Savršeno ‘nesavršena’ kombinacija, rekli bi neki, ali sve do trenutka dok ne kušaju ovaj zavodljivi spoj koji je Vedrana Orlović ‘isčarobirala’ u svojoj kuhinji!
Vrijeme je od mandarina, pa je prava šteta ne iskoristiti obu malu, slatku ‘vitaminsku bombu’ i za neki desert. Slatko-kiselkasti okus u spoju s palentom daje pravu dozu neodoljivosti za sve slatkoljupce – no za zalogaj više sigurno će se otimati i oni koji tvrde da im slastice nisu prioritet.
Osim što je mirisan i ukusan – ovaj kolač je jednostavan i za napraviti te odlično ide uz čaj ili kavu. P.S. Umjesto mandarina možete koristiti i naranče.
Kolač od palente i mandarina
Sastojci i koraci pripreme:
Za kolač:
• 3 jaja
• 100 ml ulja od lješnjaka (možete koristiti i ulje od oraha, maslinovo ulje ili otopljeni maslac)
• 100 ml cvjetnog meda
• sok od 1 veće ili dvije manje mandarine (ako koristite naranče, onda sok od jedne naranče)
• 100 ml mliječnog kefira
• 115 g palente
• 115 g brašna od riže
• 1 čajna žlica cimeta
• 2 čajne žlice praška za pecivo
Za preljev:
• 100 ml soka od mandarine / soka od naranče
• 1 čajna žlica meda
• ¼ žlice klinčića u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 185 °C.
U zdjelu dodajte sve sastojke za kolač pa umiješajte u kremastu smjesu.
Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje pa smjesu istresite u kalup.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe suha (ovisno o jačini vaše pećnice).
Kolač brzo potamni pa gornji dio prekrijte s aluminijskom folijom.
Kada je kolač pečen izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi 10 minuta.
Za to vrijeme ugrijte u malom lončiću sastojke za preljev.
Kolač izbodite s vilicom pa prelijte s toplim preljevom. Poslužite odmah uz kavu ili čaj. Uživajte u okusima!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Slojeviti desert s mliječnim kefirom
- Vedrana Orlović: Voćni žele s vodenim kefirom
- Vedrana Orlović: Ledeno osvježenje od viška kefira i smoothieja