Sara Kostović je mlada i perspektivna djevojka od čijeg nam Instagram profila rastu zazubice – ali za jela čiji će sadržaj pogodovati i našem organizmu. Boreći se s nutritivnim alergijama, odmalena je morala paziti što jede, no njezina ju je ‘sreća u nesreći’ na kraju dovela do uspješne karijere. Danas tako osmišljava recepte koje svakodnevno dijeli s više od 11 tisuća pratitelja te dokazuje da zdrava prehrana itekako može biti ukusna i maštovita. Ljubavi prema hrani je odlučila posvetiti i svoj obrazovni razvoj, a u razgovoru nam je otkrila i kako svatko od nas bez puno ‘muke’ može jesti dobro i zdravo.
Odakle je potekao tvoj interes za zdrav način prehrane? Jesi li odrasla u obitelji koja ti je usadila ljubav prema hrani i zdravom životu?
– Uvijek volim reći kako me ovaj način života sam odabrao. Naime, rođena sam s nutritivnim alergijama koje su, popraćene brojnim nuspojava, otkrivene u ranim godinama djetinjstva. U svrhu izbacivanja alergena iz prehrane, od toga sam trenutka bila na prilagođenim jelovnicima. Istina, alergeni su se mijenjali tijekom odrastanja, a moj interes za podrobnije shvaćanje utjecaja pojedinih namirnica na ljudsko zdravlje bivao je sve veći.
Odrastajući u obitelji koja je brojila veći broj kuhara tijekom generacija i slušajući djedova iskustva koji je uostalom bio vrsni kuhar s inozemnom karijerom, otkrivala sam i svoj talent koji je onda vremenom i praksom kontinuirano napredovao. Također, kako sam s mora, temelji mediteranske prehrane bili su od početka utkani u svaku sferu kvalitetnog načina življenja.
Prije tri godine, točnije 2019., odlučila si svoje domišljate i ukusne recepte podijeliti s ostalima te si pokrenula Instagram profil @healthycornerbys koji danas prati preko 11 tisuća ljudi. Jesi li otpočetka ciljala na doseg šire publike ili te je ovoliki odaziv uhvatio nespremnu?
– Healthy Corner zaista nije bio otvoren s ciljem formiranja neke vrste Instagram promocije. Dapače, na taj sam se korak odlučila s ciljem slaganja privatne virtualne kuharice. U nijednom trenutku se nisam zamarala brojkama, već sam samo dijelila svoje ideje, kreacije i zamisli. U poprilično kratkom vremenu sam shvatila da je cijela priča, na moju radost, stvorila puno širu pozadinu pa sam samim time dobila još veći poticaj i vjetar u leđa.
No, koliko god predivnih iskustava, prilika i upoznavanja s nadasve perspektivnim ljudima brojim, toliko još uvijek doživljavam profil kao nešto osobno. Doslovno kao djelić onoga što živim, volim i radim s ljubavlju, onaj djelić kojim svatko može obogatiti i unaprijediti svoju osobnu priču što je zaista divno.
Ljubav prema hrani ne ispunjava ti samo slobodno vrijeme nego si joj se posvetila i u svom obrazovnom putu. Tako si se, kad je došlo vrijeme za odabir studija, odlučila za prehrambenu tehnologiju. Veseli li te to što imaš priliku produbiti svoje znanje na tako detaljan i stručan način? Kako primjenjuješ naučeno u svakodnevici i u svojim receptima?
– Ulazak u svijet podrobnijeg eksperimentiranja s hranom, okusima i kombinacijama u spoju s vlastitim zdravstvenim iskustvima bili su okidač za biranje profesionalnog puta djelovanja. U samim počecima, još kao maturantici, po glavi mi se počela motati ideja kako bi svakome pretvaranje hobija u posao trebalo biti ‘pogonsko gorivo’, a kada je došao trenutak odluke dvojbe više nije bilo.
Zaista me veseli svaka nova naučena rečenica koju znam kako mogu iskoristiti i primijeniti u praksi, a prehrambena tehnologija je zaista živopisno područje. Od sastava pojedine namirnice do procesa proizvodnje i upoznavanja s pričom kako od sirovine dolazimo do gotovog proizvoda, kolika je važnost nutritivnih tablica te kako promatrati hranu u kemijskom smislu, zaista su pripomogli i u praksi biranja namirnica te analiziranja novih prije početka aktivne konzumacije ili upotrebe u receptima koje dijelim s publikom.
