Suvremeni način života podrazumijeva brzinu, a ne kaže se bez razloga „ono si što jedeš“. No, često nemamo vremena mirno pojesti obrok, pa večeramo u restoranima brze hrane, jedemo nekvalitetno i previše. Dodate li ovome još i emocionalni stres, nedostatak tjelesne aktivnosti i prekomjernu težinu, zdravstveni problemi nas doista ne bi trebali čuditi.
Velika količina stresa i loše prehrambene navike vode do svjetskog zdravstvenog problema koji se pretvorio u globalnu zdravstvenu krizu, a uključuje pretilost, srčane probleme i hipertenziju, dijabetes te bolesti crijeva poput kronične upale crijeva. To sve, naravno, utječe i na imunološki sustav.
Crijevne bakterije, bilo dobre ili loše, su preživjele bakterije u crijevima koje se prilagođavaju okruženju u kojem se nalaze. Ako se loše hranimo, prejedamo se, ne nadopunjujemo prehranu i uzimamo previše lijekova ili antibiotika, narušavamo ovo krhko okruženje.
Kada se to dogodi, oportunistički patogeni se odmah useljavaju i pokušavaju popuniti prazninu, što dovodi do disbioze – neravnoteže mikroflore crijeva. Neuravnoteženu crijevnu mikrofloru teško je vratiti u prvobitno stanje. Kronična, neriješena disbioza može dovesti do mnogih ozbiljnih bolesti.
Ravnoteža crijevne mikroflore temelj je normalnog rada crijeva. Probiotičke, korisne bakterije trebale bi biti dominantan faktor ove mikroekološke ravnoteže. Uravnotežena prehrana, obogaćena odgovarajućim prehrambenim vlaknima i ostalim hranjivim sastojcima (ne zaboravite na dodatke prehrani), temelj je dominantnosti probiotičkih bakterija.
Što su prehrambena vlakna?
Prehrambena vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati na biljnoj bazi poput celuloze, pektina, lignina ili biljnih guma. Za razliku od ostalih ugljikohidrata (poput šećera i škroba), prehrambena se vlakna ne probavljaju u tankom crijevu, nego dospijevaju u debelo crijevo.
Prehrambena vlakna dijele se u dvije široke kategorije:
- Netopljiva vlakna, koja djeluju kao “metlica za crijeva”, čiste toksine iz debelog crijeva. Također nam pružaju osjećaj sitosti, zbog čega imamo manju potrebu jesti.
- Viskozna gumena topiva vlakna, koja neprobavljena prolaze u debelo crijevo, gdje ih fermentiraju “dobre” bakterije, čime će potiče njihov rast.
Oni vežu i uklanjaju suvišne masnoće, pomažu smanjiti kolesterol i reguliraju šećer.
Njihovo djelovanje:
- Poboljšavaju rad crijeva;
- Inhibiraju širenje štetnih bakterija;
- Pospješuju apsorpciju i iskorištavanje minerala (Ca i Mg);
- Smanjuju razinu triglicerida i lošeg kolesterola;
- Potiču sitost;
- Pomažu u regulaciji tjelesne upotrebe šećera;
- Smanjuju toksine u jetri;
- Uklanjaju toksine i smanjuju njihovo stvaranje.
Zdrava probava i jak imunitet s TIENS tabletama za žvakanje s vitaminom D3 i vlaknima
Tablete za žvakanje s vlaknima, s okusom šumskih plodova i s visokim udjelom vitamina D3, prirodnog vitamina C, s mješavinom biljnih vlakana (neprobavljivi izomalto-oligosaharidi, β-glukani jabučnih pektina i zobenog zrna), kao i glog te acerola.
Sastojci:
1. Izomalto-oligosaharidi (IMO)
Vrsta kratkolančanih ugljikohidrata. Radi se o prirodnim prehrambenim vlaknima na biljnoj bazi koja imaju pozitivne učinke na zdravlje crijeva i probave:
- djeluju kao prebiotici, hrana za crijevnu mikrofloru,
- djeluju kao biljna prehrambena vlakna na biljnoj bazi.
2. Zob
Jedinstveno nutritivna hrana jer sadrži izvrstan lipidni profil i velike količine topivih dijetalnih vlakana.
- korisne, hranjive osobine zobenih vlakana,
- dobar izvor ugljikohidrata i vlakana, uključujući moćni beta-glukan,
- sadrže više bjelančevina i masti nego većina žitarica,
- bogat važnim vitaminima (B-kompleks, folna kiselina), mineralima (Mn, P, Mg, Cu, F, Zn, Ca, K) i antioksidantima poput polifenola.
3. Pektini
Dijetalna vlakna topiva u vodi koja imaju svojstvo pretvaranja u gel kada se pomiješaju s vodom.
- kao dijetalna vlakna, pektini pomažu u održavanju dobre crijevne ravnoteže, kao i u promicanju osjećaja sitosti,
- ovo se prirodno vlakno koristi i kao nježno, ali učinkovito sredstvo za čišćenje organizma,
- konzumacija pektina uz obrok pridonosi smanjenju porasta glukoze u krvi nakon tog obroka,
- pektini doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi.
4. Acerola
Grm porijeklom iz Srednje Amerike, s crvenim plodovima, nalik trešnjama, ugodnog okusa.
- acerola je izuzetno bogata vitaminom C. 100 g voća (oko 20 ploda) ima 1677 mg vitamina C, dakle više od 2000% RNV,
- usporedna analiza različitih 11 vrta voća pokazala je da je acerola među njima imala najveću antioksidativnu snagu,
- acerola se može uzimati za jačanje imuniteta. Tradicionalna primjena uključuje liječenje proljeva, kašlja i prehlade,
- korisna za liječenje mrlja na koži, promicanje elastičnosti kože i kao pomoć u probavnim problemima.
5. Glog
Sićušno crveno voće koje raste na drveću i grmlju i može se pronaći u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji.
- Stoljećima se glog koristi kao biljni lijek protiv probavnih smetnji, protiv zatajenja srca i visokog krvnog tlaka,
- plod gloga ključni je dio tradicionalne kineske medicine,
- tople prirode, kiselog i slatkog okusa, cilja na slezenu, želudac, srce i jetru,
- zbog stimulirajućih probavnih enzima, glog se preporučuje za ublažavanje stagnacije hrane i pomoć u probavi (protiv zatvora),
- u TKM-i glog je također glavna biljka koja se koristi u liječenju bolesti masne jetre. Pokazao se učinkovitim u snižavanju kolesterola u krvi, kao pomoć protiv hipertenzije i bolesti srca.
6. Vitamin D
Jača imunitet i pomaže u prevenciji respiratornih infekcija kod djece i odraslih.
- vitamin D važan je u održavanju zdrave ravnoteže crijevne mikroflore i poboljšava gastrointestinalno zdravlje,
- sunce je učinkovit način za dobivanje vitamina D, ali mnogi ljudi većinu godine nemaju pristup suncu,
- za starije i djecu dobivanje vitamina D iz hrane ili dodataka prehrani apsolutno je neophodno tijekom zime,
- vitamin D3 (kolekalciferol) neophodan je za izgradnju i održavanje zdravih kostiju. Pomaže u apsorpciji kalcija i fosfora.
>> >> Za više informacija javite se na info@tiens.hr ili posjetite biljnu ljekarnu Natura u Ilici 219a, a preostali asortiman proizvoda provjerite na www.tiens.hr
Pročitaj i ovo:
- Muče vas začepljen nos i otežano disanje? Evo prirodnog rješenja
- Vitamin C – nezaobilazan sastojak u jačanju i čuvanju dobrog imuniteta
- 10 TOP namirnica za zdravu, blistavu kožu i predivan ten
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!