Kad temperature porastu, svi tragamo za laganim i osvježavajućim desertom koji ne traži puno vremena ni kulinarskog umijeća. Upravo takav je ovaj veganski crumble s bobičastim voćem – brz za pripremu, prepun okusa i bogat nutrijentima. U njemu se sljubljuju sočne kupine, jagode i borovnice, a ako ste kreativni, možete posegnuti i za drugim sezonskim voćem. Ova jednostavna slastica ne samo da zadovoljava želju za nečim slatkim, već dolazi s bonusom – bobičasto voće obiluje polifenolima, snažnim antioksidansima koji podržavaju zdravlje.
Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i pripremi koja traje svega nekoliko minuta, ovaj desert idealan je izbor za spontana druženja. Poslužite ga toplog ili ohlađenog – i uživajte u čistom ljetu na tanjuru.
Veganski crumble s bobičastim voćem
Sastojci za punjenje:
- 1½ šalice kupina
- 1½ šalice jagoda, izrezanih na četvrtine
- 1 šalica borovnica
- ¼ šalica kokosovog šećera
- 1 žličica korice limuna
- 1 žličica višenamjenskog brašna
- 1 žlica svježeg limunovog soka

Sastojci za crumble:
- ¾ šalice zobenih pahuljica
- ¼ šalica višenamjenskog brašna
- ¼ šalica kokosovog šećera
- ¼ šalica veganskog maslaca, omekšalog
- prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 177 ° C, a posudu u kojoj ćete ga peći obložite papirom za pečenje. U veću posudu dodajte kupine, jagode, borovnice, kokosov šećer, brašno, koricu limuna i limunov sok. Pomiješajte sve zajedno i ostavite sa strane. Za pripremu crumblea dodajte zobene pahuljice, brašno, kokosov šećer, maslac i sol u malu posudu te prstima pomiješajte sve zajedno.
Bobice prebacite u posudu za pečenje, zajedno sa sokom koji je nastao od miješanja. Potom posipajte crumble po vrhu bobičastog voća. Pecite 30 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.







