Ljeto je. Iako je +36 u hladu, imam osjećaj kao da je +50. Doslovno.
Na ove vrućine organizam traži svježe, sezonske namirnice, a M. i ja trudimo se jesti zdravo.
Zapravo, kada malo razmislim, sve je u špagetima koje obožavam. Poanta špageta je da s njima možete pomiješati bilo što i opet će biti ukusni. Volim kada su prošarani plodovima mora ili povrćem. Volim kada mirišu na Dalmaciju, Italiju ili Mediteran. I volit ću taj miris kada za par dana odemo u srce Hrvatskog Zagorja na par dana, čisto da se odmorimo. Odmor od odmora 🙂
Jučer je cijela moja obitelj, nas petero, vadila mlade krumpire i pripremala se za zimu. Nevjerojatno je kako ljudi čak i na ovim vrućinama misle na zimu/zimnicu, kao marljivi mravi. Tako samo i mi otišli do našeg vrta i pomagali vadit krumpire. Volim mlade, sitne, okrugle krumpire. Najjednostavniji ručak na svijetu: mlade krumpire sam oprala, prelila ih maslinovim uljem i domaćim bijelim vinom, malo posolila i popaprila te dodala svježi bosiljak i ružmarin. Sve se lijepo zapeklo u soku. S guštom smo ih pojeli.
Potrebni sastojci:
200 g cherry rajčica, svježih
250 g špageta
1 žlica meda
1 veći režanj češnjaka, sitno nariban
3-4 žlice maslinovog ulja, domaćeg
50 g mladog kozjeg sira, razmrvljenog
svježi listići bosiljka ili timijan
1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
sol, svježe mljeveni papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite manju tepsiju za pečenje pa ju obložite papirom za pečenje.
U manjoj zdjeli, pomiješajte maslinovo ulje, sok limuna, med, češnjak, te grublje sjeckani bosiljak ili timijan. Začinite s solju i svježe mljevenim paprom.
Cherry rajčice operite, očistite od peteljki pa prepolovite. Dio rajčica s peteljkama možete ostaviti cijele, a koje će vam poslužiti kao ukras.
Poredajte cherry rajčice po tepsiji te ih premažite s pripremljenom marinadom dok ju cijelu ne potrošite.
Pecite oko 20-25 minuta. Povremeno pogledajte kako vam rajčice ne bi zagorile jer će biti gorke.
U međuvremenu, kada su rajčice pri kraju, skuhajte špagete u većoj količini vode i soli. Neka špageti budu kuhani ad dente. Kada su špageti gotovi, ocijedite ih od vode u kojoj su se kuhali te prelijte s 1 žlicom maslinovog ulja. Dobro promiješajte kako se ne bi zalijepili.
Kuhane špagete rasporedite u dvije zdjelice ili tanjura. Pomiješajte špagete s pečenim cherry rajčicama te marinadom od pečenja.
Dodajte razmrvljeni kozji sir, svježe mljeveni papar te listiće svježeg bosiljka ili timijana.
Poslužite dok je još vruće.
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com