Kremasti umaci i dipovi rado su viđeni gosti na druženjima i obiteljskim proslavama, koji se dobro slažu sa sirovim povrćem, čipsom i ostalim snackovima. Njihova je priprema jednostavna, a osim nekoliko predradnji, ne zahtijevaju mnogo više truda od toga da sve sastojke ubacite u blender i izmiksate do kremaste konzistencije.
Kad cikla završi u umaku
Najbolja stvar kod ovog umaka je prekrasna ljubičasta boja – tko bi rekao da povrće može biti tako lijepo. Cikla postaje još slađa kad je zapečete, što je čini iznenađujućim (ali dobrodošlim) dodatkom u desertima i smoothiejima. Ovdje je uparena s orasima, medom i limunovim sokom za savršen balans između slatkog i slanog.
Sastojci
– 2-3 srednje velike cikle
– 8 češnja češnjaka
– 1/2 šalice svježeg peršina
– 1/2 šalice oraha, grubo nasjeckanih
– 1/4 čajne žličice soli
– svježe mljeveni papar, prema ukusu
– 1 žlica limunovog soka
– 1 žlica meda, agavinog ili javorovog sirupa
– 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 2 žlice vode
Priprema
Zapecite ciklu i češnjak. Ogulite ciklu i narežite na kockice, očistite češnjak. Stavite ciklu i češnjak na veliki komad folije, prelijte s 1 žlicom maslinovog ulja i zamotajte u foliju. Pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva C, ili dok cikla i češnjak ne postanu mekani. Pustite da se ohlade.
U blender stavite zapečenu ciklu i češnjak. Dodajte peršin, orahe, sol, papar, sok od limuna i zaslađivač po želji, ulje i vodu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Poslužite uz povrće ili krekere, ili kao namaz na tostu.
Batat kao hummus
Slatki krumpir je neočekivano svestrana hrana – možete ga ispeći, kuhati, pretvoriti u pire, umiješati u smoothie i jesti kao dio gotovo svakog obroka. U ovom slučaju, dolazi kao umak koji neodoljivo podsjeća na hummus, s tahini pastom, maslinovim uljem te kombinacijom začina koju možete mijenjati po želji.
Sastojci
– 1 veliki slatki krumpir (oko 425 g)
– 1 češanj češnjaka
– 3 žlice tahini paste
– 2 žlice soka od limuna
– 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 1 čajna žličica javorovog sirupa
– 1 i pol čajna žličica kumina
– 1 i pol čajna žličica čilija u prahu
– 1/2 čajne žličice cimeta
– 1/2 čajne žličice paprike
– 1/2 čajne žličice soli
– 1/4 čajne žličice đumbira
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Lagano izbodite batat pomoću noža, a zatim ga stavite na lim za pečenje. Pecite sat vremena, dok ne postane mekan. Kad je krumpir gotov, izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
U blender stavite češnjak, tahini pastu, maslinovo ulje, sok od limuna, javorov sirup, kumin, čili, cimet, papriku, sol i đumbir. Kad se batat ohladi, ogulite da, malo narežite i stavite u blender. Miješajte sve zajedno dok ne dobijete glatku smjesu.
Poslužite u zdjeli, a vrh ukrasite uljem ili začinima.
Jednostavan guacamole umak
Malo za promjenu od klasičnog guacamole umaka, isprobajte ovaj jednostavan dip s tahini pastom i maslinovim uljem kao bazom. Trebat će vam samo sedam sastojaka, a iako ga možete poslužiti odmah, okusi će najbolje doći do izražaja ako ga pustite da odstoji u hladnjaku barem sat vremena.
Sastojci
– 2 zrela avokada
– 1/4 šalice tahini paste ili maslaca od orašastih plodova
– 2 žlice svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
– 2 žlice limunovog soka (sok od 1/2 svježeg limuna)
– 2 češnja češnjaka
– 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja + 1 žlica za posluživanje
– 1/8 čajna žličica chili pahuljica (po želji)
– 1/4 čajne žličice soli
Priprema
Ubacite sve sastojke u blender. Miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, bez komadića avokada. (Možda ćete morati zaustaviti blender svakih 30 sekundi, ostrugati bočne strane lopaticom i ponoviti postupak dok se ne izblenda.)
Smjesu premjestite u zdjelu. Držite u hladnjaku barem 1 sat prije posluživanja. Po vrhu pokapajte žlicu maslinovog ulja i poslužite uz tortilje ili povrće.