Pita od jabuka omiljeno je jelo u mnogim zemljama, pa ne čudi što postoji hrpa dobrih recepata. Iako smo veliki obožavatelji recepata naših baka, odlučili smo isprobati američki način pripreme. Iako pita od jabuka potječe iz Europe, u Americi je zadobila veliku pažnju i čak postala jedan od nacionalnih simbola. Recept se pomalo razlikuje od našega, ali vjerujemo da vas neće razočarati.
Sastojci
- lisnato tijesto
- ½ šalice neslanog maslaca
- 3 žlice brašna
- ¼ šalice vode
- ½ šalice bijelog šećera
- ½ šalice smeđeg šećera
- 8 Granny Smith jabuka – oguljenih i narezanih
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i otopite maslac u loncu. Umiješajte brašno u rastopljeni maslac i dodajte vodu, bijeli šećer i smeđi šećer te pustite da zavrije. Smanjite temperaturu i ostavite da se krčka.
- Položite lisnato tijesto na dno okrugle tepsije i uz rubove te napunite jabukama i lagano polijte smjesom maslaca i šećera. Zatim prekrijte rešetkama lisnatog tijesta i ponovno lagano prelijte koru smjesom šećera i maslaca.
- Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Zatim smanjite temperaturu na 175 stupnjeva te nastavite peći 35 do 45 minuta, dok jabuke ne omekšaju.
Nadamo se da će vam se ova pita od jabuka itekako svidjeti. Oni iskusniji u kuhinji mogu pokušati i sami napraviti tijesto za pitu. Dobar tek!