Čovjek će tijekom života konzumirati tone hrane, popiti tisuće litara raznih napitaka, uzimat će medikamente, alkohol ili će pušiti i svim navedenim načinima unijeti u organizam i određenu količinu toksina – i sve će to proći kroz jetru. Na našu se zdravu jetru odražavaju loše životne navike – višak pojedenih kalorija, masti, konzumacija rafiniranih šećera. Jetra tada nesumnjivo pati pa s vremenom može doći i do pada funkcionalnosti.
Poremećena funkcija jetre se odražava na našem cjelokupnom zdravlju, između ostaloga i na probavnim organima koji su zaduženi za kvalitetnu detoksikaciju organizma. Krvlju u jetru dolaze hranjive tvari, ali i različite toksične tvari koje jetra mora neutralizirati kako bi se preveniralo oštećenje organizma. U tom neprestanom radu jetra često bude oštećena. Kroničan umor, depresija, česte glavobolje, nesanice, promjene raspoloženja, težak PMS, probavne tegobe (nadutost, mučnina, zatvor) mogu biti simptomi oštećenja ili disfunkcije jetre.
Oštećenja jetre imaju utjecaj na sve organe
Oštećenje jetre može biti akutno i kronično. Ako bolest ne prijeđe iz akutne u kroničnu fazu, jetra se može potpuno oporaviti. Dođe li pak do kroničnog oštećenja jetre, tada postupno dolazi do smanjenog funkcionalnog kapaciteta jetre te stvaranja ožiljnog tkiva (fibroza). Radi se o reakciji na upalni proces, što naposlijetku mijenja anatomiju jetre i dovodi do komplikacija. Neki lijekovi direktno oštećuju jetru – primjerice paracetamol, antireumatici i neki antibiotici.
Jednostavne mjere kojima ćemo štititi jetru su zdrava prehrana i izbjegavanje prekomjerne težine te izbjegavanje konzumacije alkohola. Od onog što nam priroda nudi, biljke artičoka, sikavica i čičak, obiluju cinarinom, silimarinom i inulinom koji izuzetno dobro čuvaju jetru od štetnih posljedica i oštećenja.
Cinarin pospješuje rad žuči jetre i regulira masnoće
Cinarin je derivat hidroksicinaminske kiseline i biološki aktivni kemijski sastojak artičoka (Cynara cardunculus). Ekstrakt lista artičoke sadrži cinarin koji pospješuje rad žuči i jetre, regulira masnoće i kolesterol u krvi te se preporučuje kod stanja loše probave. Osim toga sadrži inulin (prebiotik) koji pomaže pri uspostavljanju povoljne crijevne mikroflore i silimarin (antioksidans) koji štiti jetru.
Šteta koju jetri prouzroče slobodni radikali puno je manja ako je prisutan ekstrakt artičoke, bilo prirodni bilo iz dodataka prehrani. Mnogobrojne su znanstvene studije potvrdile da ekstrakt lista artičoke potiče stvaranje žuči koja je ključna za otapanje masti i kolesterola, koji inače dovode do žučnih kamenaca.
Cinarin je toliko djelotvoran da ga u nekim europskim državama koriste kao dio terapije za žučne kamence. Narodno je vjerovanje, a koje je potvrđeno i znanstvenim dokazima, da artičoka pomaže kod visokog kolesterola s ciljem snižavanja masnoća u krvi. Također poboljšava i protok žuči i funkcije jetre. Pomaže i kod otežane probave, žgaravice, osjećaja kruljenja u crijevima, nadutosti i bolova u trbuhu.
Vrlo je važno kolin unositi i putem prehrane
Pored cinarina, u novije je vrijeme i tvar kolin došla u fokus znanstvene javnosti zbog velikog broja benefita koje pruža ljudskom organizmu. Kolin predstavlja obitelj kvarternih soli amonijaka, topivih u vodi, vitaminima sličnim esencijalnim spojevima. Kolin je prvi izolirao A. Strecker godine 1849. iz žuči svinje, a godine 1862. dao mu naziv kolin. Prvotno je imao naziv neurin, a kasnije je dobio naziv kolin (grč. kole – žuć). Kolin se većinom smatra jednim od B skupine vitamina. To je bezbojni, ponekad bjelkasti prah, lako topiv u vodi i etilnom alkoholu. Obilno je prisutan i u biljnom i u životinjskom svijetu i to većinom u sastavu tvari koja se naziva lecitinom.
