Rižoto je univerzalan klasik s tisuću varijacija, a ova je itekako vrijedna vašeg vremena. Dodatak divljih gljiva pun je pogodak koji će vas već za vrijeme pripreme zadiviti miomirisom, a kad kušate, sigurno ćete se oduševiti i okusom koji će rižoto podići na višu razinu. Ječmena kaša razbit će jednoličnost riže i ujedno učiniti ovo jelo zasitnim. Potrebno je izdvojiti ukupno 50 minuta za pripremu, a količina će dostajati za dvije porcije.
Uz par preinaka lako možete prilagoditi recept i napraviti njegovu vegansku alternativu koja je jednako ukusna. Jednostavno zamijenite slaninu za prženi luk (kojem će poseban okus dati umak od soje), a pileći temeljac za temeljac od povrća. Naravno, u nedostatku divljih gljiva možete koristiti i uzgojene, no za najbolji učinak nema boljeg do onog iz prirode. Posebno su efektne lisičarke koje će se ugodnim mirisom i blagim okusom odlično uklopiti u ovo jelo.
Rižoto s divljim gljivama i ječmom
Sastojci:
- 6 kriški dimljene slanine srednje debljine
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veći češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 2 mekše stabljike celera, sitno nasjeckane
- 1 mrkva, sitno nasjeckana
- 140 g divljih gljiva
- 115 g ječmene kaše
- 4 žlice suhog bijelog vina
- 285 ml kvalitetnog pilećeg temeljca
- 1 žlica sitno nasjeckanog peršina (opcionalno)
Priprema:
- Uklonite mast sa slanine i narežite ostatak na kockice. Na umjerenu vatru stavite lonac za pirjanje s debljim dnom. Dodajte ulje i pričekajte da se zagrije prije no što dodate slaninu. Držite na vatri dvije minute ili dok ne dobije laganu boju. Nakon što dodate češnjak, celer i mrkvu, smanjite vatru. Nastavite lagano pirjati uz povremeno miješanje još otprilike 5 minuta ili dok povrće ne poprimi zlatnu boju i postane mekano.
- Za pripremu gljiva uklonite eventualne nečistoće s njihove površine tako što ćete ih obrisati vlažnom krpom. Možete koristiti samo klobuke gljiva, ali možete i stručke ako odrežete dno. Usitnite gljive ako su prekrupne. Lagano pojačajte vatru i umiješajte gljive u povrće koje bi dotad već trebalo omekšati. Uz redovito miješanje pirjajte još dvije minute.
- Umiješajte ječam i kuhajte još minutu prije dodavanja vina. Pustite da vino nakratko prokuha dok samo što ne ispari, potom umiješajte temeljac. Pričekajte da proključa te poklopite lonac. Pustite da se krčka još 30 minuta ili dok ječam ne nabubri, upije temeljac i postane mekan. Ako ipak ima previše tekućine, uklonite poklopac i ostavite na vatri da se temeljac zgusne. Začinite prema ukusu i prije posluživanja umiješajte još i peršin.