Iako se opasno približavamo jeseni, vanjske temperature još uvijek svjedoče o tome da je ljeto. A ovo ljetno osvježenje, posluženo u lubenici, sigurno će vas rashladiti i zaigrati vam nepce, a to je upravo ono što se traži.
Ovako poslužen žele namjeravala sam napraviti u kori grejpa i limuna, ali kada sam vidjela ovu malu lubenicu, rekoh, citrusi će kasnije doći na red. Također, važno je paziti na temperaturu kod izrade želea s vodenim kefirom. Temperatura ne smije biti visoka jer će toplina uništiti dobre bakterije iz kefira, a to nikako ne želimo.
A sada, receptić!
Sastojci i koraci pripreme
- ½ manje lubenice
- 2 vrećice želatine Dolcela (deklarirana bez glutena)
- 200 ml vodenog kefira
Izdubite polovicu lubenice pa „meso“ lubenice izblendajte. Izblendanu smjesu procijedite kroz gustu cjediljku kako biste dobili sok. U malu posudu dodajte sok lubenice i vodeni kefir.
Dodajte želatinu u ugrijani kefir i sok od lubenice, ugasite vatru i miješajte dok se želatina potpuno ne rastopi. Prelijte u izdubljenu koru polovice lubenice, ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi do kraja te ostavite u frižideru preko noći.
Sutradan režite na kriške – ja sam dodala i drobljena zrna kakaa koja imitiraju koštice lubenice.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Ledeno osvježenje od viška kefira i smoothieja
- Vedrana Orlović: Ljetno osvježenje stiže u obliku ljubičastog i zelenog sladoleda
- Vedrana Orlović: Bezglutenske pogačice sa sirom od domaćeg kefira i jagoda
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!