Nije loše u rezervi imati recept za desert koji je spreman za nenadane goste ili kakvo improvizirano slavlje, a koji u sebi sadrži osvježavajuće sezonsko voće s tržnice. U ovo doba godine na red nam dolazi bobičasto voće koje je jedan od omiljenih dodataka mnogim slasticama, pa tako i ovom crumbleu u nastavku.
U ovome se receptu spajaju kupine, jagode i borovnice, ali vi možete odabrati onu kombinaciju bobica koja vam je najdraža. Ljeti ih možete zamijeniti koštunjavim voćem poput bresaka i šljiva, a zimi jabukama i kruškama. Mogućnosti je bezbroj i to je ono što ovaj crumble čini idealnim desertom. No, ako se držite bobičastog voća, zasigurno nećete pogriješiti.
Osim što je ukusno, sadrži veliku količinu polifenola, jednih od najzastupljenijih antioksidansa u našoj prehrani, koji se mogu pronaći u hrani kao što je bobičasto voće, tamna čokolada, luk, vino i nekim začinima. Za pripremu ovog deserta ne morate biti virtuoz u kuhinji što ga čini još boljom opcijom za mnogobrojna druženja.
Veganski crumble s bobičastim voćem
Sastojci za punjenje:
- 1½ šalice kupina
- 1½ šalice jagoda, izrezanih na četvrtine
- 1 šalica borovnica
- ¼ šalica kokosovog šećera
- 1 žličica korice limuna
- 1 žličica višenamjenskog brašna
- 1 žlica svježeg limunovog soka
Sastojci za crumble:
- ¾ šalice zobenih pahuljica
- ¼ šalica višenamjenskog brašna
- ¼ šalica kokosovog šećera
- ¼ šalica veganskog maslaca, omekšalog
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 177 ° C, a posudu u kojoj ćete ga peći obložite papirom za pečenje. U veću posudu dodajte kupine, jagode, borovnice, kokosov šećer, brašno, koricu limuna i limunov sok. Pomiješajte sve zajedno i ostavite sa strane. Za pripremu crumblea dodajte zobene pahuljice, brašno, kokosov šećer, maslac i sol u malu posudu te prstima pomiješajte sve zajedno.
Bobice prebacite u posudu za pečenje, zajedno sa sokom koji je nastao od miješanja. Potom posipajte crumble po vrhu bobičastog voća. Pecite 30 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.