Neki su ljudi skeptični prema zdravim receptima jer ne vjeruju da hrana može istovremeno biti i dobra za zdravlje i ukusna. Što bi im rekla da ih razuvjeriš?
– Samo dajte priliku i probajte. Jako je teško bilo koji okus opisati ili ga dočarati na onom nivou koji omogućuje osobna percepcija. Isto tako, sigurna sam kako svatko ima neki drugačiji popis željenih okusa, tekstura, boja na tanjuru, općenito doživljaja i svrhe pojedinog obroka tako da je tajna definitivno, ponavljam, u kušanju i igranju s raspoloživim sastojcima.
Srećom, danas živimo u vremenu kada prehrambena industrija svakodnevno doživljava sve veći i veći razvoj tako da postoji jako puno ukusnih i nutritivno bogatijih opcija, više mogućnosti za kombiniranje, otkrivanje nekih novih namirnica i prilika za izvući maksimum od naizgled malog broja sastojaka. Danas zaista svatko može pronaći svoju sferu ‘zdravog i ukusnog’. Netko će ‘kliknuti’ više sa slanim kombinacijama, netko sa slatkim, a poneki će pronaći ključ u korištenju adekvatnih začina i povoljnoj termičkoj obradi.
Zašto misliš da je u današnje doba tako teško paziti na ono što jedemo? Kako uz sve ostale obveze naći vremena da se posvetimo pravilnoj prehrani?
– Sklona sam mišljenju kako za sve što želimo, a ujedno nam predstavlja i prioritet, možemo naći vremena. Daleko od toga da ga imamo na pretek, znamo svi u kojim užurbanim okolnostima svakodnevno donosimo odluke i gradimo navike, ali isto tako zdravlje je ono primarno na čemu leži svaki sljedeći korak naprijed. U današnje smo vrijeme svakodnevno izloženi ‘brzim opcijama’ i nekakvim lakšim rješenjima pa zapravo svjesno i dobrovoljno posežemo za varijacijama koje će nam olakšati ono što ‘moramo’. Uz dobru organizaciju vremena, apsolutno ništa nije problem.
Ponekad sretno rješenje bude planiranje dnevnog jelovnika, a svakome bih savjetovala obavljanje tjedne kupovine kako bi u svakom trenutku, pa čak i u onima kada glad nadvlada organizaciju, mogli posegnuti za nekim nutritivno bogatijim zalogajem do pripreme kompletnog obroka. Najvažnije se za početak okružiti namirnicama koje nam neće omesti fokus, već će nas svojim prisustvom podsjećati zašto smo krenuli na ‘zdraviji’ prehrambeni put. Isto tako, valja naglasiti kako je priprema obroka ranije ulaznica u sigurnu zonu koja ne zahtijeva previše uloženog vremena, a daje mogućnost nastavka kontinuiranih koraka, a to je ono što je definitivno najbitnije za ostvarivanje poželjnog rezultata.
Tvoje su objave pune tekstura i boja od kojih rastu zazubice. Koliko ti je bitan vizualni dojam, trudiš li se oko prezentacije poglavito radi stvaranja privlačnog sadržaja ili ti je i „iza kamera“ stalo do toga kako hrana izgleda?
– Hvala puno! Drago mi je da se primijeti koliko pažnje pridajem i tom vizualnom dijelu. Iako će mi okus jela uvijek biti na prvom mjestu, izrazito sam kreativan tip i bitno mi je da sve ono što je ukusno i izgleda lijepo. Prvenstveno meni, a potom naravno i mojoj publici. Još sam i prije ‘Instagrama’ uživala radeći dekoracije tanjura i zapravo gledajući stvaranje tog završnog produkta koji je spoj okusa, teksture, boja i izgleda.
Koje su ti neke od najdražih namirnica koje voliš uvrštavati u svoje recepte?
– Iako uvijek volim isprobavati neke nove namirnice i tako otkrivati spojeve okusa te istraživati pojedine mogućnosti, bazične namirnice poput zobenih pahuljica, pirovog brašna, cimeta, zaslađivača i primjerice mliječnih proizvoda, voća i orašastih plodova daju zaista široku paletu mogućnosti. Lako ih se kombinira i u slatkim i u slanim receptima, a zaista mi je jako bitna i ta funkcionalnost pojedinih namirnica koja mi omogućuje da unaprijed znam kako ću ih iskoristiti.
