Ima tome već nekoliko godina da je prijestolje rezervirano za glavnog neprijatelja ljudske prehrane klimavo. Moć i zloglasni ugled što ga je nekada uživao kolesterol, kralj svih opasnosti iz hrane, polako je kopnila pod ustrajnim napadima nutricionista, slabeći sa svakim novim istraživanjem i sve čvršćim dokazima. Svakih pet godina stručnjaci američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) stručnjaci savjetuju nove prehrambene smjernice.
Iz obimnog, preko 100 stranica dugog izvještaja o prehrambenim preporukama (među kojima su i one o ravnoteži prehrane i aktivnosti, potrebi ograničenja unosa rafiniranih namirnica te više voća i povrća) ističe se jedna rečenica koja će mijenjati američke, ali i svjetske, prehrambene navike u velikom stilu. “Cholesterol is not a nutrient of concern for overconsumption.” Ili u prijevodu: “Kolesterol je nutrijent čiji prekomjerni unos nije od zabrinjavajućeg interesa, objavljeno je u 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee, USDA.
Prosječan dnevni unos šećera po stanovniku (Euromonitor) u Hrvatskoj, prema DSZ ljetopisu iz 2010. godine je 6 čajnih žličica ili 30 g, u SAD-u 22 čajne žlice ili 125 g, prosjek u EU je 20 čajnih žličica ili 100 g, u Ausrtraliji 19 čajnih žličica ili 95,6 g, u Švedskoj 17 čajnih žlica ili 86,1 g, u Švicarskoj 15 čajnih žlica ili 76,1 g, u Italiji 11 čajnih žlica ili 57,6 g, u Mađarskoj 10 čajnih žlica ili 50,8 g te u Bugarskoj 8 čajnih žlica ili 39,2 g.