Sirovi deserti uglavnom sadrže cjelovite, neobrađene sastojke poput orašastih plodova, sjemenki i suhog voća. Slatkoću postižu pomoću suhog voća, sirovog nektara agave i drugih prirodnih zaslađivača. Ovdje nema rafiniranih ili umjetnih zaslađivača niti korištenja pećnice. Također, većina slastica je bez glutena i pogodna za vegane, a mi vam donosimo recept za jednu sjajnu sirovu čokoladnu tortu:
Sastojci:
- 300 g pekan oraha
- 150 g datulja
- 150 g suhih smokava
- 3 žlice meda
- 5 žlica sirovog kakaa u prahu
- 1½ žličice ekstrakta vanilije
Podloga:
- 60 g kakaa od maslaca
- 150 g lješnjaka
- 3 žlice sirovog kakaa u prahu
- 1½ žlice sirovog meda
Glazura:
- 200 g kokosovog ulja
- 120 g kakaa u prahu
- 2 žličice sirovog nektara tamne agave
- 2 žlice pčelinjeg peluda, po želji
Priprema:
Prije no što krenete u izradu, kalup za tortu obložite papirom za pečenje. Kakaov maslac istresite u malu zdjelu te ju položite u veću zdjelu s vrućom vodom i pustite ga da se otopi (topi se na oko 34 ° C pa se još uvijek smatra sirovim).
Potom sameljite lješnjake, izmiješajte ih s ostalim sastojcima za podlogu te ih dobro utisnite u kalup za tortu. Nakon toga, sameljite orahe te ih sjedinite s preostalom smjesom i pustite da se hladi najmanje 3 sata.
Dok se podloga hladi, sjedinite sastojke za glazuru i hladite oko 20 minuta, miješajući jednom ili dva puta. Nakon što se ohladila, izvadite podlogu torte iz kalupa te rasporedite glazuru nožem za razmazivanje koju možete ukrasiti pčelinjim peludom ili nekim drugim dodacima po želji.
Pročitaj i ovo:
- Osvježavajuća sirova torta s narančama
- Sirova torta s kokosom i avokadom
- Savršena sirova torta Nade Rocco
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!