Jedno od područja prema kojem ste iskazala posebno zanimanje jest sportski nutricionizam. Koji su specifični prehrambeni izazovi s kojima se sportaši susreću?
– Tako je. Sportski sam nutricionizam odabrala kao smjer daljnjeg obrazovanja, a i djelovanja. Ogromna ljubav prema sportu kao sastavnom dijelu života i obrascima pravilne prehrane u tome se definitivno spajaju u jednu. Kada pričamo o prehrani profesionalnih sportaša, naravno da je rad s njima potpuno drukčija priča od rada s rekreativcima i to iz više razloga. Dobar tajming unosa pojedinih namirnica ovisno o vremenu i trajanju fizičke aktivnosti, u simbiozi s individualnim načelima, predstavljaju uvertiru u istinsko razumijevanje i dugoročnu održivost. Te stavke za pojedinca ne smiju biti izazov, već način života.
Kao što znamo, profesionalni je sport pun uspona i padova. To za posljedicu ima i oscilacije u prehrani, kao i prilagođavanje nekim novim okolnostima vezanima uz sam trenažni proces s kojim prehrana mora biti usklađena u svrhu postizanja maksimalnog mogućeg rezultata. Sve to samo po sebi može predstavljati određen trenutak negodovanja, ali dokle je god pojedinac svjestan utjecaja prehrane na kvalitetu sportske izvedbe, čak se i na putovanjima moći samostalno prilagoditi maksimiziranom učinku. Edukacija sportaša je isto tako veoma bitna!
Iza sebe imaš i velik broj uspješnih suradnji. Kako odabireš partnere za suradnju, do kojih ti je kriterija naročito stalo?
– Nikada ne pristajem na suradnju s brendovima koji stoje iza proizvoda koje i sama ne bih ili već ne konzumiram. Prije svake nove suradnje zahtijevam isprobavanje i tek onda donosim odluku uklapa li se to u kvalitetu sadržaja koji prezentiram, a potom i prihvaća li to karakteristika svih mojih recepata. Izrazito mi je stalo do sastojaka samih proizvoda te priče koja stoji iza njih. Definitivno mi se nešto mora u svakom aspektu poklapati s osobinom mog Instagram profila kako bi moglo dobiti moju preporuku, ali i mjesto u mojoj kuhinji.
Uključuje li tvoja ljubav prema zdravom životu i uživanje u tjelovježbi? Kojim se fizičkim aktivnostima najčešće baviš?
– Uvijek volim reći kako pravilna prehrana bez adekvatne fizičke aktivnosti nije cijeli komplet i obrnuto, a to ‘pravilo’ i sama prakticiram. Teretana za mene predstavlja ‘oazu mira’. Tih sat vremena u danu posvećeno je isključivo meni, mojim mislima i osobnom napretku. Vjerovali ili ne, neke od značajnijih odluka su prelomljene upravo u teretani, tako da je to definitivno nešto što spada pod moj selfcare. Isto tako, obožavam duge šetnje i prakticiram ih svakodnevno, naravno prilagođene vremenu kojim raspolažem u tom trenutku.
Postoji li neko jelo za koje misliš da ti baš nikad neće dosaditi?
– Zobena kaša. Možda i prvo jelo koje sam usavršila na početku svog kulinarskog putovanja. Igranje s kombinacijama koje mogu varirati od voćnih, čokoladnih pa sve do nekih egzotičnijih okusa su njezin faktor X i baš zbog toga teško da može dosaditi.
Koji ti je recept najnovije otkriće, što te je nedavno oduševilo?
– Jednom sam prilikom, u pokušaju slaganja novog slatkog recepta, odlučila dati priliku kombinaciji sira, vanilije i breskve. Na prvu sam pomislila da ti sastojci neće ići zajedno, ali nakon kušanja sam ostala vrlo ugodno iznenađena. Na kraju su gosti tražili dodatnu porciju što je uvijek, baš kao i glas publike s društvenih mreža koja isprobava recepte, najveća potvrda.
Pročitaj i ovo:
- Nana Milatić: “Prenatalni fitness nije samo vježbanje mišića, to je i odličan mentalni trening”
- Ivana Zaher: “Posljedice postpartuma mogu se učinkovito tretirati pomoću pomno osmišljenog programa”
- dr. sc. Sebastijan Orlić: “Alkalna prehrana je velika znanstvena besmislica”
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!