Pita od limuna odličan je izbor za svako godišnje doba – kada je toplo, ona osvježava, a kada je hladno, ukusan je izvor potrebnih vitamina. Ova pita gotova je za otprilike sat vremena, a jednostavan način da ju napravite savjetuju vam vaši i naši Kuhari.com i Tihana Koprek. Označite početak jeseni žutom bojom limuna.
Potrebni sastojci za 6 osoba:
Tijesto za pitu
– 113 g maslaca
– 130 g glatko brašna
– 35 g šećera u prahu
– 1 prstohvat soli
Punjenje od limuna
– 140 g krem sira
– 1 limun (korica)
– 120 ml limunovog soka
– 100 g šećera
– 2 jaja (veća)
Ukrašavanje
– 200 ml vrhnja za šlag
– imuna po želji
Priprema tijesta:
U mikser s nastavkom za tijesta stavite sve sastojke, s time da dobro ohlađeni maslac narežete na manje komadiće. Potom miješajte mikserom dok se ne stvore sitne mrvice tj. dok se maslac ne poveže s ostatkom sastojaka. Kada smjesa počne nalikovati na pijesak, isključiti mikser i mrvice utisnite u kalup za pite promjera 26 cm. Kada utisnete napravljenu smjesu, prekrijte ju prozirnom folijom i stavite u zamrzivač na 15 minuta.
Za to vrijeme ugrijte pećnicu na 220°C. Nakon 15 minuta izvadite iz zamrzivača i stavite na pečenje cca 13 minuta tj. dok ne dobije zlatno žutu boju. Nakon toga ohladite.
Priprema punjenja od limuna:
U mikser stavite krem sir i izraditi ga. Dodati koricu limuna, limunov sok, šećer i jaja te sve zajedno miksati dok se ne poveže. Dobiti ćete tekuću masu, koju prelijete preko hladnog tijesta.. Pećnicu smanjite na 170 ºC i pecite 25-30 minuta dok punjenje ne stisne. Opet potpuno ohladiti.
Prijedlozi :
Kad se pita ohladi, stavite ju na podlogu za posluživanje i ukrasite tučenim vrhnjem za šlag. Ukrasite ju koricom limuna ili svježim limunom – što god da vam se nađe pod rukom. Možete poslužiti odmah pa korica bude hrskava, ili ostaviti da odstoji preko noći da se limun upije i korica postane mekana. U oba slučaja, pita je odlična! Umjesto limuna možete upotrijebiti i limetu.