Što učiniti kada vas iznenade nenajavljeni gosti spremni podijeliti priče s godišnjeg odmora uz ugodno druženje? Na raspolaganju vam je tek nekoliko minuta za posluživanje vina koje nekim slučajem nije bilo u hladnjaku? Stručnjaci iz Feravina otkrili su nam nekoliko načina kako u svega petnaestak minuta rashladiti vino. Tradicionalno hlađenje u kibli, slani led, vlažni papirnati ručnici, smrznuto grožđe…, itekako mogu pomoći.
I vino voli kupku…
Kibla s ledom i hladnom vodom tradicionalan je način brzog hlađenja i zadržavanja temperature vina kakav viđamo na vinskim festivalima, sajmovima ili u restoranima kada uživamo u pijuckanju uz omiljeno jelo.
– Ako imate izbora, odaberite metalnu kiblu koja će vino rashladiti brže od stakla ili plastike. Napunite je kockama ili drobljenim ledom i dolijte hladnu vodu. Pri tome morate paziti da ne prepunite kiblu kako se voda ne bi prelila kada u nju stavite butelju. Kako se led topi, u kiblu ubacujte novi i tako vino održite na željenoj temperaturi – ističu u Feravinu.
Foto: Tomislav Smoljanović
Otkrili su još jedan mali trik koji će dobro doći i vinarima na sajmovima. Nakon desetak minuta izvadite butelju i okrenite je naopačke kako bi se temperatura izjednačila s obzirom da je vino u prvoj polovini butelje hladnije jer leži u ledu i vodi. Za maksimalno dvadesetak minuta vino je spremno za točenje.
Pocinčana kibla u slanoj vodi idealna je za hlađenje više butelja. Nakon što posložite butelje na način da između svake ostavite dovoljno prostora, kiblu napunite ledom i slanom vodom. Dovoljno je staviti tri do četiri žlice soli, a povremeno miješanje ubrzat će proces hlađenja. U slanoj ledenoj kupki vino je spremno već nakon 15 minuta.
Tretman hladnim oblozima
Ima i bržih načina. Primjerice nekoliko listova kvalitetnog papirnatog ručnika potopite u hladnu vodu, ocijedite ih i omotajte oko butelje.
– Vino potom stavite u zamrzivač i već ga za petnaestak minuta možete servirati. Važno je da na njega ne zaboravite, jer kada se vino smrzne butelja će eksplodirati – upozoravaju u Feravinu te kažu kako vinu u horizontalnom položaju treba upola manje vremena da se rashladi od onog u vertikalnom položaju.
Led u vinu? Nikako ne!
Led u čaši vina smrtni je grijeh za istinske vinoljupce, enologe i sommeliere. Led će razvodniti vino i ubiti ljepotu trenutka. No, stara je poslovica „prigode beru jagode“, pa u nedostatku vremena nekoliko ledenih kocki od nehrđajućeg čelika koje se sve više koriste za hlađenje pića, moglo bi pomoći za prvu ruku… Ili još bolje, ubacite u vino smrznute bobice grožđa, pa potom ostatak ohladite na provjereni način – u kibli ili zamrzivaču. Naravno, ova metoda služi samo kao prva pomoć i podrazumijeva da u zamrzivaču uvijek imate bobice najfinijeg grožđa…
Foto: Tomislav Smoljanović
Za pravi doživljaj ljeta
A za vruće ljetne večeri iz Feravina preporučuju Francescu, dobro ohlađen, moderan i lagan pjenušac, čiji osvježavajući karakter do izražaja dolazi i u ljetnim koktelima. Dobar je izbor i na osam do deset stupnjeva ohlađen Rose Dika također iz njihovog podruma. Obje preporuke su od frankovke – sorte po kojoj je Feravino nadaleko poznato.
Sjajan su odabir za aperitiv, a mogu se servirati uz lagana hladna predjela, salate i snackove, ali i jela od bijelog mesa, umaka i morskih specijaliteta te izvrsno pašu i uz voće. Uživajte!