Grožđe je savršena namirnica u hladnjaku – zgodan artikl koji imate pri ruci za voćnu salatu, ručak koji pakirate za školu ili posao ili nešto što možete brzo zgrabiti u punu šaku kada trebate međuobrok. Ali dolaze li ravno s tržnice ili iz trgovine, nemojte ga odmah pojesti. Potrebno mu je malo ljubavi i pažnje prije nego ga stavite u usta.
Trebate li stvarno prati grožđe?
Da! Grožđe je dio ‘prljave desetke’ – liste koju američka Radna skupina za zaštitu okoliša objavljuje svake godine kako bi dokumentirala koju hranu Ministarstvo poljoprivrede SAD-a smatra najkontaminiranijim pesticidima. Od 2024. grožđe se nalazi na br. 4 na listi, iza samo jagoda, špinata, kelja i srodnog povrća.
Ako kupujete organske proizvode, to može biti manje zabrinjavajuće, ali organski proizvodi su ujedno i skuplji, zbog čega ga neki ipak ne mogu sebi priuštiti. Kupujete li ‘obično’ grožđe u trgovini vjerojatno ćete se zapitati s kakvom je prljavštinom i bacilima torba mogla doći u kontakt na svom putu od vinograda do police – htjet ćete se pozabaviti tim na bilo koji način.
Kada ga je najbolje prati i kako?
Kao i neko drugo voće i povrće (primjerice jagode) grožđe je najbolje oprati neposredno prije jela. Pranje cijele vrećice ili posude čim ih donesete kući znači da će veći dio pakiranja stajati s viškom vlage dulje nego što je potrebno, što dovodi do kraćeg roka trajanja prije nego što se pokvare.
Ubacite ga – samo onoliko koliko vam je potrebno – u cjedilo i isperite hladnom vodom, temeljito miješajući tako da voda opere svaku bobicu. Za ekstra čisto grožđe, poduzmite dodatni korak i potopite ga u hladnu vodu na 5 do 10 minuta. Neki vole dodati nekoliko žlica sode bikarbone i/ili octa u vodu tijekom ovog koraka. Samo obavezno ponovno isperite na kraju i temeljito osušite prije uživanja.
Kako čuvati grožđe
Pobrinite se da ga osušite što je moguće više prije pohranjivanja u ventiliranu vrećicu ili posudu koja omogućuje protok zraka. Višak vlage nije prijatelj dugotrajnosti ovog voća. Grožđe će također vjerojatno trajati malo duže ako mu zadržite peteljku.
Pročitaj i ovo:
- Može li se grožđe zamrznuti i kako to najbolje napraviti?
- Vedrana Orlović: Bezglutenska galette s Izabela grožđem
- Evo zašto biste trebali što češće konzumirati bobičasto voće