Šljive su upravo savršeno voće za konzerviranje kroz dulje vrijeme, a ovaj pekmez odlično paše uz kolače, kekse i mlijeko, palačinke. Pekmez je toliko ukusan da nam se često dogodi da umjesto zamišljene jedne ture, zbog apetita ukućana, napravimo dvije ili tri ture. Koliko dugo može stajati u smočnici? Zaista ne bismo znali reći jer se sve zalihe pouzdano isprazne do prvih dana proljeća.
Potrebni sastojci za 4 osobe:
– 3 kg šljiva
– 1 kg šećera
– 1 dcl vinskog octa
– 1 dcl ruma
– 1 žličica cimeta
– 1 žličica mljevenog klinčića
– 4 žličice vanili šećera
Priprema:
Očistite šljive od koštica i narežite ih na kockice.
U velikom loncu pripremite sirup od vinskog octa i šećera. Dodajte šljive i prvih sat vremena često miješajte, a onda smanjite vatru i ostavite šljive da se krčkaju otprilike 3 sata.
Dodajte rum, cimet, klinčić i vanili šećer pola sata prije kraja kuhanja.
Džem je spreman za flaširanje ako ne curi s kuhače, nego pada u komadima. Iako se na prvi pogled čini rijedak, nakon nekoliko sati u ugrijanoj pećnici i hlađenja na sobnoj temperaturi, postigne gustoću savršenu za filanje palačinki.
Staklenke dobro operite i prokuhajte (ili operite u perilici posuđa) i stavite ih u pećnicu na 100°C. Nakon desetak minuta napunite ih džemom i vratite nazad u pećnicu na nekoliko sati (5 – 6 sati).
Zatvorite staklenke odgovarajućim poklopcima i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Napomena: ako su šljive jako slatke, možete smanjiti količinu šećera.