Kulinarsko putovanje Maje Brekalo započelo je još u nižim razredima osnovne škole, kada je počela istraživati i eksperimentirati s hranom. Bila je to, takoreći, ljubav na prvu kuhaču, koja ju je odvela u bespuća zanimljivih recepata, ali i fotografije. Prije nekoliko je godina svoje kulinarsko i kreativno znanje pretočila u uspješan blog i Instagram-profil Delicious and Healthy by Maya, koji danas ima više od 160 tisuća vjernih pratitelja.
Glavna joj je misao u osmišljavanja recepata da budu jednostavni za pripremu, ali nepogrešiva okusa i za najgorljivijega gastronomskoga kritičara. U tom je duhu nastala i njezina prva kuharica i zbirka najdražih recepata „Moja sretna hrana“ u izdanju Planetopije, u kojoj možete pronaći hranjive i ukusne recepte za svaki dan te uživati u pomno stiliziranim fotografijama.
Osim što se dobro snalazi u kuhinji, Maja se može pohvaliti još jednim poslom koji strastveno obavlja – poslom stjuardese, koji joj je omogućio da proputuje pola svijeta i doživi nezaboravna iskustva. „Kao stjuardesa radim dvadesetak godina, Instagramom se bavim šest, a blog je tu posljednjih pet godina. Još dan danas se sjećam da je prvi recept koji sam objavila na Instagramu bio onaj za čokoladnu kremu od prosa, koji se našao i u mojoj prvoj kuharici ‘Moja sretna hrana’.“
Cjelovito i nerafinirano
Ruku pod ruku s kuhanjem i osmišljavanjem recepata ide i fotografija, koja je Maji jako važna. Nijedan recept nije cjelovit bez popratnih vizuala koji ga podižu na novu razinu i zato veliku pažnju pridaje upravo stiliziranju i fotografiranju. „Jako su mi važne dobre fotke. Pretpostavljam da sam se zato toliko i posvetila učenju fotografije jer sam vrlo vizualni tip i estetika svega oko mene mi je jako važna – od prostora u kojem boravim, preko vlastitog izgleda pa do hrane koju kreiram i jedem. Iako, držim se toga da je sadržaj uvijek važniji od izgleda, pa tako i kad je riječ o hrani.“
A kad je riječ o hrani, fokus joj je na plant-based-prehrani, odnosno cjelovitoj biljnoj hrani, premda to ne voli toliko naglašavati ni etiketirati. „Meni je puno važnije da je prehrana zdrava te vodim računa o tome što jedem, a ne što ne jedem. Zato volim naglašavati cjelovito i nerafinirano kao bazu, a kod mene je to još i biljnog podrijetla: povrće, voće, mahunarke, žitarice, sjemenke i orašasti plodovi uz bogatstvo začina i začinskih trava.“ Uz to naglašava štetnost suvremene rafinirane hrane osiromašene hranjivim tvarima, a „obogaćene“ aditivima i drugim štetnim dodacima.
Clean food čisti organizam
S druge strane, takozvana clean food (nerafinirana biljna hrana) nešto je potpuno suprotno. „Cjelovite i čiste, nerafinirane namirnice dat će obilje hranjivih tvari potrebnih vašem organizmu za postizanje optimalnog zdravlja i vitalnosti te će usporiti starenje. Mislim da naš organizam ‘ne radi’ na kalorije, nego će i dalje biti gladan ako ga hranimo rafiniranom hranom, i dalje će tražiti hranjive tvari koje mu trebaju.“
Maja smatra da je našem tijelu potreban ne samo sklop takozvanih makronutrijenata (proteina, ugljikohidrata i masti), nego i mnoštvo mikronutrijenata i fitotvari koje pruža biljna hrana (vlakna, antioksidansi, enzimi, pre- i probiotici, polifenoli, organske kiseline…). „Vjerujem da svi želimo ostati vitalni i ne osjećati svoje godine kao teret. Vjerujem da je to itekako moguće uz cjelovitu prehranu, redovitu tjelovježbu i rad na sebi“, poručuje.
