Moj cilj u 2023. godini jest eksperimentirati s bezglutenskim brašnima! Počela sam s brašnom od kestena i mogu reći da sam oduševljena mekoćom i prozračnošću biskvita ovog kuglofa i drugi dan nakon pečenja.
Inače, kolači u našoj kući ‘ne dožive’ drugi dan, ali ovaj je trebao pričekati foto session.
Za dodatni okus uz ovaj kuglof savršeno paše preljev od čokolade ili ga možete premazati džemom od breskve.
Čiste zazubice!
Sastojci i koraci pripreme:
• 2 zrele banane
• 150 g kestenovog brašna
• 50 ml ulja od lješnjaka ili 50 ml maslaca
• 2 jaja
• 1 čajna žlica cimeta
• 1 čajna žlica sode bikarbone
• 2 jušne žlice šećera šećerne trske ili 2 jušne žlice meda
Zagrijte pećnicu na 175°C.
Možete koristiti mikser ili blender. Ja sam ovaj put koristila blender.
- Prvo izblendajte banane u kremastu smjesu.
- Zatim im dodajte jedno po jedno jaje i blendajte svak jaje po minutu.
- Zatim u smjesu jaja i banana dodajte ulje, cimet, šećer i sodu bikarbonu pa opet sve blendajte minutu.
- Zatim dodajte brašno tri puta po 50 g i blendajte minutu nakon dodavanja svakog dijela brašna. Smjesa treba biti kremasta i gusta.
- Dobro nauljite kalup za kuglof pa u njega prelijte smjesu.
- Pecite kuglof u ugrijanoj pećnici oko 20-30 minuta ili dok čačkalica umetnutu u kuglof ne izađe suha (dužina pečenja ovisi o jačini vaše pećnice).
- Pečeni kuglof izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.
- Izvadite kuglof iz kalupa i po želji prelijte s otopljenom čokoladom, medom ili premažite s džemom od breskvi.
Uživajte uz kavu ili čaj!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Jaffa trifle – osvježavajući desert u čaši
- Vedrana Orlović: Uživajte u Želeu od kave sa šlagom
- Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina