Zdrava čokolada zvuči kao ostvarenje snova, ali čokolada još uvijek nije stekla status zdrave hrane. Ipak, njen ugled je u porastu jer sve veći broj studija sugerira kako ona ipak može biti zdrava za srce.
Čini se kako čokolada i njezin glavni sastojak, kakao, smanjuju čimbenike rizika za srčane bolesti. Flavanoli u kakao zrnima imaju antioksidativna svojstva koja smanjuju oštećenja stanica zaslužnih za srčane bolesti. Flavanoli – oni koji prevladavaju u tamnoj čokoladi – također pomažu u snižavanju krvnog tlaka i poboljšavaju vaskularne funkcije.
Pored toga, neka su istraživanja povezala konzumaciju čokolade sa smanjenim rizikom od dijabetesa, moždanog i srčanog udara, ali potrebne su podrobnije studije koje bi potvrdile ove rezultate.
U međuvremenu, ako još uvijek niste, a želite dodati čokoladu svojoj prehrani, učinite to umjereno. Većina komercijalnih čokolada ima veliki udio masti, šećera i kalorija što može pridonijeti debljanju, visokom krvnom tlaku, srčanim bolestima i dijabetesu.
S druge strane, i sam kakao, za razliku od čokolade, sadrži malo šećera i masti, a istovremeno pruža potencijalne zdravstvene koristi. Ako uživate u okusu čokolade, dodajte običan kakao mlijeku s niskim udjelom masti ili jutarnjim žitaricama.
Pročitaj i ovo:
- Torta od koje rastu zazubice: Ništa brašno, samo čokolada!
- Koju odabrati? Mliječna ili tamna čokolada, pitanje je sad!
- Kako napraviti zdraviju verziju vruće čokolade? Mi znamo!
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!