Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Voda s limunom: 6 razloga zašto ju vaša koža obožava
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Želite smršavjeti, ali ne ide? Prestanite s ovom jutarnjom navikom!
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Sandra Paović: “Ako damo sve od sebe u svakoj situaciji i svaki dan – tada smo životni pobjednici”
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: privatna arhiva, instagram
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: pexels
  • Prirodna maska za suhu i ispucanu kosu – potrebna su ti samo 3 sastojka!
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno dr. sc. Sebastijan Orlić: Kako spriječiti i tretirati refluks, odnosno GERB?

  • Kolumne

dr. sc. Sebastijan Orlić: Kako spriječiti i tretirati refluks, odnosno GERB?

Gotovo će svaka osoba u jednom trenutku svog života osjetiti žgaravicu i refluks, a kako stanje ne bi postalo kronično, valja nešto poduzeti

  • Posted on 10. studenoga 2021.10. studenoga 2021.
  • 8 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Koji su bili najprodavaniji lijekovi na recept u Sjedinjenim Državama početkom 2010.-ih? Statini za bolesti srca? Lijekovi protiv bolova? Antidepresivi? Zapravo, niti jedni od navedenih. Najprodavaniji lijek na recept u SAD-u bio je Nexium (esomeprazolum), lijek za refluks želučane kiseline. Iznenađeni? Ne biste trebali biti s obzirom na to što sve karakterizira moderan životni stil i modernu prehranu. Kiselinski refluks ili njegov stariji ‘brat’, gastro-ezofagealna refluksna bolest (GERB), najčešća je bolest probavnog trakta. Gotovo svi će ljudi u barem jednom trenutku svog života osjetiti žgaravicu i refluks.

Što su refluks i GERB?

Refluks se javlja kada želučana kiselina istječe u pogrešnom smjeru, u jednjak, a simptomi uključuju:

  • žgaravicu – žareći, kiseli, vrući osjećaj u prsima ili grlu nakon jela
  • mučninu
  • otežano gutanje

Refluks službeno postaje GERB kada se sadržaj iz želuca vraća natrag u jednjak barem jednom tjedno ili kada osoba na tjednoj bazi doživi druge simptome refluksa. Gotovo polovica građana modernog zapadnog svijeta pati od refluksa barem jednom mjesečno, a 10-20 posto ima dijagnosticirani ‘čistokrvni’ GERB.

Zašto se refluks događa?

Kad progutate hranu, ona putuje niz jednjak, prolazi kroz donji ezofagealni sfinkter (LES) i završava u želucu. LES je mali kružni mišić duljine oko 3-7 cm koji se otvara i zatvara. Njegov je posao kontrolirati ono što ulazi u želudac i spriječiti povratak želučanog sadržaja u suprotnom smjeru. Kao i kod svakog drugog mišića, LES-ov tonus može varirati. LES bi se trebao čvrsto zatvoriti kako bi se spriječilo prskanje kiseline prema jednjaku, ali ako je LES ‘labav’, kiselina se može dignuti natrag iz želuca u jednjak. To je refluks.

Tjelesna aktivnost, kvaliteta obroka, higijena spavanja, tjelesna postura, promjene tlaka između želuca i prsne šupljine i uobičajeni dnevni cirkadijski ritmovi mogu utjecati na napetost LES-a i sposobnost držanja želučanog otvora zatvorenim. Naravno, posao upravo tog ‘čuvara vrata’ LES-a je presudan. Naš želudac sadrži moćne kiseline koje nas štite od štetnih mikroorganizama i pomažu nam u razgradnji hrane i probavi hranjivih sastojaka.

Problem na globalnoj razini

Iako je želudac izgrađen da sadrži i izdrži jaki kiselinski medij, jednjak to nije. Nježne sluznice koje oblažu ovaj dio našeg tijela mogu se minimalno izložiti takvom mediju. Predugi kontakt s previše kiseline može uzrokovati ulceraciju (nastanak čira) i razderotinu, čak i suženje otvora. Što se češće refluks događa, to je veće oštećenje jednjaka. Na kraju to može pridonijeti razvoju kronične upale.

Kronična upala jednjaka ne rezultira samo povremenim bolnim želucem ili peckanjem grla. To može uzrokovati mnogo različitih ozbiljnih problema u našim tijelima – neke od njih su i pomalo iznenađujuća. Na primjer, ova vrsta upale može pogoršati plućne bolesti. A kiseline koje migriraju prema zubima mogu pridonijeti zubnoj eroziji – propadanju zubnog tkiva. Idući rizik od refluksa je Barrettov ezofagitis koji nastaje kada ‘pretkancerogene’ stanice zamjenjuju normalne stanice u donjem dijelu jednjaka. Češće se to dešava nakon ponavljajućeg oštećenja tkiva uzrokovanog refluksom/GERB-om.

