Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Jesen na tanjuru: Krafne od bundeve za savršene jesenske trenutke
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: canva
  • 5 najčešćih pogrešaka koje radite sa svojim sobnim biljkama
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: pexels
  • Jesu li ljudi koji se bolje nose sa stresom doista zdraviji?
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Gua sha za rast kose: 3 provjerena koraka koja donose rezultate
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ova 3 pića mogu produljiti život – i vjerojatno ih pijete svaki dan
    • Posted on 4. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Kako kroz oko društvenih mreža probuditi aromu i okuse

  • Kolumne

Kako kroz oko društvenih mreža probuditi aromu i okuse

Kada riječi zakažu, fotografija govori, posebno kada je riječ o hrani. O umjetnosti fotografiranja hrane, piše naša kolumnistica Vedrana Orlović

  • Posted on 29. siječnja 2024.29. siječnja 2024.
  • 5 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Prije nego što zaronimo u slasni svijet fotografiranja hrane, rado bih vam najavila temu koja će se provlačiti kroz moje kolumne na Naturali tijekom 2024. godine.

Ove godine planiram objaviti novi web mog bloga, radim na materijalima za edukacije i radionice o fotografiji hrane i proizvoda, pripremam i par iznenađenja, ali korak po korak. Također, edukativni dio kroz kratke savjete ću obrađivati i na Naturali kroz 12 jela uz koje ćemo vezati fotografsku temu. Svaki mjesec jedna foto tema i slasno jelo!

Ovaj mjesec pristupamo fotografiji hrane kroz širu sliku i probat ću odgovoriti na neka od pitanja vezana uz fotografiju hrane, kao i ono početno – zašto uopće fotografirati hranu? Nadam se da će vam ovi savjeti biti korisni i da ćemo se družiti cijelu 2024., a i poslije.

Zašto uopće fotografirati hranu?

Može se reći da kada riječi zakažu, fotografija govori, posebno kada je riječ o hrani. Bez obzira na to jeste li u prodaji proizvoda, blogger koji prezentira svoja kulinarska umjeća, chef, pokušavate privući goste u restoran ili ih uvjeriti da isprobaju recept, fotografija hrane je važna.

Fotografija hrane priča priču, priča vašu priču. Od pozadine i osvjetljenja do odabira jela i rekvizita, svi dijelovi vaše fotografije pričaju priču. Vaš sadržaj na fotografiji gradi identitet o tome tko ste i kako želite da se vaši klijenti ili pratitelji osjećaju. Fotografija hrane, kao i svaka druga fotografija, trebala bi komunicirati jasnu poruku i izazvati emocije. S fotografijama hrane želite da gledatelji odmah pomisle (ili još bolje kažu) – “Mmm!” Želite da vaši gledatelji naruče hranu, rezerviraju stol ili isprobaju vaš recept.

View this post on Instagram

A post shared by Vedrana Orlović (@kefirolicious)

Na što obratiti pažnju kada fotografirate hranu?

Kada fotografijom hrane želite istaknuti svoj brend ili stil, važno se pobrinuti da to fotografija i odražava. Ako ste više rustikalni, moody tip, nemojte koristiti svijetle pastelne boje. Istaknite atmosferu tamnijim bojama, drvenim podlogama, usmjerenim svjetlom uz obilje teksture.

Fotografije hrane trebaju izgledati prirodno i uvjerljivo. Bilo da koristite male detalje kao cvijet anisa u čaju, “zaposlenu scenu” punu sastojaka za izradu kolača ili praznim prostorom usmjeravate oko gledatelja prema slasnom tanjuru, uvijek razmišljajte o osjećaju kojeg želite izazvati kod gledatelja i koju poruku šaljete. Na primjer, uz sladoled od jagoda nema smisla dodavati listove svježeg bosiljka samo zato jer pink i zelena izgledaju zanimljivo, ali ako je bosiljak dio recepta, dapače!

Fotografiranje hrane zahtijeva pažljivu kombinaciju tehničkih vještina i umjetničke vizije. Odabrati ispravnu vrstu svjetla (prirodno ili umjetno), često je ključ uspjeha, omogućujući očuvanje prirodnih boja hrane i stvaranje sjena. Kompozicija je također važna – ravnoteža između glavnog jela, dekoracija i pozadine treba stvarati harmoniju.