Zdravo ne mora biti komplicirano
Mnogi u startu odustaju od takvog načina prehrane jer im zvuči „komplicirano“, ali Maja svojim receptima dokazuje upravo suprotno. Velika većina recepta iz kuharice vrlo je jednostavna i ne zahtijeva zavidne kulinarske vještine ni pomno planiranje svakodnevnog jelovnika. „Volim živjeti, pa i kuhati, po principu da količina utrošenog rada i vremena bude što manja, a rezultat što bolji. Zato je velika većina mojih recepata vrlo jednostavna”, objašnjava Maja i kaže kako se jedino u poglavlju Kad dolaze gosti nalaze neki zahtjevniji recepti poput pite, burgera i pizze, ali samo po duljini pripremanja jer imaju više faza: napraviti tijesto, nadjev, umak i slično.
Što se tiče planiranja, Maja ne planira tjedne jelovnike jer uvijek ima neku bazu – skuhanu rižu ili mahunarke koje potom pretvara u različite obroke. „Na primjer, skuham lonac riže i onda od takve riže mogu napraviti rižota, bogate salate, poslužiti je s povrćem iz woka, napraviti dekonstruirani suši i proljetne rolice… Mogućnosti su beskonačne, a uz to ukusne i hranjive. Pritom, gotove mahunarke u staklenci ili konzervi također mogu biti divna osnova za salate, namaze, variva.“
Doručak, ručak, večera
Za brzi doručak Maja preporučuje bogati smoothie i omlet od slanutkova brašna, juhu od cikle i salatu od kvinoje i pečenog batata za ručak i varivo od leće za večeru. Smoothieji su na jelovniku svaki dan, a osim s omletom, kombinira ih s palačinkama i vaflima. „Za sutrašnji ćemo ručak, na primjer, imati juhu od bundeve i pizzu s tijestom od chia-sjemenki i heljdina brašna, a za večeru slani tajlandski poridž (zobena kaša) s pečenim tofuom i blitvom.“
Dok planira kućni jelovnik, naveliko kuje planove i za iduću kuharicu, koja je već u procesu uređivanja, a izaći će na engleskom jeziku za američkog izdavača Page Street Publishing u ožujku iduće godine. „Riječ je o kuharici s cjelovitim veganskim desertima za koju bih voljela da izađe i na hrvatskom jeziku“, otkriva nam Maja.
Par brzopoteznih
Omiljeni doručak mi je…
– Bogati smoothie.
Ujutro, natašte…
– Prvo popijem klorelu s vodom sobne temperature.
Ovoliko obroka jedem na dan…
– Dva. To su doručak i ručak ili večera, a između ponekad tijekom dana voće.
Kad sam u žurbi, najčešće skuham…
– Tjesteninu s povrćem ili veliku salatu s lećom ili grahom i puno povrća.
Ove su namirnice uvijek u mom hladnjaku…
– Limun, zobeno mlijeko, zlatni lan, smrznuto bobičasto voće za smoothie, salata i rikula te sezonsko povrće.
Ove su namirnice uvijek u mojoj ostavi…
– Riža, kvinoja, zobene pahuljice i maslinovo ulje.
Bez ovih začina ne mogu zamisliti kuhanje…
– Maslinovo ulje, čili, shoyu (prirodno fermentirani soja sos), ocat umeboshi, svježi bosiljak.
Kad me navečer uhvati glad, pojedem…
– Ne jedem navečer jer jedem po principu povremenog posta i preferiram ići spavati praznog želuca. Ne mislim, pritom, gladna, nego barem četiri, pet sati nakon zadnjeg obroka.
Ne jedem ništa nakon…
– Uglavnom nakon 17-18 sati, iako ima dana koji su iznimka.
Moja obitelj najviše voli kada im skuham…
– Joj, puno toga i kako tko… Ali možda pizzu s tijestom od chia-sjemenki.
Restorani u koje volim ići…
– Nekad je to bila Mundoaka, danas su to Zrno i 50’s.
Omiljena slastica mi je…
– Veganski brownies.
Na putovanjima najčešće jedem…
– Ovisi gdje, ali azijski restorani uglavnom nude dobar i ukusan izbor cjelovitih plant-based-jela: japanski, vijetnamski, indonezijski, tajlandski, a u zapadnoeuropskim zemljama se može naći puno mjesta koja nude divnu i ukusnu plant-based-hranu i obično ću izabrati neku bogatu salatu ili buddha bowl, ponekad i neki veganski burger.
Obrok na putovanju koji sam posebno upamtila je…
– Gotovo sve što sam probala na Baliju.
Pročitaj i ovo:
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!