Također, zanimljivo je da nije svaki refluks očit. Iako neki ljudi pate od peckanja i kiselosti u stražnjem dijelu grla, drugi možda ništa neće primijetiti. Ipak, i dalje se suočavaju s istim rizicima kao i ljudi čiji je refluks očitiji. Liječnici ovo stanje nazivaju ‘tihim refluksom’. Mogu ga otkriti praćenjem pH vrijednosti sadržaja jednjaka, endoskopskim pregledima i drugim metodama. Refluks je prilično čest u Sjevernoj Americi te postaje sve rašireniji u svijetu. Primjerice, refluks je u Kini donedavno bio praktički nepoznat. No, posljednjih su se godina i tamo povećale stope refluksa i GERB-a jer izgleda da moderan način života i prehrana uzrokuju probleme na globalnoj razini.

Stručnjaci vjeruju da su sljedeći faktori pridonijeli povećanju stope refluksa i GERB-a i u Kini:

  • manje prosječno trajanje sna
  • porast tjelesne masnoće
  • povećan unos kalorija
  • veća potrošnja prerađene (procesirane) hrane
  • više konzumacije alkohola
  • više pušenja

Slični se trendovi mogu primijetiti u Europi i Južnoj Americi, a jedno mjesto na kojem se incidencija za sad čini nižom je Indija.

Refluks tijekom života

Refluks je vrlo čest u novorođenčadi. Do 85 posto dojenčadi dobiva refluks dok njihov LES mišić sazrijeva, iako ga generalno dojena djeca rjeđe imaju. Većina beba preraste refluks do prve godine. Ako refluks potraje, vjerojatno je to posljedica neurološkog ili anatomskog oštećenja.

Mnoge odrasle žene imaju refluks tijekom trudnoće zbog povišenog pritiska na trbuh. Iz tog razloga ne bi vas trebalo iznenaditi kad pročitate da je GERB također povezan s pretilošću. Ne samo da dodatna masnoća na trbuhu stvara pritisak u trbušnoj šupljini (pritiskujući LES), već se čini da povišena tjelesna masnoća i opušta tonus LES-a. Starenje također olabavlja naš LES mišić. To je zato što starenjem gubimo neurone u jednjaku, što rezultira većim brojem dijagnoza GERB-a.

Također se čini da nedostatak sna rezultira poremećajima u probavi – uključujući refluks i GERB – za sve dobne skupine. Uz to, čini se da poremećaji u probavi rezultiraju nedostatkom sna. Ali što je prvo: kokoš ili jaje? Čini se da još uvijek nema odgovora na to pitanje.

Neki lijekovi, uključujući lijekove za visoki krvni tlak (alfa blokatori, blokatori kalcijevih kanala i nitratni vazodilatatori) mogu pogoršati GERB mijenjajući tonus LES-a i mehanizam pražnjenja želuca. Lijekovi za anksioznost, depresiju, druge probleme s crijevima (uključujući antiholinergike) i Parkinsonova bolest mogu imati slične učinke.

Kako smanjiti rizik od refluksa/GERB-a?

Teško je znati što točno uzrokuje GERB. Većina nutricionističkih istraživanja refluksa je korelacijska – pokazuje obrasce povezanosti, ali ne i uzroke. Međutim, iz tih se istraživanja čini da oboljelima pomažu obroci s puno žitarica, krumpira i voća, vjerojatno zato što ta hrana sadrži više vlakana i manje masti.

Masnoća može na nekoliko načina stvarati probleme oboljelima od GERB-a. Kada prehrambena masnoća uđe u tanko crijevo, ona donekle pokreće opuštanje LES-a. Čini se da masne kiseline srednjeg i dugog lanca stvaraju najjači odgovor u tom smjeru. Prehrambene masnoće zastupljene u većoj mjeri odgađaju pražnjenje želuca, što znači da hrana i kiseline duže borave u želucu. Odgođeno pražnjenje želuca povećava želučani pritisak, što zauzvrat može potaknuti refluks.

Ljudi koji pate od refluksa mogu već biti predisponirani na odgođeno pražnjenje želuca. Za njih bi više prehrambenih masnoća unesenih hranom samo pogoršalo situaciju. To objašnjava ulogu masti. Ali što je s vlaknima? Nažalost, dokazano znanost to još uvijek ne zna. Iako se čini da prehrana s većom količinom vlakana dosljedno ublažava simptome GERB-a tijekom vremena, znanstvenici još uvijek nisu sigurni kojim mehanizmom to čine.

