Iako smo kao djeca voljeli što slađu i ‘nezdraviju’ verziju vruće čokolade, danas se radije odlučujemo za zdraviju varijantu ili je potpuno preskačemo. No, umjesto drugog scenarija, radije uključite neke zdravije dodatke i uživajte u svojoj čokoladi bez grižnje savjesti – poput malog djeteta.
5 načina za zdraviju verziju vruće čokolade
1. Budite selektivni prema svojoj čokoladi
Čokolada zasigurno može biti dio zdrave prehrane – a neke su vrste čak i bolje od drugih. Dakako, u normalnim količinama. Jednostavnim odabirom kvalitetnije čokolade i mlijeka po izboru činite dobro svome tijelu. No, postoji jedna opcija čokolade koja je čini još boljom.
Vjerojatno znate da je tamna čokolada bolja od mliječne, ali jeste li znali da je sirova čokolada najbolja verzija zdravih čokolada? Sirova čokolada dolazi u mnogim oblicima, ali u interesu ugodnog toplog čokoladnog napitka, najbolje bi bilo da se odlučite za kakao u prahu. On je ujedno izvrstan način za dodavanje antioksidativnog pojačanja bez ikakvog šećera, a najbolji je kada je organski.
2. Napravite vlastito zdravo mlijeko
U trgovinama je toliko mnogo sorti alternativnih mlijeka da često ne znamo koje bi odabrali. Ipak, važno je voditi računa o proizvodu koji uzimate i biti sigurni da je minimalno obrađen i nezaslađen. Svakako pripazite i na konzervanse te stabilizatore. Naravno, nema ništa loše u tome da se odlučite za mliječne proizvode kupljene u trgovini, ali ako želite pokušati, izrada vlastitih proizvoda može biti zabavna i zdrava opcija.
Primjerice, vrlo jednostavno možete napraviti vlastito zobeno mlijeko. Sve što vam treba je voda, zob i fino sito – iako neki ljudi vole dodati malo vanilije i malo soli kako bi poboljšali okus. Domaće zobeno mlijeko neće biti bogatog okusa kao opcije kupljene u trgovini i neće trajati dugo u hladnjaku, ali može vam pomoći smanjiti otpad i uštedjeti vam novac.
3. Dodajte malo začina za borbu protiv upala
Čokolada ima puno komplementarnih okusa, a mnogi su od njih začini koji mogu pomoći u borbi protiv upala. Cimet je vjerojatno najpoznatiji, a istraživanje je pokazalo da se njegovi antioksidansi učinkovito bore protiv upala. Također, svoju vruću možete začiniti s kajenskim paprom, đumbirom, kurkumom ili kardamom.
4. Koristite prirodni zaslađivač (ako vam treba)
Kada upotrebljavate kakao prah, možda će vam nedostajati malo slatkoće. No, preskočite šećer u korist prirodne opcije – jedan od naših omiljenih je lucuma u prahu, koji ima dugu povijest upotrebe u južnoameričkim kulturama kao zapažena superhrana. Osim što dodaje malo slatkoće, dobar je izvor vlakana i bogat je antioksidantima, koji će dobro nadopuniti one u kakau.
Ostale izvrsne mogućnosti uključuju zaslađivače iz voćnih redova, kao što su sirup od datulja ili kokosov šećer. Korištenje kokosovog šećera može vam, primjerice, održati ravnotežu šećera u krvi čak i dok uživate u ovoj slatkoj poslastici jer ima niži glikemijski indeks (GI) od šećera od trske ili javorovog šećera, kažu stručnjaci.
5. Dodajte komponente za poboljšanje raspoloženja
Uživanje u toplom napitku samo po sebi može imati smirujući efekt, ali taj osjećaj možete poboljšati dodavanjem posebnih sastojaka. Možete dodati malo lavande za kuhanje, maca prah ili neki drugi sastojak s umirujućim učinkom.
Pročitaj i ovo:
- Čokolada i avokado u zagrljaju po receptu Gordona Ramsaya
- San ili java: Može li čokolada zaista biti dobra za vaše zdravlje?
- Ti si moja čokolada: Tartufi s čili iznenađenjem koji će osvojiti vaše nepce
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!