Kao što svatko tko se bori sa sindromom iritabilnog crijeva dobro zna, određena hrana može potaknuti val grčeva i nelagode u trbuhu. Ovaj sindrom utječe na milijune ljudi širom svijeta, ali mehanizmi koji stoje iza njega uvijek su bili pomalo nerazjašnjeni. No, novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature rasvjetljava mogući razlog ovih reakcija.
Kako hrana uzrokuje sindrom iritabilnog crijeva?
Za ovu su studiju znanstvenici željeli odrediti što uzrokuje poremećaj u čovjekovoj sposobnosti da tolerira hranu. Pacijenti sa sindromom iritabilnog crijeva često prijavljuju gastrointestinalne infekcije na početku simptoma, pa je tim dublje istraživao. Što ako hrana prisutna tijekom infekcije na kraju pokrene imunološki sustav?
Ispostavilo se da se možda upravo to događa. A istraživanje sugerira da bi to moglo biti povezano s histaminom. U svojoj prvoj studiji tim je zarazio miševe bakterijskom infekcijom i hranio ih određenim proteinima koji se nalaze u jajima – uobičajenim alergenima.
Nakon što je infekcija nestala, taj protein jajašca i dalje je uzrokovao aktivaciju mastocita (stanice koje oslobađaju histamin) i lošu probavu. I što je zanimljivo, imunološki odgovor bio je prisutan samo u području zaraženih crijeva.
Intolerancija na hranu
Naravno, tim je želio vidjeti odražavaju li se ti rezultati i na ljude. Ukratko – da. Kad su pacijentima sa sindromom iritabilnog crijeva ubrizgavali uobičajene antigene hrane u crijeva (gluten, soja, kravlje mlijeko, itd.), znanstvenici su primijetili isti lokalizirani imunološki odgovor kakav su vidjeli kod miševa. Također je vrijedno napomenuti da je istraživački tim prethodno dovršio istraživanje koje je utvrdilo da blokiranje histamina poboljšava simptome kod ljudi sa sindromom iritabilnog crijeva.
Do sada se ove intolerancije na hranu nisu dobro razumjele jer se na njih ne gleda kao na tipičnu alergiju na hranu. Kao što gastroenterolog i vodeći autor studije dr. Guy Boeckxstaens objašnjava u priopćenju: “Na jednom kraju spektra imunološki odgovor na prehrambeni antigen vrlo je lokalni, kao kod sindroma iritabilnog crijeva. Na drugom kraju spektar je alergija na hranu, koja obuhvaća generalizirano stanje ozbiljne aktivacije mastocita, s utjecajem na disanje, krvni tlak i tako dalje.“
Nove terapije za liječenje sindroma iritabilnog crijeva
Kako se približavamo razumijevanju – i liječenju – sindroma iritabilnog crijeva, potrebno je više istraživanja, ali nalazi izgledaju obećavajuće. “Poznavanje mehanizma koji dovodi do aktivacije mastocita je presudno i dovest će do novih terapija za ove pacijente”, kaže Boeckxstaens.
A s obzirom na to koliko je teško dijagnosticirati netolerancije budući da ne postoji tipičan alergijski odgovor, Boeckxstaens kaže da ti uvidi “pružaju daljnje dokaze da imamo posla s pravom bolešću“.
Otuda je u pripremi veće kliničko ispitivanje antihistaminskog liječenja za sindrom iritabilnog crijeva. Dok ne saznamo više, još uvijek nije loša ideja pripaziti koja hrana izaziva bol i nelagodu i pokušati ih izbjeći radi crijeva i cjelokupnog zdravlja.
Pročitaj i ovo:
- Sindrom nervoznih crijeva: Kako postaviti dijagnozu SIBO?
- 10 savjeta za poticanje uspavane probave – na prirodan način
- Crijeva igraju ključnu ulogu u obrani imuniteta – evo kako ih možete zaštititi
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!