Osim prirode i njenih plodova, Ivana Banfić obožava kuhanje i egzotičnu kuhinju, a jedan od najvećih specijaliteta joj je – tiramisu s domaćim malinama. Dok čekamo da i nama ‘smućka’ jedan, Ivana se marljivo primila naših pitanja i naposljetku nas natjerala da se i sami zamislimo nad vlastitim promišljanjima o životu i izazovima koje nam donosi.
Kako se nosite sa stresom? Imate li neke svoje metode za opuštanje?
– Meditiram i vježbam jogu svaki dan, slušam opuštajuću glazbu i šećem po prirodi.
U vašem užurbanom rasporedu, pronalazite li dovoljno vremena za brigu o sebi?
– Riječ ‘užurbanost’ ne postoji u mojem vokabularu. Odavno sam je izbacila. Puno se bolje osjećam i imam vremena napretek.
Koliko vam je bitna zdrava i uravnotežena prehrana? Što je za vas, uopće, zdrava i uravnotežena prehrana?
– Za mene je zdrava prehrana organski uzgojena i bazirana na voću i povrću. Prirodna i puna okusa. Hrana puna života.
Volite kuhati. Koji je vaš specijalitet?
– Obožavam azijsku kuhinju. U zadnje vrijeme radim curry na sve načine. Sve mi dobro ide, a najbolje radim kolače – to mi svi kažu. Moj specijalitet je tiramisu s domaćim malinama. Sama pečem piškote, a maline nabavljam iz Gorskog kotara gdje se jedna obitelj bavi njihovim organskim uzgojem. To je nešto prekrasno i prefino!
Kako izgleda vaš tipični dnevni jelovnik?
– Za doručak čaj ili kava i kruh s putrom i domaćim pekmezom koji sam sama napravila. Domaći kruh obično pečem navečer da je ujutro svjež. Kad mi se baš i ne da, kupim beskvasni kruh u pekari. Za ručak je to povrće iz pećnice, sezonsko uglavnom, a ponekad ubacim riječnu ribu ili domaću koku.
Rižu i tjesteninu pripremam možda jednom tjedno, a pijem samo vodu ili čaj bez šećera. Navečer ne jedem ili popijem smoothie, voćni ili povrtni, ili kombinaciju. No, ako idem van ili u goste, priuštim si sve. Iznenadim nepce i razveselim se!
Kakva jela najviše volite jesti?
– Volim tjesteninu na sto načina s raznoraznim umacima, pestom i sirevima.
Naginjete li tradicionalnim ili egzotičnijim okusima?
– Više volim egzotičnija jela. Dosta sam putovala po Indiji, Peruu, Amazoni i probala sva moguća jela i njihove specijalitete, od restorana do street food specijaliteta.
Vježbate li redovito? Koji oblik tjelovježbe prakticirate?
– Joga, hodanje, planinarenje.
Nedavno ste čak otvorili svoj YouTube kulinarski kanal. Kako ste zasad zadovoljni uspjehom kanala?
– Da, otvorila sam kanal IBEEE Cooking Show. Tu snimam video recepte i spremam razne poslastice, a usput se i dobro zabavljam. Snimam i video vlogove pod nazivom „Jedi, putuj i uživaj“. To su turističke video razglednice, odnosno promocija turizma u Hrvatskoj gledana očima turista koji bi došao na destinaciju pa ga zanima gdje se dobro jede, koji su specijaliteti toga kraja, gdje je najbolji smještaj, koje su prirodne ljepote, kako se može dobro zabaviti, posjetiti muzej, kupiti namirnice s lokalnih OPG-a…
Do sada sam snimila 4 video razglednice kroz koje sam obuhvatila Međimurje, Slavoniju i Baranju, Slavoniju i Srijem, Daruvar. Vlog “Jedi, putuj, uživaj – Međimurje, regija užitka”, priča o aktivnom odmoru, a nagrađen je na Zagreb Tourfilm festivalu ove godine. Riječ je o filmu koji govori o turističkim atrakcijama Međimurja kao iznimno filmične i atraktivne destinacije primamljive i gostima i suvremenim putopiscima.
Pročitaj i ovo:
- Orla Bird: “Pomoću umjetnosti se suočavam sama sa sobom”
- Sara Kostović: “Zbog alergija na hranu oduvijek pazim što jedem”
- Ivana Mišerić: “Život ne treba shvaćati preozbiljno”

Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







