Bez pince ili sirnice, tradicionalnog uskrsnog kolača, blagdanski stol u društvu obitelji naprosto je nezamisliv. Iako se čini da ju je jednostavno pripremiti, zahtijeva dosta vremena za izradu, a u današnje vrijeme, uz sve obaveze, vremena jednostavno ima premalo. Stoga je Pan-pek za ove blagdane odlučio otkriti na koji način izrađuju svoju tradicionalnu dalmatinsku pincu, a upravo ovaj pojednostavljeni recept odlučili su podijeliti u ovo predblagdansko vrijeme.
Svježe, preukusne i iznimno meke
Pan-pek u svojoj ponudi ima dvije vrste pinca, mala i velika pinca, a gastro stručnjak Mile Butorac, u moru izbora odlučio se baš za Pan-pekov recept te posjetio Pan-pekovo prodajno mjesto gdje je zajedno s Pan-pekovim timom sudjelovao je procesu izrade pinci koje se peku na licu mjesta i tako ostaju svježe i iznimno meke.
Pince se rade od najkvalitetnijih, a opet jednostavnih sastojaka – brašna, šećera i vanilin šećera, jaja, margarina, mlijeka, soli i vode, koji čine ovu slasticu jednostavom, a iznimno ukusnom.
Pripremom predtijesta pince ostaju mekane i duže svježe, a predzamjes se radi u četiri koraka, između kojih se tijesto čak dva puta odmara. Nakon odmaranja zamijese se loptice od tijesta, a nakon oblikovanja tijesto se još neko vrijeme odmara kako bi se diglo.
U završnom koraku tijesto se zarezuje i šprica kako bi pinca dobila svoj specifičan oblik i boju, a potom se posipa krupnim komadićima šećera po vrhu.
“Pince iz Pan-peka su za mene pravo otkriće. Njihov karakteristični okus i sočna, meka tekstura čine ih jedinstvenima, tope se u ustima upravo zbog suptilnih aroma koje su pomalo maslačaste i koje su me oduševile. U pravoj mjeri osjete se agrumi, ali ne prejako, zaista je pogođeno po mom ukusu. Svakako bih ih preporučio svakome tko želi uživati u vrhunskom gastronomskom iskustvu. Hvala cijelom timu koji me ugostio u svom prostoru i pokazao mi način izrade pinci koji ću svakako primjenjivati, posebice u ovo predblagdansko vrijeme kada su ove jednostavne i fine slastice najtraženije na blagdanskim stolovima!”, kaže Mile te preporuča da kušate obje – barem jednu od svake vrste.
U odabranim prodavaonicama, pinca se peče ispred vaših očiju – kako biste bili sigurni u svježinu, kvalitetu, mekoću i sočnost. Mala pinca ima 100 grama, ručno se oblikuje, dovršava, pospe granuliranim šećerom i zareže rezom kako bi imala svoj specifičan oblik, a upravo jer se cijeli proces izrađuje u samoj poslovnici, uvijek je svježa, aromatična i mirisna.
Također, uz malu pincu, Pan-pek nudi i klasičnu veliku pincu od 270 grama, obiteljske veličine, s grožđicama, produljenog roka trajanja. Nudi se u svim Pan-pek poslovnicama, a odličan je izbor za obiteljski stol.
Pan-pek je otkrio čuvani recept, a u nedostatku vremena za izradu svoje pince uputite se u Pan-pek po domaće, mirisne i tradicionalne pince koje su dostupne u svim Pan-pek prodavaonicama, a zasigurno će oduševiti vaše bližnje i njihove okusne pupoljke.
Recept za malu pincu
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 3 cijela jaja
- 2 žumanjka
- 1,5 dcl mlijeka
- 4 velike žlice šećera
- mahuna vanilije
- 1 velika žlica rozulina (liker od ruža)
- ribana korica jedne naranče
- ribana korica jednog limuna
- 120 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 vrećica suhog kvasca ili pola svježeg
- za premaz: žumanjak i šećer
Priprema:
Rastopite maslac i ostavite ga da se ohladi. Mlijeko malo zagrijte i dodajte mu malo žličicu brašna i šećera te izmrvite kvasac u njega i pustite da se digne.
U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: brašno i prašak za pecivo. Istucite posebno jaja i žumanjke sa šećerom te dodajte naribane korice limuna i naranče i sastruganu vaniliju. Dodajte suhe sastojke u jaja i dobro izmiješajte te dodajte mlijeko s kvascem, rastopljeni maslac i liker od ruže te miksajte dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
Tijesto izvadite iz zdjele te dobro primijesite rukama kako biste izbili zrak. Ostavite ga pokrivenog na toplom dok se ne udvostruči.
Kad se tijesto udvostručilo, ponovo ga premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte ga u kuglu i ostavite ga pokrivenog na toplom da se ponovo digne.
Kad se tijesto diglo nožem zarežite križ u njemu kako biste dobili oblik pince i premažite ga jajetom te pospite kristal šećerom.
Pecite ga oko 30 minuta na 160 stupnjeva (probajte čačkalicom je li pečena).
Uživajte!
Pročitaj i ovo:
- VIDEO: Bojanje uskršnjih jaja a la ‘batik look’ – nikad lakše, brže i ljepše!
- Održive ideje koje će Uskrs podići na višu razinu
- Iznenađujuće značenje uskrsnih boja – religijske konotacije i simbolika