Ostali krivci za koje se čini da pogoršavaju GERB uključuju:

  • redovnu konzumaciju kave
  • (pre)velike obroke
  • alkohol
  • procesiranu hranu
  • nikotin, koji slabi LES
  • gazirana pića jer stvaraju dodatni pritisak u želucu

Znanstvene studije sugeriraju da osobe s refluksom teže:

  • neredovitoj konzumaciji obroka
  • brzoj hrani
  • pečenoj hrani
  • vrlo vrućoj ili vrlo hladnoj hrani
  • vrlo začinjenoj hrani

Što nam preostaje? Ako ste shvatili da je prehrana s cjelovitom hranom, bogatom vlaknima i umjerenog sadržaja prehrambenih masnoća, alkohola, kave i drugih nadražujućih sredstava vaša najbolja obrana, dobili ste pravu ideju i putokaz.

Kako tretirati refluks/GERB?

Što se događa ako, usprkos vašim najboljim naporima, doživite refluks ili GERB? Mnogi ljudi s nekim oblikom intolerancije na žitarice ili mliječne proizvode izvještavaju da se osjećaju bolje kada uklone iz prehrane te namirnice, kao i proizvode koje sadrže prerađeni šećer i škrob. Zatim treba uzeti u obzir što bi moglo uzrokovati mišićnu opuštenost LES-a.

Nekoliko praktičnih savjeta:

  • Jedite polako i dok ne budete 80-ak % siti, nikako ‘puni do grla’.
  • Pokušajte konzumirati obroke dok ste koliko-toliko opušteni. Stres će pogoršati GERB.
  • Nemojte ležati barem pola sata do sat nakon jela.
  • Ako imate GERB noću dok spavate, pokušajte podići jastuk za nekoliko centimetara.

Što se tiče lijekova, alginati i antacidi mogu se koristiti za kontrolu refluksa. Ovi proizvodi sadrže minerale poput kalcija ili magnezija koji neutraliziraju kiselost. 

No, s lijekovima koji se prodaju bez recepta treba postupati oprezno jer ako se prekomjerno koriste, mogu uzrokovati:

  • zatvor
  • proljev
  • alergije na hranu
  • bubrežne kamence
  • slabu apsorpciju hranjivih sastojaka

I ne samo to, simptomi GERB-a mogu oponašati simptome srčanog udara. Stoga primjena antacida na svoju ruku, a da ne znate pravi uzrok svog problema, može biti vrlo opasna. Inhibitori protonske pumpe (i antagonisti H2 receptora) često se propisuju i mogu liječiti neposredne simptome. Međutim, oko 40 posto ljudi ne reagira na inhibitore protonske pumpe. To bi mogla biti posljedica pogrešaka u doziranju, netočne dijagnoze, neuspjeha uzimanja lijekova ili promjena genotipa u mogućnosti metabolizacije određenih lijekova.

Čak i najučinkovitiji lijekovi za refluks imaju opasne nuspojave, osobito kod dugotrajne uporabe uključujući:

  • povećani rizik od infekcije
  • proljev
  • nedostatak vitamina B12 i željeza
  • veći rizik od prijeloma

Stoga, u konačnici je zasigurno bolje ako ikako možete izbjeći nastanak tog problema ne dovodeći se do stupnja u kojem mora uslijediti primjena lijekova.

Praktične preporuke

No, iako svi još moramo puno toga naučiti o ovom problem, iz onoga što sada znamo da može pomoći, moguće je izvući nekoliko praktičnih preporuka:

  • Jedite polako, sve dok ne budete 80% siti
  • Dobro žvačite hranu
  • Konzumirajte puno cjelovite hrane; u svaki obrok uključite svježeg povrća
  • Smanjite konzumaciju prerađene hrane
  • Ne ležite odmah nakon jela
  • Izbjegavajte gazirana pića
  • Održavajte zdravu težinu i % tjelesne masti (ili radite na tome da do nje dođete)
  • Primijetite koja hrana djeluje kao okidač refluksa
  • Ne pušite
  • Smanjite alkohol na maksimalno 1-2 pića dnevno, a s vremenom ga potpuno izbacite iz rutine

Razgovarajte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o svim lijekovima i/ili dodacima prehrani koje uzimate. Neki od njih mogu pogoršati refluks, dok lijekovi specifični za tretman GERB-a mogu imati ozbiljne nuspojave.

Pročitaj i ovo:

  • dr. sc. Sebastijan Orlić: “Alkalna prehrana je velika znanstvena besmislica”
  • dr. sc. Sebastijan Orlić: Dobre, loše i zle prehrambene masti
  • dr. sc. Sebastijan Orlić: Jesu li maslinovo i kokosovo ulje dobri za prženje?

