Korijen đumbira je od antičkih vremena korišten kao začin u raznim oblicima – svježi ili osušeni korijen te kao prašak. Kao začin i kao lijek se cijeni već tisućama godina.
Zanimljivo je da broj znanstvenih istraživanja o ovoj velebnoj biljci na ljudima premašuje broj farmakoloških studija. U studijama su korišteni čisti ekstrakti đumbira u njihovim prirodnim oblicima, kao što je i sada raširena njegova upotreba kao dodatka u čajevima, infuzijama i začinima.
Saveznik zdrave probave
Medicinskim istraživanjima je uočeno da svježi đumbir (50 mg/100 g hrane) potiče aktivnost intestinalne lipaze (enzima za razgradnju masti u crijevima), saharaze i maltaze (enzima za razgradnju ugljikohidrata). To pokazuje kako đumbir pomaže probavnim enzimima da što efikasnije razgrade hranu. Također je uočeno da biološki aktivna tvar iz đumbira, đinđerol, potiče stvaranje žući. Đumbir pospješuje i bolju pokretljivost crijeva, hrana brže prolazi kroz probavni sustav i smanjuje se udio neželjenog zraka u želudcu. Osim toga, potiče i bolju apsorpciju komponenti iz hrane. Na ovaj način probavni sustav, iako brže razgrađuje hranu, uz prisustvo đumbira bolje apsorbira sve bitne komponente.
>> Novo: B!TONIC – za zdravlje na duge staze
Europske studije koje su provedene na ovome slavnome korijenu pokazale su učinak đumbira na bolju termoregulaciju i redukciju periferne hipotermije (pothlađenosti). Uz to, đumbir jako dobro djeluje i na inhibiciju rasta nekih bakterija kao što je Escherichia coli, Proteus vulgaris, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus i Streptococcus viridians. Osim navedenih bakterija, pokazao je sinergičko djelovanje kod eliminacije Helicobacter pylori. Ova bakterija je manje poznata, međutim sve više je slučajeva u kojima se aktivira i dovodi do tihih smetnji u želudcu.
Učinak aktivnih komponenti đumbira je ostavio traga i kod slučajeva astme smanjenjem kašljanja i olakšavanjem disanja. Također, ove aktivne komponente su bile učinkovite kod uklanjanja boli, osobito kod jakih migrena i bolnih menstruacija. Njegov ekstrakt je značajan zbog aktivnih komponenti, međutim i njegova vlakna su bitna pa je poželjno da se unosi i u svježem obliku.
Znanstvena pozadina
S medicinskog gledišta i kroz razne studije, pokazalo se da ovaj korijen ima mnoge povoljne učinke. Koristi se:
• kod uklanjanja mučnina i povraćanja
• kod oporavka organizma od bolesti i/ili operativnog zahvata
• osteoartritisa
• kod amenoreje (izostanak mjesečnice) i dismenoreje (bolnih menstruacija)
• kod narušenog imunološkog sustava
• kod narušene probave (oporavak apetita, redukcija kolika i grčeva, brži prolazak hrane kroz probavni sustav uz maksimalno iskorištenje, smanjenje nadutosti)
Za korištenje đumbira u medicinske svrhe, preporučuje se unos od 500 do 1000 mg svježeg korijena i to do par puta dnevno. Kod sušenog oblika korijena preporučuje se unos do 500 mg više puta dnevno.
B!TONIC Orange Immune – potpora imunitetu
Budući da ima tako svestrano djelovanje, ovaj se blagotvorni korijen nalazi u B!TONIC Orange Immune kapsulama za imunitet. Od 300 mg, kojih možete unijeti putem tri kapsule dnevno, 15 mg je čista aktivna tvar – đinđerol. Đinđerol ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje, potiče bolju termoregulaciju i djeluje snažno na imunološki sustav.
B!TONIC Orange Immune je mješavina hranjivih tvari napravljena kako bi svi sastojci najbolje došli do izražaja. Osmišljena je kako bi ostvarila sve poželjne učinke đumbira, kao i ostalih komponenti. Uz ovu kombinaciju u obliku B!TONIC Orange Immune kapsula, svome organizmu osiguravate spoj prirodnih sastojaka za poboljšanje imuniteta i samim time zdravlja cijelog organizma.