Kraj proljeća, sveprisutni mirs ljeta i prva godišnjica našeg braka postala je zasvagda okrunjena domaćom savijačom od višanja po maminom receptu. I vjerujte, nećemo je zaboraviti!
Ova savijača bila je kolač mog djetinjstva, napravljena s domaćim višnjama, katkada izmiješana s trešnjama, a uvijek je brzinom svjetlosti nestajala s naših tanjura. Toliko puta sam je čuvala od gladnih gostiju koji bi se rado bili zasladili zadnjim komadom. Nekoliko godina kasnije, kada sam i sama ovladala tehnikom spremanja kolača, često zavirim u bakin vrt s domaćim trešnjama i napravim nam ovu štrudlu.
Sve što vam treba jesu višnje, mrvicu cimeta koji se osjeti tek na vrhu jezika, nadjev od grisa i kore za savijaču.
Spremni?
Potrebni sastojci:
– 8 tankih kora za savijače
– 400 g svježih višanja
– 2 žlice kristal šećera, za višnje
– 1/2 žličice cimeta u prahu, za višnje
– 120 g kristal šećera
– 240 g grisa (pšenična krupica)
– 120 g ulja, neutralnog
– 360 g običnog jogurta
– 2 cijela jaja
– 2 žlice mlijeka
– 120 ml mlake vode + 2 žlice neutralnog ulja, za premazivanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Tepsiju za pečenje premažite s malo ulja. Ostavite sa strane.
Svježim višanjama očistite koštice, a sok koji su pritom pustile sačuvajte i pomiješajte ga s višnjama.
Jaja pomiješajte s 120 g šećera pa dobro izmiksajte. Dodajte jogurt, mlijeko, ulje i gris. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne spoje.
Uzmite dvije kore za savijače, posložite jednu na drugu pa ih postavite na kuhinjsku podlogu. Gornju koru premažite s 3 žlice pripremljenog nadjeva. Preko nadjeva posložite još jednu koru za savijaču pa i nju premažite s 3 žlice nadjeva. Preko nadjeva postavite još jednu koru za savijaču, ali ovog puta je premažite s 4 žlice nadjeva, poslažite višnje po cijeloj kori, pospite s žlicom kristal šećera i cimetom. Zarolajte savijaču, a krajeve dobro utisnite kako vam nadjev ne bi iscurio van.
Ponovite isti postupak s ostatkom kora. Dobit ćete dvije savijače koje ćete premjestiti u tepsiju za pečenje.
Savijaču premažite mješavinom mlake vode i ulja da omekša tijekom pečenja.
Pecite 40 minuta, odnosno dok savijača ne uhvati zlatnosmeđu boju.
Servirajte mlako ili hladno. Pospite šećerom u prahu ili poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.
Napisala: Maja Matus