Razne varijacije čokoladne torte su sjajno rješenje za razne proslave i događanja jer ovu slasticu gotovo svi vole. U slučaju da ste vegan ili netolerantni na gluten i laktozu – a i samo ako cijenite dobar kolač – ovo je poslastica za vas! Opskrbite se potrebnim sastojcima i bacite na izradu:
Sastojci:
- 300 g margarina organskog porijekla
- 300 g običnog brašna bez glutena
- 300 g smeđeg šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 200 g organskog sojinog jogurta
- 2 žličice praška za pecivo bez glutena
- ½ žličice ksantan gume
- 70 g kakaa u prahu
- 6 žlica rižinog mlijeka
- 100 g svježih malina
- tamna čokolada bez mlijeka (sa 70% udjela kakaa)
Glazura:
- 200 g šećera u prahu
- 4 žlice kakaa u prahu
- 100 g margarina organskog porijekla
- 2 žlice organskog sojinog jogurta
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Podmažite dva okrugla lima za torte (od otprilike 20 cm) margarinom, a dno obložite papirom za pečenje. Na stranice lima posipajte brašno bez glutena. U zdjeli miješajte margarin i šećer oko 5 minuta, dok smjesa ne bude svijetla i tečna.
Potom dodajte ekstrakt vanilije i jogurt, pa miješajte dok se ne sjedini. Prosijajte brašno, prašak za pecivo, ksantan gumu i kakao prah te ih dodajte u zdjelu. Na kraju ulijte mlijeko i kratko miješajte dok ne dobijete lijepo glatko tijesto.
Smjesu pažljivo podijelite po limu, a zatim stavite na srednju policu zagrijane pećnice i pecite 15 do 20 minuta. Čačkalicom obavezno provjerite je li torta pečena! Kad je pečena, ostavite je da se hladi dok radite glazuru.
Prosijajte šećer u prahu i kakao prah u veliku zdjelu, zatim dodajte margarin i miješajte dok ne postane glatko. Na kraju dodajte i sojin jogurt. Glazuru pažljivo rasporedite po torti i dodajte maline te čokoladu (po želji). U slast!
Pročitaj i ovo:
- Torta od koje rastu zazubice: Ništa brašno, samo čokolada!
- Bezglutenska torta od mrkve za prste polizat’
- Sirova prehrana: Isprobajte sjajan recept za sirovu čokoladnu tortu