Naturala Life br. 13

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.

Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
2
Shares
2
0
0
dr. sc. Sebastijan Orlić
dr. sc. Sebastijan Orlić

Sebastijan je doktor znanosti inženjerske kemije, certificirani nutricionist pri Precision Nutrition, Canada, te instruktor fitnesa u teretani s diplomom Fitness učilišta, Zagreb. Kao zdravstveni konzultant austrijske kompanije Lifecare Essentials GmbH sudjeluje u dizajnu, razvoju i pozicioniranju lifestyle dodataka prehrani.

Prethodni članak
  • Predstavljamo

Louise Hay: Pridružite se online tečaju na hrvatskom jeziku

  • Posted on 9. studenoga 2021.9. studenoga 2021.
  • Autor: younity Croatia
  • Foto: Promo
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Događanja

Proslavili smo uspjeh Nevenke Kovilić i upoznali skradinski kraj bogate tradicije

  • Posted on 10. studenoga 2021.10. studenoga 2021.
  • Autor: PR
  • Foto: Nikola Zoko
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sezona krpelja je počela: Kako uživati u prirodi bez brige

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka Instagram
Kreativna fotografija hrane: Jela ne moraju uvijek biti na tajuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Pročitaj
  • Kolumne

Kreativna fotografija hrane: Levitacija i crveno-zeleni ples okusa i estetike

  • Posted on 21. ožujka 2025.22. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Collio: Vinska oaza na samo dva i pol sata od Zagreba

  • Posted on 11. ožujka 2025.11. ožujka 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Priroda zna kako ojačati imunitet! Evo što može učiniti za tebe kad je koristiš pametno

  • Posted on 21. veljače 2025.21. veljače 2025.
  • 5 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva, instagram
Osim spektakularnih plaža, lunarnog krajolika i surfanja, Lanzarote skriva i nešto što mnogi turisti ne očekuju – nevjerojatna vina
Pročitaj
  • Kolumne

Lanzarote – raj za pustolove, surfere i ljubitelje vina

  • Posted on 4. veljače 2025.4. veljače 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Goran Hrubi/Gita Hržin/Privatni album
Pročitaj
  • Kolumne

Detox za tijelo i dušu: Kako se resetirati prateći prirodni zimski bioritam

  • Posted on 28. siječnja 2025.27. siječnja 2025.
  • 7 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: pexels, biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

London – meka za vinoljupce koji znaju što traže (i žele još više istražiti)

  • Posted on 14. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva, Instagram
Pročitaj
  • Kolumne

Intimno zdravlje žene: Aromaterapija u borbi protiv vaginitisa

  • Posted on 20. prosinca 2024.10. siječnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Zrinka Jezdić
  • Foto: canva
Croatia Airlines
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Bijes u psihoterapiji – od destruktivnosti do osobne snage

    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • 8 min
    • Foto: Pexels, unsplash
    Pročitaj
  • Voda vs. elektroliti nakon vježbanja? Samo voda nije dovoljna. Saznajte zašto su elektroliti ključni za brži oporavak i bolju izvedbu

    Voda vs. elektroliti: Evo što nam zaista treba nakon napornog treninga

    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: canva, Pexels
    Pročitaj
  • 10 namirnica koje će vas držati sitima dulje od zobene kaše

    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Majčin dan: 5 načina kako usrećiti mamu ne samo danas, već svaki dan

    • Posted on 11. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Otkrijte zašto je 'podloga' za tamnjenje mit koji ne štiti vašu kožu, već povećava rizik od raka i ubrzava starenje vaše kože

    Ne, vašoj koži ne treba ‘podloga’ za sigurno tamnjenje – evo i zašto

    • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Voda s limunom: 6 razloga zašto ju vaša koža obožava
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Želite smršavjeti, ali ne ide? Prestanite s ovom jutarnjom navikom!
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Sandra Paović: “Ako damo sve od sebe u svakoj situaciji i svaki dan – tada smo životni pobjednici”
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: privatna arhiva, instagram
  • 4
    Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: pexels
  • 5
    Prirodna maska za suhu i ispucanu kosu – potrebna su ti samo 3 sastojka!
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Traka za zatezanje lica: Može li zaista spriječiti nastanak bora?
    • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: canva
  • 7 savjeta kako da svoje sljedeće putovanje učinite održivijim
    • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: pexels, Privatna arhiva
  • Poduzetnički mindset za mlade: Dođi, doživi, oživi – jer budućnost je sada!
    • Posted on 8. svibnja 2025.8. svibnja 2025.
    • Foto: PR
  • Kamo odvesti mamu za Majčin dan? Imamo super ideje!
    • Posted on 8. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: pexels, Promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.