022.
    • 4 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Kako zgrade u kojima živimo i naš dom utječu na kvalitetu našeg zdravlja?

    • Posted on 20. studenoga 2022.20. studenoga 2022.
    • 4 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Znate li kada i koliko često treba raditi piling lica i tijela?

    • Posted on 19. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Timberland: za hladnije dane birajte odjeću proizvedenu u skladu s prirodom!

    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Nikola Zoko
    Pročitaj
  • Nedostaje vam modne inspiracije? Nije sve tako crno!

    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Napravite sami: uljni ekstrakt kamilice savršen za suhu kožu!
    • Posted on 22. studenoga 2022.22. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Pexels
  • 2
    Samobor poput pravog adventskog kalendara nudi bezbroj iznenađenja
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 3
    Influencerice diktiraju kombinacije za najbolji instagram feed
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 4
    Prepustite se profesionalcima koji će vaš proizvod ili uslugu predstaviti putem zanimljivih native članaka!
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
  • 5
    Prirodnim putem za bolji imunitet: ImmunoGalaktan je novi adut za zdravlje
    • Posted on 21. studenoga 2022.21. studenoga 2022.
    • Foto: HUG YOUR LIFE

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
343
Najnovije objave
  • Bike&Pottery – otkrijte domaći brend keramike profinjenih oblika
    • Posted on 18. studenoga 2022.18. studenoga 2022.
    • Foto: Privatni album
  • #VolimZdravlje – nacionalna javnozdravstvena kampanja povodom Svjetskog dana AIDS-a
    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Tvoj muškarac ima bradu? Ova će ga vijest razveseliti!
    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Udruga Nismo same će svoju inicijativu “zdravih kava s doktorima” održati i u Zagrebu
    • Posted on 17. studenoga 2022.17. studenoga 2022.
    • Foto: promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići