Jagode, crvene, sočne, hranjive, prve među voćem sezone, s lakoćom među top 20 najjačih antioksidanta. Jedna šalica rezanih jagoda podmiruje 50% dnevne potrebe vitamina C i ujedno ima svega 30ak kcal?? I nema nimalo masti? OK, nije baš na 4. decimalu, ali, da 0g masti u jagodi. Niskokalorična, hranjiva, pakirana timom vrijednih nutrijenata.
Ova lažna bobica (koju svejedno brojimo u bobičasto voće, iako sadrži sićušne sjemenke izvana) sadrži antioksidante, vitamine i minerale po kojima se snažno ističe. Niskokalorična i s odličnim sadržajem vlakana. Pogledajmo vrijedni nutritivni sastav.
Puna vitamina i minerala
Samo jedna šalica rezanih plodova jagoda sadrži oko 50 mg vitamina C, što pokriva 50% dnevnog preporučenog unosa, plus 1/4 unosa folata. O vitaminu C i koristima za imunitet, boranje kože, čvrstoću kože i zubnog mesa više u prethodnom postu.
O folnoj kiselini, posebno važnosti za žensko zdravlje, funkciji živčanog sustava, sintezi krvi, i brojnim drugim koristima više nekom drugom nastavku. Ono što je posebno za jagodu je da poznati učinak antioksidanta ovdje dopunjuju brojni fenoli.
Mangan je metal važan u antoksidativnim i enzimskim sustavima koje naše tijelo proizvodi (Mn-SOD mangan super oksid dismutaza!), pa osim zaštitnog ima i radnu funkciju u metabolizmu masti i ugljikohidrata, samo izdvojimo produkciju i funkciju inzulina. Nizak sadržaj natrija i solidan udio kalija, čini jagodu odličnim izvorom za DASH dijetu kod regulacije krvnog tlaka.
Riznica antioksidanta
Antioksidanti – antocijani su moćni flavonoidni antioksidanti koji ujedno kao pigment daju svojstvenu boju jagode, u manjem dijelu tu je još nekoliko antioksidanta iz iste porodice poput flavonola, a važna je sadržaj elaginske kiseline, što zajedno daje moćan antioksidativni potencijal. Elaginska kiselina je fitokemikalija koja pokazuje antikancerogeno djelovanje.
Niskokalorično voće
Svega 50 kcal u jednoj šalici ovog sočnog narezanog voća. Uz to, jagode sadrže ništa masti 0%! Šećer daje jagodama slatkoću, ali uz sadržana vlakna on se sporije upije u tijelo, što čini značajnu razliku.
Trostruka je podrška imunitetu (antioksidanti, mangan, vitamin C), ujedno bez masti i s dosta vlakana.
Kombinirajte ih s čokoladom tamnom, jogurtom, ili dodajte par komadića jagoda u zelenu salatu radi svježine! Idealno je voće za obrok poslije vježbanja.
Nedostaci
Jagoda je vrlo osjetljivo voće koje ne može dugo stajati nakon branja. Kao lako kvarljivo voće, osjetljiva je i delikatna. Važno je ciljati konzumirati jagode najprije u svježem stanju. Odlično će poslužiti za razne smoothieje, voćne salate. Možete ih miksati u crvene smoothieje u kombinaciji s ciklom, jako se dobro slažu.
Tek kad iscrpite načine potrošnje u svježem stanju, razmišljajte o ukuhavanju džema, slatkog, kompotu od jagoda, kolačima s jagodama. Ako želite sačuvati njen vitaminski duo (folat i vitamin C su jako osjetljivi i gube se prilikom toplinske obrade) nastojte je što manje koristiti za kolače pečenjem. Jagode svježe miksane radije dodajte kao nadjev već pečenom biskvitu prilikom služenja.
Masovni uzgoj i kratka sezona znače oprez prilikom kupovine zbog korištenja zaštitnih sredstava. Jagode kupljene u velikim trgovačkim centrima svakako dobro operite kako bi čim više uklonili zaštitna kemijska sredstva. Zaštita jagoda kemikalijama se koristi zbog iste osjetljivosti ploda o kojoj smo govorili.
Zbog hranjivosti i druga manja živa bića također bi rado pojela jagodu. Dobro operite prije konzumacije jagode posebno ako inače imate neki autoimuni problem. Jednako vrijedi ako imate neku intoleranciju na hranu pa je nadutost ne tako rijetka pojava. Osobe jako senzitivne na pesticide, razne vrste kontaktnog dermatitisa i sa čestim reakcijama na kemikalije su uključene.
Za alergične, na žalost nema drugog rješenja osim potpunog izbjegavanja jagoda. Osobito važno za roditelje djece koja imaju alergiju na jagode.
Pročitaj i ovo:
- Nutricionist Branimir Dolibašić: Napravite domaći pesto umak
- Nutricionist Branimir Dolibašić: Prehranom protiv proljetnog umora
- Nutricionist Branimir Dolibašić: “Ljudi su zbunjeni preporukama oko unosa proteina – evo koliko ih uistinu treba unositi”
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!