Jeste li već isprobali ukusne veganske lazanje? Čak i ako ste ljubitelj mesa, ova bi laganija varijanta mogla doći kao dobrodošla promjena. Bogati umak od rajčice spojen s kremastim bešamel umakom i lazanjama od špinata čini ovo jelo vrhunskim specijalitetom. Veganska lazanja je ukusna, zasitna i zadovoljavajuća i zasigurno ćete je htjeti jesti ponovno.
Sastojci
Umak od rajčice:
- 750 g šampinjona
- 2 žlice sojinog umaka
- 3 limenke nasjeckane rajčice
- morska sol i crni papar (po ukusu)
Bijeli umak (Bechamel):
- 6 žlica maslinovog ulja
- 5 žlica brašna
- 4 šalice sojinog mlijeka (ili drugog alternativnog mlijeka)
- 2 žličice senfa
- Sol i crni papar (po ukusu)
Lazanje:
- Tijesto za lazanje od špinata
Preljev:
- Narezana rajčica
- Kriške veganskog sira
- Crni papar

Priprema:
Narežite gljive, a zatim ih dodajte u lonac s 2 žlice sojinog umaka. Pirjajte gljive u umaku od soje minutu. Zatim poklopite lonac i ostavite na umjerenoj vatri dok gljive ne puste vodu. Nakon toga uklonite poklopac s lonca i pustite da se dio vode skuha.
Kad se većina vode od gljiva skuhala, dodajte nasjeckane rajčice i pustite da lagano zakuhaju. Smanjite vatru i pustite da krčka nekoliko minuta, a zatim dodajte morsku sol i crni papar po ukusu. Važno je da vaš umak ne bude prerijedak, pa ga pustite da malo prokuha.
Sada krenite na pripremanje bijelog umaka iliti bešamela. Prvo dodajte ulje u lonac i okrenite na srednje jaku. Kad je ulje vruće, dodajte brašno i uz neprestano ga miješanje pržite malo na ulju, brzo miješajući.
Zatim dodajte sojino mlijeko i neprestano miješajte dok ne postignete željenu konzistenciju. To obično traje nekoliko minuta nakon što dosegne točku vrenja. Imajte na umu da će se bijeli umak i dalje zgušnjavati nakon uklanjanja s vatre. Kad je bijeli umak lijepe gustoće, maknite ga s vatre i dodajte sol, crni papar i 2 žličice senfa.
Kada su oba umaka spremna, zagrijte pećnicu na 220 ° C i počnite slagati lazanje. Na prvu podlogu tjestenine za lazanje stavite sloj umaka od rajčice, zatim sloj tijesta, zatim umak od rajčice, bijeli umak, pa opet tijesto. Završite slojem bijelog umaka na vrhu i slojem kriški veganskog sira, a zatim završite narezanom rajčicom i posipajte malo soli i crnog papra.
Stavite u pećnicu i pecite, nepokriveno, 30 minuta. Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta prije posluživanja. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati
- Tri veganska umaka dobrodošla na svakom stolu
- Za prste polizat’: Veličanstvena veganska torta od čokolade
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







