Deserti u čaši su moje najdraže slastice! Vjerujem da ćete svi imati višak neke vrste biskvita – od kolača ili torte, okrajak brownija ili nefotogeničnih muffina kojima nema mjesta na svečanom stolu (koji će biti fotka za feed ili story u bespućima Instagrama).
U tom slučaju trebate napraviti ovaj desert. Inspiracija za ovo osvježenje u čaši je trifle. Tradicionalna verzija triflea nastala je u Engleskoj u 18. stoljeću.
Desert od voća, natopljenog biskvita i kreme
Ovaj desert se sastojao od tri ili četiri sloja, uključujući neku vrstu voća, alkoholom natopljenog biskvita i kreme. Voće i kolači često su bili obloženi domaćim želeom i uvijek je bio poslužen u okrugloj zdjeli.
Jaffa trifle je puno jednostavnija verzija poslužena u čaši, a jedini alkoholi su oni ‘oslobođeni’ fermentacijom u vodenom kefiru.
Ako želite možete biskvit natopiti alkoholom koji paše uz naranče ili ga dodati malo u žele.
Ovaj recept ima tri sloja
Prvi sloj – dvije šake smrvljenog biskvita kojeg utisnete u čašu. Količina također ovisi o veličini čaše te koliko čaša želite puniti.
Drugi sloj – žele od naranče
Sastojci:
- sok 4 naranče
- vodeni kefir ili voda
- 2 vrećice želatine u prahu
Iscijedite sok od 4 naranče pa dodajte kefira ili vode do ukupne količine od 400 ml. Također, važno je paziti na temperaturu kod izrade želea s vodenim kefirom. Temperatura ne smije biti visoka jer će toplina uništiti dobre bakterije iz vodenog kefira, a to nikako ne želimo.
U malu posudu dodajte sok od naranče i vodeni kefir pa lagano zagrijavajte.
Dodajte želatinu u ugrijanu tekućinu, ugasite vatru i miješajte dok se želatina potpuno ne rastopi. Prelijte u čašu preko sloja biskvita, ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi do kraja te ostavite u frižideru preko noći.
Treći sloj – mousse od kakija
Ovaj sloj napravite na dan kada ćete poslužiti recept.
Sastojci:
- 2 kakija
- 2 jušne žlice sirovog kakaa
Operite kakije, narežite na manje komade. U blender dodajte sve sastojke pa blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
Smjesu dodajte na žele i držite u frižideru do posluživanja. Ukrasite s kokosovim mrvicama, a ako želite slađi okus možete dodati meda koliko odgovara vašem nepcu. Svakako probajte malo smjese prije dodavanja bilo kojeg sladila.
Uživajte u okusima. Sretni vam blagdani!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Uživajte u Želeu od kave sa šlagom
- Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina
- Vedrana Orlović: Slojeviti desert s mliječnim kefirom