Paleo prehrana stječe sve više pobornika jer zagovara povratak nutritivno bogatoj hrani, bez procesirane hrane, šećera i industrijskih namirnica. Potvrđen je i njezin pozitivan učinak na zdravlje i autoimune bolesti, zbog čega predstavlja odličan izbor za sve one kojima je cilj hraniti se zdravo i povećati kvalitetu života.
I dok mnogima kod prelaska na paleo prehranu najviše nedostaje klasičan kruh i pekarski proizvodi, ova vrsta prehrane dopušta upotrebu određenih vrsta brašna, kao što su kokosovo brašno, brašna od orašastih plodova i sjemenki, brašno zelene banane, tapioka i aru prah. Ovakva brašna najčešće možete samljeti sami ili kupiti gotova u specijaliziranim prodavaonicama, te ih koristiti u različitim varijacijama kruha, peciva i lepinja.
Ako želite svoje okusne pupoljke iznenaditi novim okusom klasičnog kruha, i pritom učiniti pozitivan pomak u brizi o svojem zdravlju i zdravlju vaših ukućana, isprobajte paleo kruh prema receptu s bloga Elana’s Pantry, napravljen od samo sedam nutritivno bogatih sastojaka, a koji je ujedno i bez glutena.
Sastojci
– 2 šalice bademovog brašna
– 2 žlice kokosovog brašna
– ¼ šalice mljevenih sjemenki lana
– ¼ čajne žličice morske soli
– ½ čajne žličice sode bikarbone
– 5 velikih jaja
– 1 žlica jabučnog octa
Priprema
Pomiješajte zajedno sve suhe sastojke – bademovo brašno, kokosovo brašno, sjemenke lana, sol i sodu bikarbonu.
Dodajte jaja i ocat, sve sastojke dobro sjedinite (Može mikserom ili u blenderu).
Položite ga u namašćeni kalup za kruh i pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.
Pustite ga da odstoji u kalupu dva sata prije serviranja.
Dobar tek!