Blogerica Helena Jakoliš već se svojim zdravim slasticama prebacila u prve jesenske i zimske dane u kojima dominiraju agrumi. Zbog celijakije, Helena se odlučila na sirovu prehranu, a kako u njoj ne bi ostala zakinuta za slatko – specijalnost su joj slastice.
Torta se satoji od kore, narančinog i čokoladnog punjenja. Bademe stavite u blender i usitnite ih do mrvica, nakon toga stavite orahe i učinite isto s njima. Smjesu prebacite u zdjelu, marelice s vodom stavite u blender, usitnite ih u kašu, pa ih dodajte smjesi badema i oraha, pomiješajte, dodajte med i kokosovo ulje te dobro pomiješajte.
Sastojci za koru:
– 2 šalice badema
– 1 šalica oraha
– 15 marelica koje su se natapali nekoliko sati u vodi
– 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
– 4 žlice meda ili više ako želite slađe
Dobivenu smjesu ravnomjerno raširite u kalup za torte.
Pripremite punjenje od naranče:
– 1 šalica svježeg soka od naranče
– 1 1/2 šalica natopljenih indijskih oraščića
– 1/2 smrznute banane
– 1 naribana korica od naranče, 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
– 4-5 žlica meda
Namočene indijske oraščiće stavite u blender sa sokom od naranče, pomiješajte, dodajte banane, naribanu koricu od naranče i opet pomiješajte. Na kraju dodajte kokosovo ulje i miješajte do kremaste teksture. Dobivenu smjesu ravnomjerno raširite na koru i stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
Pripremite čokoladno punjenje:
– 1 šalica indijskih oraščića
– 3 žlice badem mlijeka ili vode
– 1 smrznuta banana
– 3 žlice kakao praha
– 4 žlice rastopljenog kakao maslaca
– 4-5 žlica meda
Rastopite kakao maslac na vodenoj kupelji. Indijske oraščiće stavite u blender s mlijekom, pomiješajte dodajte bananu, kakao i med te sve dobro pomiješajte te na kraju dodajte kakao maslac i miješajte do kremaste smjesu.
Kolač izvadite iz zamrzivača te na nadjev do naranče rasporedite čokoladno punjenje pa opet vratite na nekoliko sati u zamrzivač.
Preuzeto sa zdravoislasno.blogspot.com.