Gluten može nepovoljno utjecati na naš organizam, a manifestira se u vidu preosjetljivosti, alergije te u najgorem slučaju, celijakije. Simptomi su umor, manjak energije, debljanje te probavne tegobe. Iako na policama sve češće nailazimo na bezglutenske proizvode, ponuda jela bez glutena u restoranima još uvijek je ograničena. Upravo vam zato donosimo ukusne recepte za slastice u kojima mogu uživati svi, a posebno oni kojima je gluten noćna mora.
Bezglutenska pita od bundeve
Sezona je bundeva i trenutak je iskoristite svu raskoš ovih jesenskih krasotica. Za ukusnu pitu potrebni su vam sastojci za tijesto i kremu.
Za tijesto:
- jedna i pol šalica bademovog brašna
- 3 žlice kokosovog brašna
- ¼ žlice praška za pecivo
- ¼ žlice soli
- 4 žlice otopljenog maslaca
- 1 veliko, izmućeno jaje
Za kremu:
- 1 konzerva pirea od bundeve
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 3 velika, izmućena jaja
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice đumbira
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema:
Dok se pećnica grije, u velikoj zdjeli pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte otopljeni maslac i jaje te mijesite dok ne dobijete čvrstu smjesu. Tijesto ravnomjerno utisnite u kalup za pitu te dno probušite vilicom.
Pecite 10-ak minuta dok tijesto ne dobije zlaćanu boju. Nakon tijesta, pozabavite se kremom. U velikoj zdjeli miješajte zajedno sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.
Potom ju prebacite na već pečeno tijesto, vratite u pećnicu i pecite 45 do 50 minuta na 175 stupnjeva. Nakon toga ostavite pitu da se ohladi na sat vremena te poslužite uz tučeno vrhnje.
Bezglutenski browniesi od samo četiri sastojka
Za one koji žele nešto brzo i fino, a opet sigurno po njihovo zdravlje, donosimo ovaj super brzi recept za browniese s pireom od bundeve. Za početak pripremite tri šalice pirea od bundeve, dvije šalice kakao praha, jednu i pol šalicu kikiriki maslaca te jednu trećinu šalice šećera.
Sve ove sastojke ubacite u veliku zdjelu i miješajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Potom smjesu prebacite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje te pecite na 175 stupnjeva, 35 minuta.
Nakon što ste kalup izvadili iz pećnice, ostavite browniese da se ohlade te premažite istopljenom tamnom čokoladom. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Bez pečenja i bez glutena: Fantastični čokoladni tart
- Lakše ne može: Recept za kruh bez glutena s potpisom Jamieja Olivera
- VIDEO Bez glutena, bez pečenja: Božanstveni sirovi cheesecake
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!