Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
160

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Kaštelanska torta od badema i prošeka

  • Zdravi recepti

Kaštelanska torta od badema i prošeka

Ako ste ljubitelj marcipana i čokolade, onda je Kaštelanska torta pun pogodak za vas jer ona nije ništa drugo do mekanog savršenstva – bez brašna, sa skoro pola kg bajama...

  • Posted on 20. prosinca 2011.7. listopada 2019.
  • 3 min
  • Autor: Maja Matus
  • Foto: Maja Matus
Total
4
Shares
4
0
0
Total
4
Shares
4
0
0
Kaštelanska torta naziva se svečanom jer u nju (ni manje ni više) ide 12 jaja, a radila se tradicionalno za vjenčanja, krštenja, krizme, rođendane, no, shvatili ste – za svaku svečaniju prigodu. Nemojte da vas količina jaja natjera u bijeg, nisu stare dalmatinske none (bake) bile lude 🙂
 
Mada jest kolesterolska bomba, ona se također sastoji i od badema koji je tradicionalno imala svaka kuća u Dalmaciji. Nemojte da vas ni količina šećera otjera, jer torta uopće nije slatka. Inače ne volim preslatke kolače i uvijek količinu šećera prilagodim sebi, ali ova torta zaista ne treba nikakva prilagođavanja. Ona je jednostavna i u toj svojoj jednostavnosti je savršena!
 
Ako ste ljubitelj marcipana i čokolade, onda je ova torta pun pogodak za vas – jer ona nije ništa drugo do mekanog savršenstva – bez brašna, sa skoro pola kg bajama (badema) ona je pravi pečeni marcipan! Ipak, ono meni najdraže, u nju ide Prošek (slatko desertno vino) kojeg obožavam, mada nije toliko došao do izražaja. Prošek se danas može naći po vrlo povoljnoj cijeni, a ukoliko ipak ne želite kupovati Prošek zbog 1 dl, uzmite bilo koje drugo slatko desertno vino (s naglaskom na slatko!) 🙂
 
Torta od badema i prošeka (Kaštelanska svečana torta)
(za 12 osoba)
 
Potrebni sastojci:
 
Za biskvit:
12 domaćih jaja
240 g fino mljevenih badema
160 g grublje sjeckanih badema
400 g kristal šećera
150 g krušnih mrvica ili mljevenog dvopeka
100 ml Prošeka (Dalmatinsko slatko desertno vino)
50 g čokolade za kuhanje, 42% kakaa
 
Za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje, 42% kakaa
50 g maslaca
2 žlice neutralnog ulja

Priprema:
 
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Kalup za torte (veličine 26 cm) obložite papirom za pečenje, pa ga premažite s malo otopljenog maslaca. Ostavite sa strane.
U manjoj zdjeli, krušne mrvice prelijte s prošekom, promiješajte pa ostavite sa strane.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Žumanjke izmiksajte električnim mikserom sa cijelom količinom šećera. Miksajte oko 10 minuta dok smjesa ne postane blijedo žuta. Ostavite smjesu sa strane.
 
U odvojenoj zdjeli, izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.
U smjesu žumanjaka dodajte grublje ribanu čokoladu, mljevene bademe, grublje sjeckane bademe i krušne mrvice s prošekom. Dodajući jedan po jedan sastojak, neprestano miksajte. Na kraju, dodajte žlicu po žljicu snijega od bjelanjaka neprestano miksajući. Smjesu dobro izmiksajte kako bi se svi sastojci spojili.
Smjesu izlijte u pripremljen kalup za tortu.
Pecite na istoj vatri oko 45-50 minuta. Prije nego tortu izvadite van, provjerite čačkalicom u sredini torte da li se ispekla.
Izvadite tortu iz pećnice pa ju ostavite u kalupu da se ohladi na sobnoj temperaturi, oko 10 minuta.
U međuvremenu, dok se torta hladi, pripremite glazuru. U manjem lonću kombinirajte nalomljenu čokoladu, maslac i ulje. Postavite lončić nad drugim, većim lončićem u kojem ste zavrili vodu, pa sve sastojke za glazuru rastopite na pari miješajući. Pazite da vam čokolada ne zagori, a ako je potrebno dodajte još 1 žlicu ulja.
Tortu izvadite iz kalupa pa ju premažite čokoladom. Možete pomoću donje strane žlice čokoladu podizati da vam izgleda „čupavo“, da dobije rustikalniji štih. Možete ju ukrasiti i bademima.
Tortu ostavite u hladnjaku preko noći (ne dulje od dva dana).
 
 
Napisala: Maja Matus
Dalmatiagorumande.blogspot.com
 
Total
4
Shares
4
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Bakini prhki blagdanski keksići

  • Posted on 16. prosinca 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Maja Matus
  • Foto: Maja Matus
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdravi recepti

VIDEO: Losos u bijelom vinu

  • Posted on 21. prosinca 2011.7. listopada 2019.
  • Autor: Kuhari.com
  • Foto: Kuhari.com
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ukusno i zdravo: Domaći kukuruzni kruh bez glutena

  • Posted on 7. veljače 2021.5. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vruća čokolada: 5 koraka do zdravije verzije omiljenog zimskog napitka

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdrava zamjena za kavu: Isprobajte prefini latte od đumbira

  • Posted on 28. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Niskokalorični smoothie s potpisom doktorice Alenke Brozine

  • Posted on 27. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Brzo & zdravo: Ideje za ručak kad nemate vremena (a ni volje)

  • Posted on 12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 7 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Istock
    Pročitaj
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
  • 2
    Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 3
    Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 4
    Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 5
    Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
160
Najnovije objave
  • Daniela Trbović: “U 50-oj sam shvatila da je zadnji tren da si krenem ugađati”
    • Posted on 26. veljače 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Renato Branđolica, HRT arhiva
  • Natječaj za najboljeg DIY majstora “Ne bacaj, preuredi!”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Myung Sung: Upoznajte korejsku umjetnost “meditacije življenja”
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Kolač od datulja – desert u kojem će uživati cijela obitelj
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići