Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Zašto je trčati vani teže nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Imate narcisoidnog člana obitelji? Evo kako izaći s njim na kraj
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Zdravlje Chana Masala: Pikantni curry od slanutka koji ćete obožavati

  • Zdravi recepti

Chana Masala: Pikantni curry od slanutka koji ćete obožavati

Za sve ljubitelje slanutka i „šarf“ nota, food blogerica Sandra Rončević donosi recept za jednostavno i ukusno jelo Chana Masala - curry od slanutka

  • Posted on 14. veljače 2020.17. veljače 2020.
  • 7 min
  • Autor: PROMO - B!TONIC
  • Foto: SANDRA RONČEVIĆ
Total
14
Shares
14
0
0
Total
14
Shares
14
0
0

Pregršt boja, okusa i mirisa smjestilo se u tanjuru ovog jednostavnog vegetarijanskog jela od slanutka. Ova rapsodija okusa oduševljava na prvi zalogaj čak i one koji ne priznaju obroke bez mesa. Za sve ljubitelje slanutka, ali i onih pravih žestokih, pikantnih „šarf“ nota, Sandra Rončević, autorica bloga „O slanom & slatkom: o svemu“ donosi recept za jednostavno, ali ukusno i zasitno jelo pod nazivom Chana Masala (čit. šana masala).

– Ovo gusto, indijsko varivo od slanutka, koje još zovu i curry od slanutka, idealan je saveznik za borbu protiv sivih, viroznih zimskih dana jer u ove dvije riječi smješteno je pregršt aromatičnih začina koji pomažu protiv prehlada i jačaju imunitet (kurkuma, đumbir, češnjak, garam masala, kumin) – pojašnjava Sandra.

Sandra Rončević, autorica bloga “O slanom & slatkom: o svemu”

Slanutak za vegetarijance i ostale

Glavni je sastojak ovog jela slanutak kojeg naveliko koriste i cijene sve kuhinje svijeta, ali se najviše uzgaja u Aziji, dok ga najviše konzumiraju kuhinje Mediterana, Sjeverne Afrike, Turske, Bliskog Istoka i Indije. Slanutak je kralj vegetarijanske prehrane jer je nutritivno vrlo bogat i zasitan, obiluje raznim mineralima, poput mangana, magnezija, kalcija i cinka, a i izvrstan je izvor folne kiseline. I uglavnom ga, možda baš zbog njegovog neutralnog okusa, svi vole, a najčešće ga konzumiraju u salatama, hummusu ili falafelu.

– Još bih izdvojila jednu namirnicu, a to je svježi đumbir. Đumbir je najveći neprijatelj zimskih prehlada i viroza, a u ovom ga jelu ima dovoljno da fino zapecka i osvježi jelo te pomogne pri jačanju imuniteta. Znamo da je đumbir od davnina i začin, i lijek. Djeluje protupalno, bogat je eteričnim uljima, magnezijem, kalijem, vitaminom B i inulinom koji je saveznik naše probave, a pomaže i kod čišćenja masne jetre te mršavljenja – naglašava Sandra.

Kombinacija začina je ključna za ovo jelo

Slanutak, luk, češnjak i konzerviranu rajčicu sigurno imate kod kuće, a potrebne začine možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama začina, ali i u većim i bolje opremljenim supermarketima. Kombinacija začina je ključna za ovo jelo pa nemojte izostaviti niti jedan. Ne bojte se čilija, bez njega to nije to! Ovo jelo je ljuto, pikantno i aromatično i već ćete prvim zalogajem otputovati u Indiju.

Ako baš ne volite ljuto ili ovo jelo služite djeci, smanjite količinu ljutog, odnosno, izbacite svježi čili (izbacite ga i ako ga ne možete nabaviti), a dodajte samo malo čilija u prahu. Jelo će i dalje biti prepuno okusa, fino i aromatično, peckavo od đumbira, ali manje ljuto. Točnije, količine i omjere začina prilagodite sebi, ali svakako skuhajte Chanu Masalu i otkrijte drugu dimenziju slanutka kojoj ćete se često vraćati – savjetuje Sandra.

Ovo jelo možete jesti samostalno, ali i uz rižu dugog zrna (kao što sam ja skuhala). Također, možete ispeći i indijske pogačice (naan ili chapati) pa ga jesti zajedno s njima.

Sastojci (za 2-3 osobe):

  • 400 g kuhanog slanutka (može i konzervirani)
  • 400 g sjeckane rajčice
  • 1 glavica luka
  • 1 svježi zeleni čili ili manja ljuta papričica
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica sjemenki korijandera
  • 1 žličica kurkume
  • 20 g svježeg đumbira (sitno ribanog)
  • 1/2 žličice čilija u prahu
  • pola žličice soli
  • 2 žlice ulja ili ghee masla
  • 1 žličica garam masale
  • sok od limuna
  • Za služenje:
  • kuhana riža dugog zrna
  • malo svježeg korijandera
  • sok od limuna

Priprema:

Očistite luk pa ga nasjeckajte na sitno. Đumbir ogulite i naribajte na najsitnij dio ribeža. Očistite čili papričicu (odstranite sjemenke ako ne volite jako ljuto) pa je nasjeckajte na najsitnije. U mužaru dobro usitnite sjemenke korijandera.

Zagrijte dublju tavu, dodajte ulje ili ghee maslo pa dodajte sjeckani luk i kumin. Pirjajte jedno  3-4 minute pa potom dodajte ribani đumbir, sjeckanu čili papričicu, sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, usitnjene sjemenke korijandera, čili u prahu i kurkumu te nastavite pirjati dok svi začini fino ne zamirišu (oko 3-4 minute, smanjite vatru, pazite da začini i češnjak ne izgore).

Dodajte ocijeđeni slanutak i sitno sjeckanu rajčicu (polpu) te zalijte s jedno 150-200 ml vode, posolite i pustite kuhati oko 15-20 minuta dok se tekućina ne reducira. Dobit ćete fino, gusto varivo.

Na samom kraju dodajte garam masalu i pokapajte sokom od veće kriške limuna, dosolite po potrebi, sve dobro promiješajte i pustite da jelo odmori jedno 10 minuta.

Služite kao samostalno jelo ili uz kuhanu rižu dugog zrna, pokapano sokom od limuna i posuto s malo svježeg korijandera (ako ne možete pronaći svježi korijander ili ga ne volite, slobodno pospite s malo svježeg peršina).

B!TONIC nutricionistički osvrt

– Ovo je jelo idealno za ovaj period godine, kad je naš imunitet na kušnji, a mnogi patogeni bacili čekaju naše eventualne slabosti, točnije slabosti našeg imunosnog sustava. Kako bi naš imunitet uspješno odolio svim izazovima, morali bi se posvetiti zdravlju naše crijevne mikroflore, prve linije obrane našeg imuniteta. Zajednica dobrih bakterija traži kvalitetne namirnice za svoje zdravlje, ovdje nastupaju vlakna. Vlakna mi ne možemo probaviti, ali zato su delikatesa za bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav. U ovom receptu vlakana ima „k’o u priči“ i zbilja je idealna opcija za kvalitetan zimski obrok za cijelu obitelj – objašnjava dr.sc. Sebastijan Orlić, B! TONIC nutricionist i edukator.

Među svim prehrambenim vlaknima često se ističe inulin, zvijezda te obitelji namirnica. Inulin je u prehrambenim namirnicama najzastupljeniji u korijenu cikorije i artičokama, a odmah iza te dvije namirnice po zastupljenosti se nalaze leća, slanutak te luk i češnjak. I naši stari su znali da luk i češnjak zdravlje čuvaju, a razlog ponajviše leži upravo u toj činjenici…

dr.sc. Sebastijan Orlić, B!TONIC nutricionist i edukator

– Uz navedena vlakna inulina, zvijezda ovog recepta je i đumbir. Đumbir je iznimno popularni sastojak u azijskim i indijskim jelima. Tisućama godina se koristi i u ljekovite svrhe. Đumbir ima izrazito snažna ljekovita svojstva i aktivno djeluje protiv upala, poboljšava cirkulaciju, smanjuje upale i mučninu, plinove i groznicu. Đumbir sadrži gingerol, tvar sa snažnim ljekovitim svojstvima, glavni bioaktivni spoj u đumbiru sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim učincima – pojašnjava Sebastijan.

Sjajan obrok za ljude s povišenim masnoćama u jetri ili krvi

Definitivno u prvom planu kod analize ovog recepta se nalaze ove dvije namirnice, ali red je da napravimo i analizu makro i mikronutrijenata koje nam donosi ovaj fenomenalni obrok. U navedenim namirnicama (bez priloga poput npr. riže) nalazi se oko 1700 kalorija, od toga 85g proteina, 280g ugljikohidrata i svega 25g masti. Izrazito preporučen obrok za ljude koji imaju povišene masnoće u jetri ili krvi.

– Rajčica je puna vitamina A i C, sa 400g tog divnog ploda organizmu dajemo 120% dnevne potrebe za vitaminom A te 75mg vitamina C (80-ak % preporučene dnevne količine za jednu osobu). Također, slanutak je bogat vitaminima iz B kompleksa, posebice B5, B6 i B1, a ponešto tih vitamina nalazimo i u rajčici i u luku. Ne možemo nadmašiti prirodne namirnice po blagodatima za naš organizam. Također, u receptu se od minerala nalaze značajne količine kalija (oko 4000 mg) te nezanemarive količine mikrominerala željeza, bakra i mangana – dodaje Sebastijan.

Slanutak također sadrži i kolin, blagotvoran spoj za zdravlje jetre i metabolizam lipida (400 mg) te već spomenuta vlakna, 19% sadržaja ugljikohidrata u slanutku otpada na vlakna (50ak grama u 400g slanutka). Ukupno u ovom receptu se nalazi oko 55g vlakana, više nego dovoljno za dnevne potrebe četveročlane obitelji (4 g dnevno je minimalna preporučena količina, posebno u zimsko doba). Začini kumin, kurkumin i korijander našem tijelu daju čitav niz blagotvornih fitonutrijenata koji povoljno utječu na naše zdravlje.

– S nutricionističkog gledišta, nemojte pretjerati s količinom priloga uz ovaj recept, posebice ne ugljikohidratima bogatim namirnicama te slobodno po vlastitim preferencijama dodajte neki izvor proteina (meso, riba…) kako bi izbalansirali ovaj preukusan recept. Ako niste od povrća i mahunarki, svakako bi trebali razmisliti o nadopuni vaše prehrane s hranjivim sastojcima poput vlakana koje se nalaze u slanutku, luku i češnjaku te antioksidativnim i protuupalnim tvarima koje se nalaze u đumbiru, koji će nas u sinergiji čuvati od potencijalnih uzročnika bolesti i dati snagu našem imunosnom sustavu koji nas čuva od upala i infekcija – savjetuje Sebastijan.

B! TONIC Orange Immune

Iz navedenih je razloga austrijska tvrtka Lifecare essentials u svojoj paleti proizvoda dizajnirala ORANGE IMMUNE, vrhunski proizvod za zdravlje našeg imuniteta. Uz mineral cink i vitamin C kao temelj podrške imunosnom sustavu sadrži i prebiotik inulin, vlakna koja hrane naše dobre bakterije. Svaki proizvod koji se bavi zdravljem imunosnog sustava trebao bi se pozabaviti i zdravljem naše crijevne mikroflore jer dobre bakterije koje nastanjuju naš probavni sustav predstavljaju prvu liniju obrane organizma od patogenih nametnika.

Pročitaj i ovo:

  • Krekeri od sjemenki poznate food blogerice – tvoja nova omiljena grickalica
  • Za prste polizat’: Heljda s mladim špinatom, ricottom i gljivama
  • Nije sve u genima, ima nešto i u omega-3 masnim kiselinama

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!

Total
14
Shares
14
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Jednostavno, a hranjivo: Jedini recept za humus koji će vam ikada trebati!

  • Posted on 13. veljače 2020.20. ožujka 2020.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak

    San ili java: Može li čokolada zaista biti dobra za vaše zdravlje?

    • Posted on 17. veljače 2020.9. siječnja 2025.
    • Autor: naturala.hr
    • Foto: unsplash
    Pročitaj
    Pročitaj i ovo
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Čoko-banana muffini: Zdravi proteinski desert koji topi kilograme i gradi mišiće

    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • 2 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti

    • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • 3 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: Pexels, freepik
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

    • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
    • 2 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Sočan kruh od bundeve s hrskavim preljevom – okus jeseni koji se pamti

    • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
    • 2 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: canva
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Bundeva je kraljica jeseni, a ova dva namaza ćete obožavati

    • Posted on 7. listopada 2025.7. listopada 2025.
    • 2 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: kaboompics, canva
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

    • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
    • 7 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: pexels
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Zdravo, brzo i za prste polizati: Losos s pečenom mrkvom i pistacijama

    • Posted on 3. listopada 2025.3. listopada 2025.
    • 2 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: canva, Pexels
    Zdjela s kriškama dehidriranih jabuka, savršen primjer kako dehidrirati jabuke kod kuće
    Pročitaj
    • Zdravi recepti

    Kako dehidrirati jabuke za uživanje u njihovom slatkom, jesenskom okusu

    • Posted on 3. listopada 2025.2. listopada 2025.
    • 3 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: canva
    NAC sirup
    Poliklinika Sinteza
    Poliklinika Sinteza
    Najnovije
    • Moždana magla ne pogađa samo starije – mlađi od 40 sve češće gube fokus

      • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
      • 3 min
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
    • Kako manje sjediti svaki dan – 8 jednostavnih navika za zdravije tijelo i bistriji um

      • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
      • 4 min
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
    • Zdrave, ali opasne za zube: 5 namirnica koje su neprijatelji vašeg osmijeha

      • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
      • 3 min
      • Foto: pexels
      Pročitaj
    • Pileća prsa ili zabatci? Nutricionisti otkrivaju što je zdravije

      • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
      • 3 min
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
    • Čoko-banana muffini: Zdravi proteinski desert koji topi kilograme i gradi mišiće

      • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
      • 2 min
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
    Izdvojeno
    • 1
      Zašto je trčati vani teže nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
      • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
      • Foto: pexels
    • 2
      Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
      • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
      • Foto: Pexels
    • 3
      Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
      • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
      • Foto: poliklinika sinteza
    • 4
      Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
      • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
      • Foto: Vedrana Orlović
    • 5
      Imate narcisoidnog člana obitelji? Evo kako izaći s njim na kraj
      • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
      • Foto: Pexels

    Newsletter

    Prijavite se na naš newsletter

    PRATITE NAS
    0
    0
    Najnovije objave
    • Prijateljstvo kao najjači anti-age: Evo kako bliski odnosi usporavaju starenje
      • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
      • Foto: pexels
    • Preskačete zagrijavanje? Evo zašto to nikako ne biste smjeli
      • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
      • Foto: pexels
    • Infuzija pozitivnosti: Svijet u kojem su ranjivost, suosjećanje i nježnost znakovi snage, a ne slabosti
      • Posted on 27. listopada 2025.27. listopada 2025.
      • Foto: privatna arhiva, Instagram Infuzija pozitivnosti
    • Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
      • Posted on 27. listopada 2025.24. listopada 2025.
      • Foto: Pexels, freepik
    O nama
    • Impressum
    • Opći uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti i politika kolačića
    • Kontakt
    Naturala.hr
    • Zdravlje
    • Prehrana
    • Mindfulness
    • Odnosi i veze
    • Ljepota
    • Lifestyle
    • Majčinstvo
    • Ekologija i održivost
    • Aktualno
    COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

    Upiši traženi pojam i stisni Enter.