Deserti u čaši jedni su mi od dražih, poput, primjerice, Jednostavni sirovi cheesecake u čaši ili Žele desert od vodenog kefira. Premda su jednostavni, oku su ugodni i vrlo ukusni.
Mašta je vaša granica jer kulinarsko umijeće nije baš potrebno, ali bih istaknula kako je kreativnost tajni sastojak. Uz ljubav, naravno!
Za studeni sam odabrala žele od kave sa šlagom pa se nadam da ćete uživati u toplini svoga doma i podijeliti ga s nekom vama dragom osobom!
Sastojci:
- 400 ml skuhane kave (ja sam radila tursku kavu, ali možete koristiti koju najviše volite)
- štapić cimeta
- 7 klinčića
- 2 zvjezdice anisa
- 2 vrećice želatine u zrnu
- 1 pakiranje vrhnja za šlag
- drobljena zrna kakaa za ukras
Priprema:
Ako ćete raditi žele od turske kave, u vodu osim kave dodajte i začine.
Kuhanu kavu procijedite kroz filter kako bi uklonili talog i dobili bistru i mirisnu tekućinu.
Žele napravite prema uputstvima iz vrećice – žele u zrnu je potrebno pomiješati s malo vode da nabubri.
Zatim procijeđenu kavu stavite grijati na slabu vatru i dodajte žele te miješajte dok se žele ne rastopi. Kava nikako ne smije zakipjeti.
Ugasite vatru i pustite da se malo ohladi, prelijte u čaše i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na par sati ili najbolje preko noći.
Sutradan napravite šlag, dodajte na žele i pospite s malo kakao zrnaca.
Uživajte u ovom desertu uz šalicu tople kave!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina
- Vedrana Orlović: Slojeviti desert s mliječnim kefirom
- Vedrana Orlović: Voćni žele s vodenim kefirom