Uz propolis, matična mliječ je najbogatiji pčelinji proizvod s brojnim biološki aktivnim sastojcima zdrave hrane. To je gusta kremasta neprozirna tvar bijele do blijedožućkaste boje, a ima karakterističan kiselkasti miris i kiselo-sladak okus.
Izlučevina je posebnih žlijezda (hipofaringealnih i mandibularnih) koju pčele radilice koriste za hranjenje matice i ličinki. Pčele koje proizvode matičnu mliječ i hrane larve, zovu se dadilje ili hraniteljice, a da bi one mogle proizvoditi dovoljne količine matične mliječi, moraju postojati pašni uvjeti s puno unosa nektara i peluda, a pčelinja zajednica mora biti brojčano vrlo jaka, s puno mladih pčela.
Pčelinja zajednica odlučuje se za novu maticu kada dolazi do rojevnog nagona, odnosno u slučaju starosti ili oštećenja matice, tihe izmjene matice ili kada pčelinja zajednica ostane bez matice. Kad pčelinja zajednica osjeti da je ostala bez matice, pčele panično počinju graditi na desetke matičnjaka kako bi što prije uzgojile maticu i tako produljile život pčelinje zajednice.
Sve prednosti matične mliječi
Upravo taj fenomen uzgoja velikog broja matica u obezmatičenoj pčelinjoj zajednici koriste pčelari za dobivanje matične mliječi. Takva proizvodnja obično se kombinira s uzgojem selekcioniranih matica. Iz navedenoga proizlazi da je proizvodnja matične mliječi uvjetovana prirodnim faktorima te da od pčelara zahtijeva određenu stručnost.
Dokazano je da matična mliječ pokazuje brojne biološke i farmakološke učinke u sisavaca, uključujući vazodilataciju i sniženje krvnog tlaka, sniženje vrijednosti kolesterola, usporavanje procesa starenja, antioksidativnu aktivnost, imunomodulacijski te protuupalni, antimikrobni, estrogenski, antiosteoporozni i protutumorski učinak. Također jedan od dokazanih povoljnih učinaka matične mliječi je ublažavanje simptoma menopauze.
Međutim, treba upozoriti da rezultati analize matične mliječi upućuju na značajne razlike u sastavu i djelotvornosti svježih i dehidriranih uzoraka.
Kako čuvati matičnu mliječ?
Matična mliječ u svježem stanju stavlja se u zamrzivač od -20°C do -15°C pri čemu zadržava ljekovita svojstva do godine dana. Za dnevnu upotrebu uzimaju se manje količine i drže se u hladnjaku na temperaturi od -5°C do -2°C. Takvo je čuvanje i korištenje najkvalitetnije jer matična mliječ na temperaturi iznad 6°C i pri dnevnoj svjetlosti propada već za oko 20 sati.
Čuvanje matične mliječi u alkoholnoj otopini pogodno je za dnevnu upotrebu jer je ne treba držati na jako niskim temperaturama.
Suvremena farmaceutska industrija proizvodi tzv. liofiliziranu matičnu mliječ kojoj se posebnim postupkom, niskim temperaturama i sublimacijom oduzme voda pa dobijemo matičnu mliječ u suhom stanju koja se može koristiti kao prašak, granule ili tablete.
Protutumorsko djelovanje
Matična mliječ sadrži znatnu količinu proteina, slobodnih aminokiselina, lipida, vitamina i šećera. Znanost je dokazala da matična mliječ djeluje na ljudski organizam kao biostimulator, regenerator i faktor razvoja i rasta. Matična mliječ se pokazala učinkovitom za spororastuće tumore, ali ne i za brzorastuće.
Rezultati istraživanja što su ga proveli prof. dr. Nada Oršolić sa Zavoda za animalnu fiziologiju, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i suradnici pokazuju da matična mliječ smanjuje broj tumorskih čvorića te da ima značajna imunomodulatorna svojstva. U tom istraživanju stoji da ona potiče formiranje limfocita T, odgovornih za imunosni odgovor protiv virusa i tumorskih stanica. Protutumorska učinkovitost matične mliječi pokazana je i na stanicama HeLa – karcinoma vrata maternice.
Matična mliječ može biti od koristi osobama s učestalim infekcijama dišnog sustava, osobama s crijevnim upalama, anemijama, astmom, kod prijevremenog starenja, pri malaksalosti, kod pada imuniteta, osobama s HPV-om, kod menstrualnih bolova (u kombinaciji s propolisom i peludom), pri infekcijama urotrakta, kod artritisa i raznih tegoba u trećoj dobi.
Pročitaj i ovo:
• Posadi cvijet za pčelinji svijet
• Eko uzgoj biljaka za budućnost pčelarstva
• Pčelinji proizvodi u kozmetici gode koži