Kronična upala cijelog tijela nalazi se u korijenu mnogih kroničnih bolesti s kojima se danas suočavamo, kao što su bolest srca, visoki krvni tlak i kolesterol te rak. Također se dovodi u vezu s pojavom artritisa, bolova u zglobovima, bolova u mišićima i nizom probavnih problema.
Hrana koju jedemo igra značajnu ulogu na prisutnost upale u tijelu. Pržena hrana, rafinirani ugljikohidrati i šećer ostavljaju neke od najgorih posljedica kad je upala u pitanju. S druge strane, prehrana bogata povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama može pomoći u smanjenju upale i zaštiti tijela od pojave kroničnih bolesti. Sljedećih je pet namirnica poznato po svojim snažnim protuupalnim učincima, zbog čega ih je korisno što češće uključiti u svoj meni.
Nar
Budući da se može pohvaliti s više antioksidanta od zelenog čaja, šipak je savršena namirnica za prevenciju upale u tijelu. Sadrži visoku koncentraciju flavonoida koji smanjuju upalu, a njihova antioksidativna svojstva također čuvaju stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima – zbog toga je nar i dobrodošla namirnica u sprečavanju starenja kože.
Tamno lisnato povrće
Tamno zeleno lisnato povrće, kao što je blitva, kelj ili špinat, ima alkalizacijski učinak na tijelo. Također je bogato vitaminom E i vitaminom K, zbog čega je uvijek dobra ideja „podebljati“ svoju salatu miksom zelenog lisnatog povrća za bogatstvo vitamina i antioksidanta.
Đumbir
Mnogo više od začina kojeg povremeno ubacite u jela, đumbir je pun snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava. Osim kao začin, đumbir je vrlo cijenjen kao ljekovita biljka koja se koristi u liječenju gastritisa, čireva, kolika i drugih probavnih smetnji.
Riba
Omega-3 masne kiseline iz ribe poput npr. lososa poznate su po protuupalnim svojstvima. Pomažu smanjiti plak koji se nakuplja na zidovima arterija, koji može dovesti do visokog krvnog tlaka i bolesti srca. Danas su poznati mnogobrojni povoljni učinci omega-3 masnih kiselina na zdravlje – između ostaloga, pomažu očuvati zdravlje mozga, smanjiti rizik od bolesti srca i demencije, a povezuju se i uz druga stanja, kao što su astma, depresija, psorijaza i upalne bolesti crijeva.
Kurkuma
Kurkuma nije samo začin prekrasne boje i jedinstvenog okusa – pokazalo se da pomaže smanjiti bol kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa i bolova u zglobovima. Osim toga, ayurvedska medicina već je stoljećima koristi u liječenju probavnih tegoba, reumatskih bolesti, upalnih stanja, prehlade, bolesti mokraćnog sustava te kožnih bolesti.
Pokušajte dodati ovaj začin juhama i curryju, ili ga iskoristite za odličan protuupalni napitak.
Zlatno mlijeko
Mlijeko s kurkumom ili „zlatno mlijeko“ godinama se koristi u Ayurvedi kao protuupalni napitak koji smiruje probavni sustav i potiče imunitet. Uz mlijeko i kurkumu, aromatiziran je raznim začinima, a predlažemo da na kraju dodate i prstohvat crnog papra.
Sastojci
– 3/4 šalice bademovog mlijeka
– 3/4 šalice kokosovog mlijeka
– 3/4 čajne žličice kurkume
– 1/8 čajne žličice đumbira
– 1/4 čajne žličice cimeta
– 2 žličice javorovog sirupa (prema ukusu)
Priprema
U maloj posudi pomiješajte sve sastojke i zagrijavajte na srednje jakoj vatri.
Miješajte dok se svi sastojci dobro ne promiješaju, a piće postane toplo (ali ne kipuće).
Prilagodite okuse – po želji dodajte više začina ili javorovog sirupa.
Uživajte u zdravstvenim prednostima ovog ugodnog, protuupalnog napitka.
Pročitaj i ovo:
• Anti-inflamatorna prehrana dr. Weila
• 7 znakova da vaš imunitet treba pomoć
• Poboljšaj imunitet – unaprijedi zdravlje