Mekani brownieji za dane kad se zaželite dekadentnog deserta, pa tko bi tome odolio? No, ovi dolaze sa sastojkom za koji se čini kao da je „zalutao“ među popis namirnica za desert – batatom.
Batat dolazi u različitim veličinama i bojama – uključujući narančastu, bijelu i ljubičastu – te je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima. Osim toga, donosi brojne zdravstvene prednosti (kao što je potpora imunološkom sustavu, zdravlju probave i funkciji mozga) i lako ga je uključiti u prehranu – kao zamjena za klasični pire, čips, u juhama, varivima ili kao prilog, a sada i kao sastojak u desertima.
Osim batata, ovi sočni brownieji kombiniraju datulje, bademe, heljdino brašno te drobljena kakao zrnca koja vam daruju sve koristi tamne čokolade – antioksidante, vlakna, željezo, magnezij i kalij – bez dodanog šećera ili drugih dodataka.
Sastojci
– 3 srednje velika batata, oguljena i narezana
– 12 datulja, bez koštica
– 3/4 šalice badema
– 2/3 šalice heljdinog brašna
– 3 žlice drobljenih kakao zrnaca
– 1/4 šalice sirovog kakao praha (i malo više za posipanje, po želji)
– 3 žlice meda
– kora od 1 naranče
– 1/2 čajne žličice cimeta
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Obložite posudu za pečenje papirom.
Slatki krumpir kuhajte na pari dok ne omekša, 15 do 20 minuta. Kad je skuhan, premjestite ga u blender ili procesor hrane, dodajte datulje te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U velikoj zdjeli pomiješajte bademe, brašno od heljde, drobljena kakao zrnca, kakao prah, med, koricu od naranče i cimet. Dodajte smjesu slatkog krumpira i datulje, pomiješajte dok se sastojci ne sjedine.
Prebacite smjesu u pripremljenu posudu za pečenje, ravnomjerno rasporedite. Pecite oko 20 minuta. Pustite da se hladi u posudi za pečenje najmanje 20 minuta prije posluživanja. Po želji pospite kakao prahom.
Pročitaj i ovo:
• Kad se u tortu ‘prošverca’ cvjetača…
• Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi
• Može i bez pečenja: Sve što ti treba za pripremu sirovih slastica