Lagani biskvit s bogatom čokoladom, uz žlicu tučenog vrhnja i mirise kave zvuči kao odlično zatvaranje blagdanske trpeze, zar ne? Kuglof je rado viđen gost blagdanskih slavlja, koji je proslavio car Franjo Josip, veliki obožavatelj kuglofa s grožđicama i drugih austrougarskih slastica.
Osnovni recept uključuje tijesto s jajima, brašnom i maslacem, uz dodatak praška za pecivo, ali kuglof dolazi u mnogo različitih varijanti pa ga slobodno nadogradite kakaom i tamnom čokoladom, svježim ili sušenim voćem, voćnim namazima… što god vam zvuči primamljivo. Kuglof to sve dobro podnosi, ali jedna stvar je konstanta – za izradu kuglofa trebat će vam, prije svega, kalup za kuglof – bez toga jednostavno ne ide.
Sastojci
– 4 jaja
– 250 g smeđeg šećera
– 200 g maslaca
– 200 ml mlijeka
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 300 g brašna
– 2 čajne žličice praška za pecivo
– 1 žlica kakao praha
– 100 g tamne čokolade, nasjeckane
– prstohvat soli
Za preljev
– 200 g čokolade
– 80 g maslaca
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Pripremite kalup, namastite ga i pospite brašnom (ako imate silikonski kalup, ne treba). Izmiksajte jaja i šećer, dodajte omekšali maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije.
U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Postupno dodavajte u smjesu i dobro promiješajte, a zatim dodajte nasjeckane komadiće čokolade.
Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 50 minuta, ili dok čačkalica zabodena u kolač ne izađe čista. Pustite kuglof da se hladi u kalupu.
Pripremite čokoladnu glazuru – na laganoj vatri otopite maslac i dodajte čokoladu, miješajte dok se čokolada ne rastopi.
Izvadite kuglof iz kalupa i kad se ohladi, prelijte čokoladnom glazurom. Ukrasite po želji.
Savjet više: Vrh kuglofa možete dekorirati uskršnjim figurama ili oblikovati malo „gnijezdo“ pomoću čokoladnih jaja. Evo nekoliko ideja.
Pročitaj i ovo:
• Sve nijanse duge: Prirodne boje za najljepše uskršnje pisanice
• Uskrs kuca na vrata: Oživite dom dekoracijama u bojama prirode