Pozivamo vas da nam se pridružite u današnjem bezmesnom ponedjeljku i isprobate jela koja je za vas priredio najpoznatiji vegetarijanski i veganski chef u Hrvatskoj – Tvrtko Šakota, chef restorana Nova. Oatly zobeno vrhnje i mlijeko sjajno su se uklopili u ova bezmesna jela.
Recept i fotografija Krem juhe od rajčica sa žličnjacima od mrkve, preuzeti su iz kuharice Preporuka Chefa, autora Tvrtka Šakote u izdanju Planetopije.
Fotografija: Maja Danica Pečanić.
Krem juha od rajčice
Sastojci:
2 crvena luka, narezana na sitno
100 g dimljenog tofua, narezanog na kockice
4 režnja češnjaka, usitnjena
3 krumpira, narezana na kockice
300 g bundeve turkinje ili butternut, narezane na kocke (2 x 2 cm)
2 grančice svježe majčine dušice
1 šaka svježeg origana ili
1/2 žličice suhog
2 cm svježeg đumbira, usitnjenog
3 dcl passate od rajčice
1/2 l povrtnog temeljca
1 dcl zobenog vrhnja
sol (po želji)
3 žlice maslinova ulja
Priprema:
Na maslinovu ulju pirjajte luk i češnjak da malo omekšaju. Dodajte bundevu, dimljeni tofu, majčinu dušicu, đumbir i krumpir pa pirjajte nekoliko minuta. Zatim zalijte temeljcem. Po potrebi dodajte temeljca da pokrije povrće. Kuhajte 20 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Dodajte passatu pa kuhajte još 10 min.
Dodajte vrhnje. Sve izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu te po potrebi dodajte još temeljca.
Dodajte svježi origano (suhi se dodaje na početku kuhanja).
Dodajte skuhane žličnjake.
Žličnjaci:
2 mrkve, kuhane
100 g kukuruznog brašna
100 g brašna tip 850
sojino mlijeko
sol (po želji)
1/2 žličice praška za pecivo bez aluminija
Mrkvu usitnite u blenderu i protisnite kroz cjedilo. Na laganoj vatri u tavi pržite mrkvu nekoliko minuta da ispari što više tekućine. Ostavite da se ohladi.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo bez aluminija i malo soli te postupno dolijevajte mlijeko kako
biste dobili gustu masu koja ne curi sa žlice. Dodajte pire od mrkve. Dobro promiješajte kuhačom.
U zakuhanu slanu vodu umočite žlicu pa zagrabite približno ½ žlice smjese te ubacite u vodu.
Postupak ponavljajte dok se sva smjesa ne potroši. Kad žličnjaci isplivaju na površinu, kuhajte
ih još nekoliko minuta, zatim ih možete prebaciti u juhu.
Uz ovu finu juhicu Naturala.hr preporučuje da se zasladite finim palačinkama pripremljenim sa zobenim mlijekom.
Palačinke s Oatly zobenim napitkom
Sastojci:
200 grama prosijanog brašna 850
25 grama prosijanog slanutkovog brašna
Prstohvat organskog praška za pecivo
3 dcl zobenog napitka
Prstohvat kurkume
Prstohvat soli
30 grama otopljenog organskog margarina
Priprema:
Pomiješati brašna, prašak za pecivo, kurkumu i sol. Polako ulijevati zobeno mlijeko i miješati s pjenjačom, a zatim dodati margarin. Smjesa treba biti dosta rijetka. Ostaviti da odstoji u frižideru barem pola sata i peći na zagrijanoj tavi koja se samo malo premaže uljem. Puniti s nadjevom po želji.