Boje također imaju važnu ulogu u fotografiji hrane. One ne samo da privlače pažnju, već i prenose informacije o sastojcima i načinu pripreme. Crvene boje često asociramo sa sočnim voćem ili mesom, dok zelene boje odaju svježinu i nutritivnu vrijednost. Osvježavajuća zelena salata ili topla narančasta juha mogu dočarati okuse prije nego što gledatelj prvi puta okusi jelo.

View this post on Instagram

A post shared by Vedrana Orlović (@kefirolicious)

Naglašavanje kontrasta boja može dodatno pojačati dojam hrane, a kombinacija toplih i hladnih nijansi stvara dinamičnost.

Što se tiče stilizacije, sjetite se poruke i osjećaja. Želite li stvoriti dojam obiteljskog ručka uz veliki stol, pune tanjure i mekano svjetlo, užurbanu scenu izrade kolača uz brašno “na sve strane”, ljuske od jaja i zaposlene ruke koje mijese tijesto ili lagano jutro uz omiljeni napitak i minimalno korištenje rekvizita? Što god da odabrali, scena treba biti takva da se gledatelj želi odmah “uključiti” u fotografiju, poželi zgrabiti tu šalicu i uživati u mirnoći jutra.

Odabir pravog kuta za fotografiranje hrane također je ključan za postizanje dobre fotografije. Različiti kutovi mogu biti prikladni za različite vrste hrane, ovisno o njenim karakteristikama i prikazu koji se želi postići. Nitko ne želi vidjeti bogati sendvič ili preukusne palačinke složene jedna na drugu fotografirane odozgo (flat lay), ali pizzu i bogatu salatu želimo tako fotografirati.

Kako sve ovo obuhvatiti u jelu?

Za početak sam odabrala jednostavan primjer, heljda sa špinatom i pečenom ciklom:

  1. Scena – jednostavna, jedan tanjur, minimalni rekviziti, biljka nije u fokusu, a salveta i vilica se ne vide cijele. Scena nije “zaposlena”, ali je jelo spremno za konzumaciju.
  2. Boje i tekstura – boja rekvizita i scene je više neutralna jer želim naglasiti boje na tanjuru – zeleni špinat i ljubičastu ciklu, koje su komplementarne. To su boje koje se nalaze na suprotnim krajevima kotača boja, poput crvene i zelene ili plave i narančaste. Ove boje stvaraju jak kontrast kada se koriste zajedno i mogu biti vrlo upečatljive. Zelena pridonosi svježem i prirodnom dojmu, dok ljubičasta dodaje notu luksuza. Emocionalni rezultat ove kombinacije može biti osjećaj uravnoteženosti, gdje gledatelj percipira jelo kao nešto posebno, ali istovremeno i nutritivno vrijedno. Heljda je, kao i rekviziti, bojom neutralna, ali podržava teksturu špinata i cikle.
  3. Svjetlo – koristila sam danje svjetlo popodnevnih sati.
  4. Kut fotografiranja – koristila sam kut fotografiranja odozgo, “ptičja perspektiva”, tj. flat lay kako bih prikazala cijelo jelo na tanjuru.

A sada receptić!

Heljda sa špinatom i pečena cikla

Sastojci:

  • 200 g heljde
  • 400 g špinata ili blitva (svježe ili zaleđeno)
  • 4 cikle
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja za ciklu
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja za špinat
  • dva prstohvata soli
  • 1 čajna žlica mješavine mediteranskih začina

Koraci pripreme:

  1. Ugrijte pećnicu na 200°C.
  2. Ciklu operite, ogulite i narežite na kockice veličine 2 cm. Stavite na lim za pečenje, premažite maslinovim uljem i posolite. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C dok cikla ne omekša i dobije zlatno smeđu boju, oko 25-30 minuta.
  3. Dok se cikla peče, isprati heljdu pod hladnom vodom. Stavite je u lonac i dodajte dvostruku količinu vode. Posolite po ukusu. Kuhajte heljdu dok ne omekša, oko 15-20 minuta pa procijedite.
  4. Ako koristite svježi špinat, operite špinat i ocijedite ga.
  5. Na zagrijanoj tavi dodajte maslinovo ulje za špinat, dodajte špinat i pirjajte ga dok ne uvene, što traje samo nekoliko minuta pa dodajte začine. Dobro promiješajte pa dodajte kuhanu heljdu. Poklopite da zadrži toplinu dok cikla nije pečena zatim u mješavinu heljde i špinata dodajte pečenu ciklu.
  6. Poslužite toplo kao samostalno jelo ili kao prilog uz ribu ili meso.

