Voće se smatra važnim dijelom zdrave prehrane, ali nova istraživanja sugeriraju da bi ono moglo pomoći i u jačanju vašeg mentalnog zdravlja u budućnosti.
Studija, objavljena u Journal of Nutrition, Health & Aging, analizirala je podatke temeljene na populaciji od gotovo 14.000 ljudi koji su sudjelovali u singapursko-kineskoj studiji, te pratila sudionike od njihove srednje dobi – od 40 do 65 – do otprilike 20 godina kasnije.
Koliko porcija voća je dobro jesti dnevno?
Istraživači su otkrili da ljudi koji su jeli veće količine voća u srednjim godinama imaju manji rizik od razvoja simptoma depresije kako su starili.
Točnije, ljudi koji su jeli najmanje tri porcije voća dnevno imali su 21 % manji rizik od razvoja depresije povezane s godinama u usporedbi s onima koji su jeli jednu porciju voća dnevno. Međutim, samo konzumacija povrća nije pokazala povezanost sa smanjenim rizikom od razvoja depresije povezane sa starenjem.
“Naša otkrića podupiru populacijske preporuke o dovoljnom unosu voća u ranoj dobi kako bi se smanjila vjerojatnost simptoma depresije u kasnoj životnoj dobi”, zaključili su istraživači u studiji.

Zašto bi konzumacija voća mogla smanjiti rizik od razvoja depresije?
Iako većina starijih odraslih osoba nije depresivna, oni su pod povećanim rizikom zbog veće šanse od kroničnih bolesti, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Depresija je komplicirano stanje i teško je reći da će jedenje samog voća smanjiti rizik od razvoja bolesti. Stoga, Hillary Ammon, klinička psihologinja u Centru za tjeskobu i emocionalnu dobrobit žena, upozorava kako ovo istraživanje treba provesti detaljnije i pita jesu li postojali drugi faktori koji su mogli pridonijeti smanjenju razine depresije kasnije u životu? “Samo zato što je ova skupina pojedinaca jela voće ne znači da je unos voća smanjio vjerojatnost depresije kasnije u životu”, upozorava.
Ublažavanje upala u tijelu pomaže smanjiti simptome depresije
Dijetetičarka Jessica Cording, autorica knjige The Little Book of Game -Changers: 50 Healthy Habits for Managing Stress & Anxiety staje na stranu voća i objašnjava kako ono ima visoku razinu antioksidansa i protuupalnih spojeva, poput karotenoida, flavonoida i vitamina C. Svi oni pomažu našem tijelu da bude otpornije na stres i razne upale. S obzirom na to da depresija također ima upalni aspekt, tako ublažavanje upale u tijelu može pomoći u smanjenju simptoma, objašnjava.

Ona također ističe kako je visoko prerađena hrana povezana s većim rizikom od depresije. Studija objavljena u JAMA Network Openu, primjerice, analizirala je podatke o prehrambenim navikama i mentalnom zdravlju više od 31.000 žena. Otkriveno je da su sudionice koje su jele najviše ultraprerađene hrane (9 porcija dnevno) imale 50 % veći rizik od depresije, od sudionica koje su jele ne više od 4 porcije dnevno.
Koje voće može pomoći?
Postoje brojna istraživanja koja povezuju prehranu i naše mentalno zdravlje, pa je svima poticaj da se dobro hranimo. Iako smo gotovo svi fokusirani više na poveznice kvalitetne prehrane i tjelesne težine i oblika tijela, zapravo bismo se trebali više koncentrirati na to koliko prehrana utječe na cjelokupno zdravlje i mentalno blagostanje.
Istraživači su proučavali 14 vrsta voća i otkrili koja imaju najjaču vezu sa smanjenim rizikom od razvoja depresije:
- Naranča
- Mandarina
- Banana
- Papaja
- Lubenica
- Jabuka
- Dinja
Vrijedi napomenuti: Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje četiri obroka voća i pet obroka povrća svaki dan.

Kako dobiti više voća u svakodnevnom životu?
Složit ćemo se, depresija je ozbiljno stanje pa je važno naglasiti da konzumacija samog voća neće promijeniti vaš mentalni zdravstveni status ako se borite s depresijom. “Ne možemo pojednostaviti tako ozbiljnu bolest i reći da ako jedete voće i povrće, više nećete biti depresivni, ili ako ih niste jeli, zato ste depresivni”, upozorava Gallagher.
Ali zato ističe da nema štete u tome da jedemo više voća. Najmanje dva obroka dnevno napunite polovicu tanjura povrćem bez škroba, kaže Cording. Slobodno uparite voće s proteinima i/ili mastima, ne samo da je to dobro za održavanje stabilnog šećera u krvi, nego je izvrsno i za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Primjerice, razmislite o banani s maslacem od orašastih plodova ili jabuci s malom kriškom sira ili šakom orašastih plodova.
Što ako vam se voće baš i ne sviđa?
Ako vam se voće ne sviđa, Ammon sugerira da ne paničarite.
“Samo zato što ne jedete voće ne znači da ćete postati depresivni kasnije u životu”, kaže i dodaje: “Uravnotežena prehrana i tjelovježba mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja te ukupnog fizičkog i mentalnog zdravlja, ali mnogi drugi faktori imaju važnu ulogu u zadovoljstvu životom – primjerice, povezanost sa svojom zajednicom i obitelji, dovršavanje smislenog posla i bavljenje ugodnim hobijima…“
Pročitaj i ovo:
- Želite smršaviti? Evo kada biste i kako trebali jesti voće
- Evo zašto biste trebali što češće konzumirati bobičasto voće
- Mentalno zdravlje i mentalna snaga: Kako ih razlikovati?







