Prirodne, zdrave i hrskave poput najfinijih keksa ili energetskih prutića, ove su slasne kockice odličan odgovor na pitanje „Ima li nešto slatko?“ i svakako mogu ići uz bok svim drugim blagdanskim kolačima.
– Napravljeni su od zrelih banana, zobenih pahuljica, prirodnog, nezaslađenog i nezasoljenog kikiriki maslaca i tamne čokolade koji su svi redom izvrstan prirodan izvor magnezija, a zaslađene su prirodnim zaslađivačem. Osim što će upotpuniti blagdanski stol, poslužit će i kao izvrstan snack za užinu djeci i odraslima – pojašnjava Sandra Rončević, autorica ovog recepta i bloga ‘O slanom & slatkom: o svemu.’
Banane i tamna čokolada za dobro raspoloženje
Banane i tamna čokolada podižu raspoloženje i čuvaju srce, a fruktoza i glukoza iz banane su prirodni šećeri koji se brzo razgrađuju i tijelu daju energiju. Maslac od kikirikija obiluje zdravim masnoćama koje čine dobro našem srcu jer mogu pomoći pri snižavanju lošeg kolesterola, no svakako morate pripaziti da koristite onaj bez dodanih šećera i aditiva jer ćete u suprotnome napraviti više štete nego koristi!
– Kako sam gore spomenula, ovaj maslac obiluje magnezijem za kojeg znamo da je saveznik u čuvanju zdravlja našeg srca i kostiju kao i kalij koji pomaže funkciji mišića te vitamin B6 koji je pravi podizač imuniteta – objašnjava Sandra.
Hrpa korisnih nutrijenata u jednom jednostavnom receptu
Srce čuvaju i zobene pahuljice – bogate su vlaknima koje pomažu kod smanjivanja nadutosti, a djeluju i umirujuće. Odličan su izbor za doručak, ali se preporučuju i pred spavanje jer kažu da olakšavaju san. Dakle, evo zdravog snacka i za kasni noćni sat, no ne u velikim količinama!
– U ovoj su slastici zastupljene sve ove divne, zdrave namirnice koje našem organizmu daju puno korisnih nutrijenata. A osim njenog zdravog predznaka, prednost ove slastice je njena brza i jednostavna priprema; sve ubacite u jednu zdjelu, izdrobite banane, izmiješate vilicom, povežete, istresete u kalup za pečenje i stavite peći. Ne treba vam niti mikser niti puno posuđa, a ni puno vremena. Zdravo, ukusno i brzo, idealno za blagdane, ali i za svaki dan! – naglašava Sandra.
Sastojci:
- 2 veće zrele banane (oko 280 g očišćenih banana)
- 100 g nezaslađenog kikiriki maslaca
- 1 jaje
- 15 g javorovog sirupa, meda ili nekog drugog prirodnog zaslađivača
- 4 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- malo strugane vanilije ili paste od vanilije
- 75 g sjeckanih oraha
- 150 g zobenih pahuljica
- 150 g kapljica tamne čokolade ili sjeckane tamne čokolade
Priprema:
U zdjelu stavite narezane zrele banane pa ih dobro usitnite vilicom. Dodajte tekući kikiriki maslac (zagrijte ga malo ako je gust) pa dobro izmiješajte s bananama. Potom dodajte jedno jaje i javorov sirup pa sve dobro izmiješajte. Dodajte prašak za pecivo, sol i cimet, izmiješajte te ubacite grubo sjeckane orahe i zobene pahuljice. Izmiješajte da se sve dobro prožme pa ubacite polovicu kapljica tamne čokolade te i nju dobro umiješajte u smjesu.
Pleh veličine 35×10 cm (onaj za tart) ili neki manji pleh sličnih dimenzija obložite papirom za pečenje pa istresite smjesu, poravnajte je špatulom te po površini pospite drugo polovicu kapljica tamne čokolade ili sjeckane tamne čokolade te ih lagano rukom utisnite u smjesu.
Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C i pecite oko 20-25 minuta, odnosno dok površina ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice, ohladite na rešetki, narežite na kockice ili prutiće i poslužite.
B!TONIC nutricionistički osvrt
– Još jedan biser iz Sandrine radionice! U ovom receptu i s navedenim količinama, masti ima gotovo koliko i ugljikohidrata, a proteina ima u nezanemarivoj količini, posebice za jednu slasticu. Dakle, u ovom receptu imamo okvirno 65g proteina, 200g ugljikohidrata i 160g masti. Tog dana kad degustiramo ovu deliciju, svakako se preporuča smanjen unos masti u preostalim obrocima, a neće škoditi ni neka fizička aktivnost. Radi se o iznimno bogatoj slastici punoj proteina koja će naše mišiće opskrbiti esencijalnim građevnim materijalom – objašnjava dr.sc. Sebastijan Orlić, B! TONIC nutricionist i edukator.
Kad govorimo o kikiriki maslacu, topla je preporuka da se kupi u trgovinama zdrave hrane ili specijaliziranoj trgovini dodacima prehrani. A kad pričamo o mikronutrijentima poput zadnjeg recepta (heljda sa špinatom i gljivama) i u ovim namirnicama i receptu se ističe mineral magnezij. Tamna čokolada i kikiriki maslac su u top 10 magnezijem bogatih namirnica, stoga u ovom receptu imamo preko 780mg magnezija što će jako obradovati naše mišiće i ispuniti zalihe magnezija u našim kostima.
– Dnevna preporučena doza magnezija iznosi 400mg pa se nadamo da neće jedna osoba pojesti cijeli navedeni recept. Uz magnezij se definitivno se ističe i kalij – ima ga u svim namirnicama koje čine ovaj desert, u zbroju oko 3300mg što je vrlo blizu dnevne preporučene doze za jednu osobu (3500mg).
Za kraj, uz visoku količinu masti i prisustvo kalija i magnezija, ova je slastica pravo pogonsko gorivo koja će organizam itekako opskrbiti energijom (2400 kalorija ima u ovom receptu) i mineralima pa ćete nakon konzumacije i malog odmora biti spremni za bilo koju fizičku aktivnost.
U proizvodu REAL ENERGY iz B!TONIC palete proizvoda nalazi se 10 minerala u ponajboljoj kemijskoj formi za apsorpciju u kombinaciji sa vitaminom C koji je ključan za ugradnju tih minerala u naš organizam.
U suradnji sa znanstvenicima sa sveučilištom u Beču dizajniran je proizvod koji sadrži magnezij citrat i zeljezo fumarat u dozama koje upotpunjuju naše dnevne potrebe za esencijalnim mineralima uz kvalitetnu i nutritivno bogatu svakodnevnu prehranu. Također u proizvodu se nalazi i osam dodatnih minerala od kojih svaki ima bitnu funkciju za funkcioniranje enzima koji sudjeluju u procesima dobivanja energije u ljudskom organizmu.
Više pronađi na www.btonic.hr.
Pročitaj i ovo:
- Za prste polizat’: Heljda s mladim špinatom, ricottom i gljivama
- Nije sve u genima, ima nešto i u omega-3 masnim kiselinama
- Krekeri od sjemenki poznate food blogerice – tvoja nova omiljena grickalica