Uživajte u okusima!

Pročitaj i ovo:

  • Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama
  • Vedrana Orlović: Batat pizza – bezglutenska pizza s jedinstvenom korom
  • Vedrana Orlović: Bezglutenska galetta s rajčicom

Total
0
Shares
0
0
0
Vedrana Orlović
Vedrana Orlović

Vedrana Orlović autorica je bloga Kefirolicious, na kojem možete pronaći (gotovo) sve o domaćem kefiru i dobrim bakterijama. Uz kreiranje bezglutenskih jela u koja voli dodati i domaći kefir, strast su joj fotografiranje i stiliziranje hrane.

Prethodni članak
  • Predstavljamo

Mia Couture bajkovitim vjenčanicama stavlja naglasak na bezvremensku profinjenost

  • Posted on 25. siječnja 2024.25. siječnja 2024.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Matea Smolčić Senčar
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Predstavljamo

Kako nam pametni kuhinjski uređaji olakšavaju svakodnevicu

  • Posted on 29. siječnja 2024.29. siječnja 2024.
  • Autor: Samsung native
  • Foto: Samsung promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Koga štitimo ako izbjegavamo razgovor o smrti – svoje dijete ili svoje unutarnje Dijete?

  • Posted on 31. listopada 2025.31. listopada 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mara Modrić
  • Foto: FREEPIK, Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sklad u tanjuru – gusta juha od tikvi koja miriše na jesen

  • Posted on 10. listopada 2025.10. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Tilos – prvi zero waste otok na svijetu

  • Posted on 10. listopada 2025.9. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Tihana Veljačić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Zašto je ponekad polazak u školu nelagodan i emocionalno iscrpljujuć?

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mara Modrić
  • Foto: freepik, Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Žvakaće gume oslobađaju mikroplastiku: Koliko čestica godišnje unosimo u organizam?

  • Posted on 12. rujna 2025.12. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Tihana Veljačić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Vitamin C: Zašto rok trajanja ne znači uvijek i djelotvornost?

  • Posted on 12. rujna 2025.11. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Kolumne

Winchester & Hampshire: City break koji diše izvan Londona

  • Posted on 3. rujna 2025.3. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Trebaju li djetetu pripreme za polazak u školu? Da, ali ne one koje vam prve padnu na pamet

  • Posted on 1. rujna 2025.1. rujna 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mara Modrić
  • Foto: Pexels
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Primjećujete prve bore? Ovih 7 namirnica dokazano brišu znakove starenja

    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Kako omega-3 čini naš mozak mladim – i kad godine kažu suprotno

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Hrvatski craft brend koji je osvojio svijet i sada diže let prema Nebu

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 3 min
    • Foto: Mateja Vrčković
    Pročitaj
  • Kako nam suosjećanje prema sebi može pomoći u suočavanju sa stresom

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ovo jednostavno pitanje može spasiti vašu vezu i brak

    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Jesen na tanjuru: Krafne od bundeve za savršene jesenske trenutke
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: canva
  • 2
    5 najčešćih pogrešaka koje radite sa svojim sobnim biljkama
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: pexels
  • 3
    Jesu li ljudi koji se bolje nose sa stresom doista zdraviji?
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Gua sha za rast kose: 3 provjerena koraka koja donose rezultate
    • Posted on 4. studenoga 2025.4. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Ova 3 pića mogu produljiti život – i vjerojatno ih pijete svaki dan
    • Posted on 4. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Glatka koža bez bora? Moguće je – uz ova 3 podcijenjena sastojka
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: Pexels
  • Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak
    • Posted on 3. studenoga 2025.3. studenoga 2025.
    • Foto: FREEPIK
  • Ne možete zaspati? Ove vježbe vraćaju miran san – dokazano!
    • Posted on 2. studenoga 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: freepik, pexels
  • Saznajte koje namirnice s biotinom podržavaju rast i sjaj za zdravu kosu, jačaju mozak i potiču metabolizam.
    10 moćnih namirnica za zdravu kosu (i mozak!) koje preporučuju nutricionisti
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.