Kvinoja je jedna od najpopularnijih bezglutenskih zdravih namirnica. Bogata je proteinima i jedna je od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži dovoljne količine svih devet esencijalnih aminokiselina. Također, sadrži puno vlakana, magnezija, vitamina B, željeza, kalija, kalcija, fosfora, vitamina E i raznih korisnih antioksidansa.
Kvinoja je zapravo sjeme iz iste obitelji kao repa, blitva i špinat. Dolazi u crvenoj, crnoj i kremasto bijeloj boji, a može poslužiti kao sjajan dodatak jelima i zdravim salatama koje će učiniti ekstra hranjivima i zasitnima.
Sastojci:
- 200 g kvinoje
- 50 g listića badema
- ½ velikog krastavca
- 125 g cherry rajčice, preplovljenih
- 50 g grožđica
- 4 mlada luka, sitno nasjeckana
- malo metvice
- sok od 1 limete
- maslinovo ulje, za podlijevanje
- morska sol
- svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Kvinoju kuhajte prema uputama na pakiranju, a zatim je ocijedite i rasporedite na veći tanjur ili pladanj da se brže ohladi. Zatim tostirajte listiće badema na suhoj tavi dok ne postanu zlatni te ih stavite u posudu za salatu.
Krastavac ogulite tako da izgleda prugasto te ga prerežite na pola i žlicom izvadite sjemenke. Nasjeckajte ga nasjeckajte na manje komadiće i dodajte bademima u posudu za salatu.
Potom u posudu dodajte i cherry rajčice, grožđice, mladi luk i malo metvice. Ubacite kuhanu kvinoju i sve zajedno dobro promiješajte te začinite solju i paprom. Salatu prelijte sokom limete i dobrom kapljicom maslinovog ulja.
Okusite i po potrebi dodajte još začina. Salatu ukrasite preostalim listićima mente i poslužite. U slast!
Pročitaj i ovo:
- Kvinoja vs. riža: Koje je popularno zrno bolje za vaše zdravlje?
- Šparoge i kvinoja bowl: Zdjela prepuna zdravih i hranjivih sastojaka
- Brunch s prijateljicama: 3 jednostavna recepta za fantastično druženje








