Možda zvuči pomalo otmjeno, ali radi se o skromnom i ukusnom jelu koje će se sjajno uklopiti u vašu mediteransku dijetu. U njemu možete uživati za doručak, ručak, večeru ili u kombinaciji s drugim manjim zalogajima (kako Španjolci rade s tapasima).
U sebi sadrži krumpir koji ima prilično visoki glikemijski indeks, ali ovom jelu pruža dobar izvor vlakana i hranjivih sastojaka. No, ako vas ovaj indeks brine, odaberite mladi krumpir ili ga unaprijed prokuhajte i ohladite. Potrebno je malo planiranja i dodatnih koraka, ali s malo strpljenja pripremit ćete (pre)slastan i zasitan obrok.
Sastojci za dva posluživanja:
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1-2 kg mladog krumpira, narezanog na šnite
- 1 mali slatki luk, tanko narezan
- ½ srednje crvene paprike, očišćene i narezane na kockice
- 5 velikih jaja organskog uzgoja
- ¼ žličica morske soli
- ¼ žličica mljevenog crnog papra
- ¼ šalice svježeg talijanskog peršina ravnog lista, sitno sjeckanog
Postupak:
Zagrijte tavu srednje veličine na srednje jakoj vatri. Potom dodajte 2 žlice maslinovog ulja, krumpir, luk i papriku pa poklopite i pirjajte oko 15 minuta svakih 5 minuta lagano miješajući dok krumpir ne postane mekan.
U međuvremenu umutite jaja sa solju, paprom i peršinom u velikoj zdjeli. Smjesu s krumpirom ulijte u zdjelu s jajima i dobro promiješajte. Papirnatim ručnikom obrišite dno duboke tave kako ne bi bila ljepljiva pa ju zagrijte i dodajte preostale 2 žlice maslinovog ulja.
Izlijte smjesu u tavu, poklopite, smanjite toplinu na srednje nisu i kuhajte 4 do 5 minuta. Kad su jaja skoro gotova, a donja strana svijetlo zlatna, omlet prebacite na tanjur. Zatim ga vratite natrag u tavu i kuhajte još nekoliko minuta. Kad je donja strana zlatne boje, vaš je omlet gotov i spreman za posluživanje.
Pročitaj i ovo:
- Mediteranska dijeta: Kako izgleda idealan obrok prema smjernicama najzdravijeg načina prehrane?
- Zašto je mediteranska prehrana i dalje najbolja vrsta prehrane?
- Sve u jednom potezu: Pečena piletina na mediteranski način