Ljudski organizam može proizvesti kolin endogeno u jetri, uglavnom kao fosfatidilkolin, ali količina koju tijelo prirodno sintetizira nije dovoljna da zadovolji ljudske potrebe pa se mora unositi i putem hrane. Mnoga hrana sadrži kolin, a glavni prehrambeni izvori uključuju, prije svega, proizvode životinjskog podrijetla – meso, perad, riba, mliječni proizvodi i jaja. Ostali prehrambeni izvori kolina uključuju orašaste plodove, sjemenke i cjelovite žitarice.
Nedostatak kolina je povezan s oštećenjem jetre
Na zahtjev Europske komisije, Odbor za prehrambene proizvode, prehranu i alergije zatražio je pružanje znanstvenog mišljenja na popis zdravstvenih tvrdnji ustanovljenih za kolin. Ovo se mišljenje bavi znanstvenim utemeljenjem zdravstvenih tvrdnji koje se odnose na kolin i doprinos normalnom metabolizmu lipida te održavanju normalne funkcije jetre.
Utvrđeno je da kolin djeluje kao prekursor fosfolipida i igra ulogu u strukturnom integritetu staničnih membrana. Fosfatidilkolin je glavni fosfolipid u staničnoj membrani. Također je utvrđeno da kolin igra ulogu u transportu lipida i kolesterola. Panel zaključuje da je uspostavljena uzročno-posljedična veza između konzumacije kolina i doprinosa normalnom metabolizmu lipida.
Panel također tvrdi da se utjecaj kolina odnosi i na održavanje normalne funkcije jetre, a da održavanje normalne funkcije jetre povoljno djeluje na sve fiziološke aspekte. Utvrđeno je da je nedostatak kolina povezan s oštećenjem jetre (povišena aktivnost alanin-aminotransferaze u serumu) i razvojem masne jetre (hepatosteatoza) kod ljudi koji su konzumirali hranu koja ne sadrži kolin i kod muškaraca i kod žena u menopauzi.
Preporučene dnevne vrijednosti za konzumaciju kolina
Zbog svega navedenog EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je objavila preporučene dnevne vrijednosti za konzumaciju kolina:
- 400 mg za odrasle i adolescente (15-17 godina)
- 140-340 mg djeca do 14 godina
- 160 mg za dojenčad do 11 mjeseci
- 480 mg za trudnice
- 520 mg za dojilje
B!TONIC Terra Liver
Znanstveni dokazi potvrđuju da su i cinarin i kolin esencijalno bitni za zdravlje naše jetre, kao i da mogu pomoći u tretmanu nekih medicinskih stanja. Iz tog je razloga tvrtka Lifecare essentials iz Austrije u svojoj paleti B!TONIC proizvoda dizajnirala proizvod TERRA LIVER koji u svom sastavu sadrži gore spomenute kolin i cinarin, uz dodatak ekstrakta kurkume i crnog papra koji djeluju protuupalno.
Zajedno predstavljaju iznimnu kombinaciju hranjivih sastojaka za očuvanje i poboljšanje zdravlja i funkcije naše jetre. Protuupalni lijekovi, kontracepcijske pilule, pušenje, višak konzumiranih kalorija i masti, a posebice alkohola izrazito nepovoljno utječu na zdravlje naše jetre. I zato, pobrinite se za taj nevjerojatan organ uz pomoć navedenog proizvoda.
Detaljnije pročitajte na: www.btonic.hr
Pročitaj i ovo:
- Nije sve u genima, ima nešto i u omega-3 masnim kiselinama
- Žene, ovo je 10 zlatnih savjeta koji će vas dovesti do zdravog i ispunjenog života bez obzira na godine
- Video: Kardio trening od 30 minuta ubrzava metabolizam i sagorijeva kalorije
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!